Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί κόμποστ


φωτογραφία από mistikakipou..gr

Πολλές φορές ακούμε από γεωπόνους και φυτώρια την συμβουλή να χρησιμοποιούμε  κάποιο κόμποστ. Ας πούμε με λίγα λόγια γιατί αυτό βοηθάει τα φυτά μας.
Η οργανική ουσία του εδάφους είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της γονιμότητας αλλά και των ευρύτερων ιδιοτήτων του εδάφους μας. Αλλά πως συνδέεται η οργανική ουσία με το κόμποστ;

Το κόμποστ περιέχει μια ικανή ποσότητα οργανικής ουσίας η οποία παρέχει στο έδαφος μας τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά μας. Αυτό συμβαίνει καθώς τα κόμποστ περιέχουν οργανικές ενώσεις όπως πρωτεΐνες νουκλεικά οξέα  και άλλες) οι οποίες διασπώνται από τους μικροοργανισμούς του εδάφους οι οποίοι τις μετατρέπουν σε ανόργανη μορφή, οι οποίες είναι προσλήψιμες από τα φυτά  Πέρα όμως από την θρέψη το κόμποστ βοηθάει και με άλλους τρόπους.

Η οργανική ουσία του εδάφους λειτουργεί σαν "κόλλα" και έτσι βοηθάει στην δημιουργία συσσωματωμάτων, βελτιώνοντας το πορώδες του. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται  ο αερισμός του αλλά και την ικανότητα να συγκρατεί νερό. Οι παράγοντες αυτοί είναι αρκετά σημαντικοί καθώς διαμορφώνουν τις ιδανικές συνθήκες για ένα παραγωγικό έδαφος. 

Ένα ακόμα θετικό της χρήσης του κόμποστ είναι πως η διάσπαση της οργανικής ουσίας του αυτό περιέχει αυξάνει και την θερμοκρασία του εδάφους καθώς η διάσπαση αυτή είναι μια διαδικασία που παράγει θερμότητα. Με τον τρόπο αυτό η παραγωγή μας μπορεί να είναι πιο πρώιμη καθώς η ανάπτυξη των φυτών μας μπορεί να ξεκινήσει πιο νωρίς την άνοιξη αλλά και να παραταθεί η διάρκεια της όταν η θερμοκρασία πέφτει για παράδειγμα στο τέλος του φθινοπώρου.

Νια τελευταία σημαντική κατά την άποψη μας επισήμανση είναι πως τα πιστοποιημένα κόσμποστ είναι πιο "αξιόπιστα" σε σχέση με άλλες μορφές οργανικής λίπανσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως για παράδειγμα την κοπριά, καθώς είναι σίγουρα απαλλαγμένα από επιζήμιες επιπτώσεις όπως τους σπόρους ζιζανίων και απαλλαγμένα από παθογόνους για φυτά και ανθρώπους μικροοργανισμούς
Άρα έχουμε αρκετούς λόγους για να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κόμποστ, αλλά χρειάζεται και προσοχή. Δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε την συνιστώμενη δόση καθώς μπορεί να προκαλέσουμε πρόβλημα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...