Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι το χωράφι οικοσύστημα?Προφανώς και ναι!

Φωτογραφία από https://blogs.sch.gr/
Τις περισσότερες φορές η αντίληψη που έχουμε για ένα χωράφι είναι πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κομμάτι γης το οποίο παράγει κάτι για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι όμως μόνο αυτό?
Πολλές φορές λοιπόν ξεχνάμε πως ένα χωράφι είναι και ένα μικρό οικοσύστημα,ένα αγροτοοικοσύστημα με όλα τα χαρακτηριστικά ενός οικοσυστήματος.
Με τον όρο οικοσύστημα αναφερόμαστε στο περιβάλλον(αβιοτικό τμήμα) και τους οργανισμούς(φυτά, ζώα) που κατοικούν σε αυτό καθώς επίσης και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. 
Στην εντατική γεωργία η ανθρώπινη παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη αυτού του οικοσυστήματος μέσω της επίδρασης στην ποικιλότητα των φυτών(μονοκαλλιέργεια, ζιζανιοκτονία) και των ζώων(εντομοκτόνα) καθώς επίσης και στις λειτουργίες του οικοσυστήματος
Το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών πέρα από την οικολογική επίπτωση δημιουργεί και αρκετές επιπτώσεις στην ίδια την παραγωγικότητα καθώς τα οικοσυστήματα των μονοκαλλιεργειών είναι πιο ευάλωτα σε αρκετές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών αλλά και εντομολογικών προσβολών που μπορεί να μειώσουν δραστικά την παραγωγή μας. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουμε και όταν οι καιρικές συνθήκες(πχ ξηρασία) δεν ευνοούν την καλλιέργεια.  
Σίγουρα η πρακτική της λιγότερο εντατικής μορφής γεωργίας έχει και αρκετά μειονεκτήματα, όπως την μειωμένη παραγωγή σε optimum συνθήκες αλλά η γνώση σε αυτό το πεδίο έχει προχωρήσει πολύ. Χρειάζονται προφανώς πολλά βήματα ακόμα για να καταφέρουμε να σπάσουμε το δίλημμα παραγωγή ή προστασία του περιβάλλοντος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...