Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασική λίπανση σιταριού: κάποιες προτάσεις

 


 

φωτογραφία απόhttps://www.meteofarm.gr/ 
    Είμαστε ήδη στις 20 Οκτώβρη και σιγά σιγά μπαίνουμε στην περίοδο που γίνεται η σπορά του σιταριού , μιας βασικής(αν όχι η βασικότερη) καλλιέργεια της χώρας μας. Ένας  πολύ σημαντικός παράγοντας για να καταφέρουμε υψηλές αποδόσεις  σε αυτήν, όπως και σε όλες τις καλλιέργειες βέβαια, είναι η διασφάλιση της επάρκειας των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται το σιτάρι.

     Έτσι λοιπόν η βασική (κατά το λεγόμενο) αλλά και η επιφανειακή εαρινή λίπανση των σιτηρών είναι βασικές προϋποθέσεις για μια παραγωγική και οικονομικά αποτελεσματική χρονιά. Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικές; Ας πούμε λίγα πράγματα.

    Το σιτάρι σε όλη την καλλιέργεια χρειάζεται 10-12 μονάδες Αζώτου και 6-8 μονάδες  Φωσφόρου. Το Άζωτο βοηθάει την βλαστική  ανάπτυξη, αυξάνει το πλήθος των ‘’αδελφιών’’-στάχεων και ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος καθώς αυξάνει την περιεκτικότητα  της πρωτεΐνης.  Από την άλλη μεριά ο Φώσφορος βοηθάει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού ριζικού συστήματος ενώ ταυτόχρονα πρωιμίζει την παραγωγή. Εδώ όμως να κάνουμε μια σημαντική επισήμανση. Οι ποσότητες αυτές είναι ενδεικτικές καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται εδαφική ανάλυση που θα μας πληροφορεί για τις ποσότητες θρεπτικών που θα πρέπει να συμπληρώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις οικονομικά και περιβαλλοντικά αναποτελεσματικές εισροές θρεπτικών.


φωτογραφία από agro24.gr
    Έτσι λοιπόν αυτήν την περίοδο θα πρέπει να μην αμελήσουμε να λιπάνουμε τα χωράφια μας με περίπου το 1/3 του συνολικού Αζώτου και με το σύνολο του Φωσφόρου. Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά μας έχουν γρήγορη, ισχυρή και πρώιμη ανάπτυξη (υπέργειου και ριζικού συστήματος) εκμεταλλευόμενα πλήρως την περίοδο πριν τον χειμώνα. Έτσι βάζουμε μια πολύ καλή παρακαταθήκη για μια καλή παραγωγή.

   Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η μορφή του λιπάσματος. Καλό θα είναι το λίπασμα να περιέχει το Άζωτο σε μορφή τέτοια που να αποτρέπει τις εκπλύσεις  του, όπως επίσης και να περιέχει σε κάθε κόκκο του όλα τα θρεπτικά στοιχεία(χημικό).

   Η εταιρία ΑΓΡΟ-POLIS προτείνει την χρήση του χημικού λιπάσματος 16-20-0 για την βασική σας λίπανση.

   Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο:6940277621


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...