Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μύκητες του γένους Trichoderma και η χρήση τους



προσβολή πιπεριά από ρiζοκτονια πηγη:gaiapedia.gr

Η καλλιέργεια των λαχανικών υπαίθριων αλλά και θερμοκηπίου αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Εφοδιάζουν τον πληθυσμό με πολύ βασικά προϊόντα, με υψηλή διατροφική αξία και με μεγάλη υπεραξία παραγωγής. 
Στις καλλιέργειες αυτές(και όχι μόνο βέβαια) ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι και οι μύκητες εδάφους που προκαλούν πολύ μεγάλα προβλήματα καθώς προσβάλουν τα κηπευτικά σε πολλά στάδια της ανάπτυξης τους, οδηγώντας ακόμα και στην ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής. Οι μύκητες αυτοί πιο συγκεκριμένα  προσβάλοντας ρίζες και τον "λαιμό", προκαλώντας τις επονομαζόμενες τήξεις φυταρίων και τις σήψεις λαιμού. Οι μύκητες αυτοί είναι παθογόνα των περισσοτέρων λαχανικών και ανήκουν σε διάφορα γένη όπως Pythium,Rzizoctonia, Sclerotinia και άλλα και η αντιμετώπιση τους είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή ολοκλήρωση της καλλιέργειας μας. 

Πέρα λοιπόν από τα αναγκαία καλλιεργητικά μέσα που ακολουθούμε(μείωση εδαφικής υγρασίας, χρήση υγειούς πολλαπλασιαστικού υλικού, ηλιοαπολύμανση και άλλα) η καταπολέμηση τους με κάποια εφαρμογή μυκητοκτόνου πολλές φορές κρίνεται αναγκαία. Σήμερα κυκλοφορούν πολλές δραστικές που τους καταπολεμούν είναι η αλήθεια. Αλλά υπάρχει και κάποιος πιο "φιλικός" στο περιβάλλον τρόπος αντιμετώπισης; Η απάντηση είναι ναι! Και ο τρόπος αυτός είναι με έναν άλλο μύκητα ο οποίος ανταγωνίζεται τους παθογόνους μύκητες καθώς έχουν το ίδιο ενδιαίτημα.

Οι μύκητες αυτοί πιο συγκεκριμένα είναι οι μύκητες του γένους Trichoderma όπως ο Trichoderma asperellum και ο Trichoderma gamsii.  Οι μύκητες λοιπόν αυτοί έχουν την δυνατότητα να εποικίζουν την ριζόσφαιρα(το τμήμα του εδάφους γύρω από τη ρίζα των φυτών)ανταγωνιζόμενοι τους παθογόνους μύκητες σε θρεπτικά και χώρο. Επιπλέον οι ωφέλιμοι αυτοί μύκητες έχουν τη δυνατότητα παράγοντας λυτικά ένζυμα να καταστρέφουν τα κυτταρικά τοιχώματα των άλλων παθογόνων μυκητών.


ριζοκτόνια σε καρπούζι
Η χρήση των μυκητών του γένους αυτού κατά των βασικών παθογόνων εδάφους είναι μια ακόμα περίπτωση χρήσης κάποιου ωφέλιμου μικροοργανισμού κατά άλλων, η χρήση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των "χημικών" μυκητοκτόνων προστατεύοντας το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Εξαιτίας του τρόπου δράσης των ωφέλιμων αυτών μυκήτων αλλά και του γεγονότος πως οι προσβολές από τα παθογόνα γίνονται πολύ νωρίς(στα σπορεία, στο στάδιο των φυταρίων) η παρουσία τους θα πρέπει να είναι πρότερη των παθογόνων. Για αυτό τον λόγο η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται νωρίς(πριν ή μετά τη φύτευση ή την σπορά). 

Στον βαθμό στον οποίο ακολουθούνται με επιμέλεια τα καλλιεργητικά μέσα η χρήση των μυκητών του γένους αυτού μπορούν να υποκαταστήσουν ακόμα και πλήρως την χρήση των κοινών μυκητοκτόνων κατά των παθογόνων μυκητών εδάφους που αναφέραμε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...