Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάιος, 2020

Βασικές μυκητολογικές ασθένειες αμπελιού

φωτογραφία από  https://share24.gr/ Τα υψηλά ύψη βροχής που έχουν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες οδηγούν στην ανάπτυξη ωιδίου και περονόσπορου αλλά και βοτρύτη στην καλλιέργεια του αμπελιού .  Όσον αφορά τα καλλιεργητικά μέσα που μπορούμε να εφαρμόσουμε κάλο θα ήταν να διασφαλίσουμε καλό αερισμό  στην κόμη του φυτού ώστε να μειώσουμε την υγρασία(που προωθεί την ανάπτυξη αυτών των μυκητολογικών προσβολών) Πέρα όμως από τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές η χημική καταπολέμηση κρίνεται αναγκαία.  Όσον αφορά τις δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε: Για τον περονόσπορο mancozeb, cymoxanil, metalaxyl κ.α. Για το ωίδιο penconazol, myclobutanil, sulphur κ.α.Στην περίπτωση του βοτρύτη πολύ καλά αποτελέσματα έχουν το cyprodinil, pyrimetanil, fludioxonil κ.α Να σημειώσουμε τέλος πως η ευελιξία όσον αφορά τις δραστικές μας δίνει τη δυνατότητα εναλλαγών των φαρμάκων,κάτι που είναι πολύ χρήσ

Γεωργική προειδοποίηση καρπόκαψα μηλιάς και αχλαδιας

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr   Έχει εκδοθεί γεωργική προειδοποίηση για τη δεύτερη γενιά καρπόκαψας σε καλλιέργειες μήλου και αχλαδιού για την βόρεια ελλάδα(Ημαθία, Πέλλα,Καστοριά)    Η πτήση του εντόμου είναι σε υψηλή δραστηριότητα με τις αναμενόμενες ωοτοκίες 30 Μαΐου και τις εκκολάψεις 7-9 Ιουνίου.    Η επέμβαση με κάποιο εγκεκριμένο εντομοκτόνο θεωρείται επιβεβλημένη καθώς αυτή η γενιά του εντόμου είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Οι δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι οι εξής.Στο στάδιο της εναπόθεσης των αυγών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε chlorantraniliprole, acetamiprid, fenoxycarb κ.α ενώ στο στάδιο της εκκόλαψης η καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών του εντόμου μπορεί να γίνει με phosmet, deltamethrn, lamda cyhalothrin, indoxacarb κ.α.

Ο "μαραθώνιος" της ελιάς

φωτογραφία από  https://www.taneatismikrospilias24.com/ Οι ελιές μας βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Μπορούμε λοιπόν να δούμε κατα πόσο οι επεμβάσεις θρέψης όλης της χρονιάς ήταν ή όχι επαρκείς για να έχουμε υγιή φυτά με έντονη ανθοφορία και καλή καρπόδεση.  Οι παραγωγοί οι οποίοι δεν αμέλησαν να λιπάνουν τα φυτά τους(βασική, επιφανειακή, αμινοξέα κ.α) βλέπουν πως αυτά είναι εύρωστα με υψηλή ανθοφορία και καλή καρπόδεση καθώς τα φυτά έχουν την αναγκαία επάρκεια σε θρεπτικά. Μια από τις βασικές επεμβάσεις που έγινε στο στάδιο του ανοίγματος των λουλουδιών είναι η λίπανση με βοριο. Η επάρκεια βορίου πριν και στη αρχή της άνθισης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας  για καλή ανθοφορία και υψηλή παραγωγή στην ελιά.  Συμπερασματικά λοιπόν θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως στην περίπτωση της ελιάς η θρέψη είναι ένας "αγώνας δρόμου μεγάλης απόστασης" στον οποίο νικητές βγαίνουν οι επιμελείς παραγωγοί. 

Τι είναι η "τάπα" στη τομάτα και πως αντιμετωπίζεται

Φωτογραφία από  https://e-gardenstore.gr/ Είναι πια τέλος Μαΐου και ήδη πολλοί ερασιτέχνες παραγωγοί έχουν αρχίζει να τρώνε τις πρώτες τομάτες της χρονιάς. Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια(όπως και στην πιπεριά) είναι πως παρατηρούμε ότι το κάτω μέρος του καρπού σαπίζει και μαυρίζει.Το φαινόμενο αυτό πολλές φορές θεωρείται ως αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας. Η γνωστή και ως τάπα είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από την έλλειψη ασβεστίου και μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίπανση του φυτού μας με ασβέστιο. Τέλος ένας παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του φαινομένου είναι και τα μη τακτικά ποτίσματα  Καλό θα είναι λοιπόν τα ποτίσματα μας να είναι συχνά με λιγότερο νερό (αφήνοντας το χώμα να στεγνώνει στα πρώτα 2-3 εκατοστά). Ένας ακόμα λόγος για να το κάνουμε αυτό είναι πως έτσι αποφεύγουμε τις ακραίες υδατικές συνθήκες(λίγο ή πολύ νερό) που οδηγούν σε πτώση λουλουδιών και άρα μειωμένη παραγωγή.

Είναι το χωράφι οικοσύστημα?Προφανώς και ναι!

Φωτογραφία από  https://blogs.sch.gr/ Τις περισσότερες φορές η αντίληψη που έχουμε για ένα χωράφι είναι πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κομμάτι γης το οποίο παράγει κάτι για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι όμως μόνο αυτό? Πολλές φορές λοιπόν ξεχνάμε πως ένα χωράφι είναι και ένα μικρό οικοσύστημα,ένα αγροτοοικοσύστημα με όλα τα χαρακτηριστικά ενός οικοσυστήματος. Με τον όρο οικοσύστημα αναφερόμαστε στο περιβάλλον(αβιοτικό τμήμα) και τους οργανισμούς(φυτά, ζώα) που κατοικούν σε αυτό καθώς επίσης και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.  Στην εντατική γεωργία η ανθρώπινη παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη αυτού του οικοσυστήματος μέσω της επίδρασης στην ποικιλότητα των φυτών(μονοκαλλιέργεια, ζιζανιοκτονία) και των ζώων(εντομοκτόνα) καθώς επίσης και στις λειτουργίες του οικοσυστήματος Το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών πέρα από την οικολογική επίπτωση δημιουργεί και αρκετές επιπτώσεις στην ίδια την παραγωγικότητα καθώς τα οικοσυστήματα των μονοκαλλιεργειών είναι π

ΕΥΩΝΥΜΟ ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ

φωτογραφία από fytokomia.gr     Ένας πολύ διαδεδομένος θάμνος που συναντάει κανείς σε αρκετούς κήπους είναι το ευώνυμο(Euonnumus japonicus).Είναι ένας πολυετής   θάμνος ο οποίος έχει μεγάλη "πλαστικότητα" και έτσι μπορεί κάποιος να το διατηρήσει είτε σε γλάστρα είτε στη γη καθώς μπορεί να φτάσει έως και τα 4 μέτρα.     Είναι ένα φυτό το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό και σε υψηλές  και σε χαμηλές θερμοκρασίες κάνοντας το ιδανική επιλογή για ένα μόνιμο φυτό στον κήπο μας!!! Όσον αφορά τις απαιτήσεις σε νερό και ήλιο  καλό θα είναι να ξέρουμε πως προτιμάει καλά στραγγιζόμενα εδάφη(αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει και να το πνίγουμε στο νερό) ενώ μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά τόσο σε μέρη με πλήρη ηλιοφάνεια όσο και σε ημισκιερά μέρη!! Όσον αφορά τις ασθένειες το ωίδιο αποτελεί την βασικότερη. Όσον αφορά τους εχθρούς μπορεί να προσβληθεί από κοκοειδή. Στην πρώτη περίπτωση οι δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το penconazol,myclobutanil κ.α. Στην δεύτερη περ

Ανάρσια-καρπόκαψα και η καταπολέμηση τους

Aνάρσια φωτογραφία από  https://www.novagreen.gr/ Οι παραγωγοί πυρηνοκάρπων θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν τις εκκολάψεις των αυγών των  ανάρσιας  και της καρπόκαψας. Η καταπολέμηση των προνυμφών αυτών των εντόμων είναι πολύ σημαντική για να μην έχουμε μεγάλες προσβολές.  Η χημική καταπολέμηση κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβλημένη. Οι δραστικές ουσίες που είναι εγκεκριμένες ενδεικτικά είναι οι εξής:deltamethrin, lamda-cyhalothrin, phosmet, indoxacarb κ.α. Σημ. Σε περιπτώσεις περιοχών που βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της εναπόθεσης των αυγών και πριν την εκκόλαψη η δραστική  chlorantraniliprole έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Μικρός κήπος

Με "σειρά εμφανίσεως":Λεμονοκιπάρισσο, ρίγανη, βουκαμβίλια, λεβάντα, θυμάρι και λεμονοκιπάρισσο.   

Αφίδα και πως την αντιμετωπίζουμε.

ψείρα σε τριανταφυλλιά Ένα βασικό εντομολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε πολλά καλλιεργούμενα και καλλωπιστικά φυτά είναι η αφίδα ή κοινώς η ψείρα ή μελίγκρα. Οι προσβολές του εμφανίζονται πιο έντονα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και σχετικά υψηλής θερμοκρασίας.  Το έντομο αυτό"τσιμπάει" τα νεαρά τμήματα του φυτού(βλαστοί, μπουμπούκια) και προσροφάει τους χυμούς του. Αυτό οδηγεί ακόμα και σε πλήρη μάρανση των τμημάτων αυτών. Η καταπολέμηση της είναι σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία. Ενδεικτικά οι δραστικές ουσίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι οι εξής:flupyradifuron, acetamiprid, flonicamid κ.α. Να τονιστεί πως η δραστική imidaclorpid που χρησιμοποιούνταν ευρέως έχει χάσει τις περισσότερες εγκρίσεις της.

ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα αναρριχώμενα ανθοφόρα φυτά στην χώρα μας είναι η βουκαμβίλια (Bougainvillea sp.). Είναι ένα φυτό που όλοι μας λίγο πολύ θαυμάσαμε για την ομορφιά του. Πως όμως το διατηρούμε?    Καταρχήν η βουκαμβίλια είναι ένα φυτό που θέλει αρκετό ήλιο, άρα θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε σημείο με επάρκεια φωτός.     Όσον αφορά το νερό πρέπει να ξέρουμε πως το φυτό αυτό δεν ¨ανέχεται" την διατήρηση υγρού εδάφους. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε με το πότισμα και το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει αρκετά καλά!    Ακόμα πρέπει να τονιστεί πως η βουκαμβίλια είναι σχετικά απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά άρα καλό θα είναι να μην αμελούμε την λίπανση για να έχουμε αρκετά λουλούδια.    Τέλος και ένα "αρνητικό". Η βουκαμβίλια δεν αντέχει το κρύο. Έτσι λοιπόν (κυρίως στις ψυχρότερες περιοχές) θα πρέπει να την προφυλάξουμε από το δριμύ ψύχος του χειμώνα με κάποιο νάιλον ή τοποθετώντας την μέσα στο σπίτι. η φωτογραφία είναι από  https://praktikesidees.