Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πελαργονικό οξύ και η χρήση του κατά των ζιζανίων

 


φωτογραφία από https://www.supereverything.gr/

Όλοι μας γνωρίζουμε την χρήση των βιολογικών φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η χρήση αυτών των σκευασμάτων αποκτά όλο και πιο μεγάλη σημασία για την γεωργία καθώς είναι δεδομένη η προσπάθεια μας η γεωργία να γίνεται όλο και λιγότερο επεμβατική στο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να παράγουμε επαρκώς, προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή και ταυτόχρονα η δράση μας αυτή να μην επηρεάζει το περιβάλλον.

Είναι όμως δεδομένο πως τα πιο γνωστά τέτοια σκευάσματα αναφέρονται σε βιολογικά εντομοκτόνα-ακαρεοκτόνα αλλά και σε μυκητοκτόνα. Τι γίνεται όμως με τα ζιζανιοκτόνα; Υπάρχουν; Και αν ναι ποια είναι; Για ένα τέτοιο λοιπόν θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια.

Μια λοιπόν ουσία η οποία μπορεί να καταπολεμήσει σχετικά ικανοποιητικά ζιζάνια(μη εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο επαφής) είναι και το πελαργονικό οξύ. Το πελαργονικό οξύ είναι μια φυσικής προέλευσης ουσία η οποία προέρχεται από διάφορα φυτά όπως το πελαργόνιο, τον ηλίανθο αλλά και άλλα φυτά. Πως όμως δρα;

Το πελαργονικό οξυ έχει τη δυνατότητα να εξοντώνει ζιζάνια καταστρέφοντας το κυτταρικό τοίχωμα των φυτών και έτσι οδηγεί στην αποξήρανση τους. Η δράση του μπορεί να χαρακτηριστεί άμεση καθώς τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή σε λίγες ώρες. Ένα μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως η υπολειμματικότητα του στο περιβάλλον είναι μηδενική καθώς αυτό διασπάται τελικά σε νερό και CO2 ενώ ταυτόχρονα δεν εμφανίζει καμία δράση στο έδαφος,

Βέβαια η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας κρύβει και κάποια μειονεκτήματα καθώς επίσης και  περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Γενικά το πελαργονικό οξύ χαρακτηρίζεται από μέτρια αποτελεσματικότητα(σε σχέση με τα συμβατικά ζιζανιοκτόνα), δεν λειτουργεί ικανοποιητικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ ταυτόχρονα είναι επιρρεπές στην έκπλυση από την βροχή. Παρά βέβαια των αναντίρητων αυτών μειονεκτημάτων, αποτελεί μια σχετικά ικανοποιητική λύση στην αντιμετώπιση των ζιζανίων   

Σχόλια

  1. Μπορεί να χρησιμοποιεί και στον μπαξέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και θα μπορούσε. Είναι μια καλή επιλογή.Αλλά καλό θα ήταν να μην ψεκάσουμε όταν περιμένουμε βροχή ή έχει χαμηλές θερμοκρασίες,γιατί δεν είναι αποτελεσματικό σε τέτοιες συνθήκες.Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Γεια σας ...!!! Είμαι βιοκαλλιεργητης και είναι πολύ ενδιαφέρον ...υπάρχει σκεύασμα στο εμπόριο από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε!!!!Ναι κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Μπορείτε να το βρείτε με εμπορικό finalsan,kalina και άλλα!!!
      Από τον τοπικό σας γεωπόνο!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...