Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μικροοργανισμοί εδάφους: ποια η χρησιμότητα τους

φωτογραφία από https://www.sciencephoto.com/

Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι πολύ σημαντικοί καθώς επιτελούν τις βασικότερες λειτουργίες του εδάφους και το μετατρέπουν από ένα νεκρό σε ένα πραγματικά πολύ ζωντανό οικοσύστημα! Βοηθούν στην διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών στο έδαφος, προωθώντας έτσι τόσο την γονιμότητα του, όσο και την αειφορία του βασικότατου αυτού περιβαλλοντικού πόρου. Ποιες όμως είναι οι λειτουργίες αυτές των μικροοργανισμών εδάφους που τα κάνουν τόσο αναγκαία; Ας αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιες

Πιο συγκεκριμένα:


1) οι μικροοργανισμοί είναι αυτοί που επιτελούν την διάσπαση της οργανικής ουσίας του εδάφους και με αυτόν τον τρόπο παρέχουν στα φυτά τα ανόργανα θρεπτικά με τα οποία τρέφονται βελτιώνοντας έτσι την γονιμότητα του εδάφους.                                

2)βελτιώνουν τη δομή του εδάφους. .Aυτό συμβαίνει καθώς η οργανική ουσία αρχικά διασπάται από τους μικροοργανισμούς σε μικρότερα κομμάτια τα οποία απότελούν την "κόλλα" μεταξύ των ανόργανων συστατικών και έτσι δημιουργούνται συσσωματώματα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το πορώδες του εδάφους(τρύπες που περνάει νερό και αέρας) και έτσι βελτιώνεται ο αερισμός και η δυνατότητα συγκράτησης του νερού.

3)αποτοξινώνουν το έδαφος καθώς διασπούν και τοξικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτό

4)ανανεώνουν την οργανική ουσία του εδάφους καθώς μετά τον θάνατό τους διασπώνται και αυτοί με τη σειρά τους

5)πρωιμίζουν την παραγωγή καθώς η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους

6)βοηθούν άμεσα στην βελτίωση της θρέψης των φυτών μέσα από αμοιβαία επωφελείς συμβιωτικές σχέσεις φυτών-μικροοργανισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια 

Βέβαια οι μικροοργανισμοί εδάφους επιτελούν και άλλες εξίσου σημαντικές λειτουργίες οι οποίες έχουν ανοίξει ένα νέο πεδίο στην γεωργία. Αυτός ο ρόλος δεν είναι άλλος από την προστασία των φυτών από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό το πετυχαίνουν καθώς ανταγωνίζονται τα παθογόνα για τις ίδιες οιθέσεις(αλλά και γενικότερα για βασικούς πόρους όπως θρεπτικά κ.α) και έτσι αμβλύνουν τις προσβολές από παθογόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μύκητες του γένος Glomus, τα βακτήρια ριζόσφαιρας διαφόρων γενών κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...