Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε


φωτογραφία από pyllimnews.gr
Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια.

Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη;

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη:

1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό
2) βελτιώνει τον αερισμό του 
3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή
4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ουσίας

Τα πλεονεκτήματα αυτά της τύρφης την έχουν κάνει πολύ διαδεδομένη ειδικά στην κηποτεχνεία αλλά και σε καλλιέργειες όπως για παράδειγμα σε αυτές των λαχανικών και όχι μόνο. Η τύρφη λοιπόν αποτελεί το βασικό υλικό των γνωστών μας φυτοχωμάτων αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσια.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη με οποιαδήποτε μορφή χρησιμοποιείται ενδεικτικά σε:

1)νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και όχι μόνο σε γλάστρα και στη γη
2) περιπτώσεις που θέλουμε να βελτιώσουμε την δομή υποβαθμισμένων και συμπιεσμένων εδαφών
3)σπορεία λαχανικών για καλύτερη φύτρωση και ανάπτυξη μικρών φυτών
4)ως λιπαντικό μέσο

Τέλος να αναφέρουμε πως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα υλικά για να διασφαλίσουμε πως η τύρφη είναι πλήρως απαλλαγμένη από σπόρους ζιζανίων, μυκητολογικές ασθένειες και αυγά εντόμων. 
 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ