Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιεργώντας τις δικές μου πατάτες: λίγα λόγια



φωτογραφία από mistikakipou.gr
Στην κουζίνα μας πάντα υπάρχει ένα προϊόν βασικής διατροφής το οποίο δεν είναι άλλο από την πατάτα. Η πατάτα είναι ένας κόνδυλος πλούσιος σε υδατάνθρακες, κάτι που σημαίνει πως μας δίνει αρκετή ενέργεια. 

Το ερώτημα είναι: μπορούμε να παράξουμε τις δικιές μας πατάτες; Η απάντηση είναι ναι. Αλλά πως θα το κάνουμε αυτό; είναι εύκολο; Ας πούμε λίγα λόγια. 

  • ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Η πατάτα φυτεύεται σε δύο περίοδος, την επονομαζόμενη χειμερινή (φύτευση από Δεκέμβριο έως Μάρτιο) και την καλοκαιρινή (φύτευση Ιούλιο-Σεπτέμβρη) ενώ η συγκομιδή της γίνεται σε περίπου 3-4 μήνες. 

  • ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ

Η φύτευση της πατάτας γίνεται με τον επονομαζόμενο πατατατοσπορο (ο οποίος δεν είναι σπόρος βέβαια, αλλά κόνδυλος) τον οποίο είτε μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα, είτε μπορούμε να φυτεύσουμε μικρές δικές μας πατάτες. Θα χρειαστούμε ανάλογα με το μέγεθος του πατατόσπορου από 100-300 κιλά το στρέμμα σε απόσταση 30-40 εκατοστά φυτό από φυτό, αναμένοντας 10 κιλά ανά m2. Αυτό σημαίνει πως φυτεύοντας 5 m2 θα πάρουμε 50 κιλά πατάτας.

  • ΤΙ ΕΔΑΦΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΝΕΡΟ

Η πατάτα χρειάζεται αφράτα, γόνιμα εδάφη που να στραγγίζουν (να μην κρατάνε νερό) για να μπορέσει να παράγει αρκετά (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πατάτα αναπτύσσεται υπόγεια). Με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες μας αναπτύσσονται εύκολα. Η πατάτα είναι ένα φυτό αρκετά απαιτητικό σε θρέψη και για αυτό θα χρειαστεί να βάλουμε κάποια μορφή λιπάσματος είτε κάποιο κόμποστ. Επίσης η πατάτα είναι πολύ απαιτητική όσον αφορά και το νερό και έτσι θα πρέπει να μην αμελούμε τα ποτίσματα. 


  • ΕΧΘΡΟΙ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

δορυφόρος πατάτας: φωτογραφία από http://agalanopoulos.gr/
Η πατάτα προσβάλλεται από κάποιες ασθένειες με πιο σημαντική τον περονόσπορο. Υπάρχουν πολλά συμβατικά φάρμακα, αλλά αν θέλουμε να τον καταπολεμήσουμε "βιολογικά" μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλκό. Ακόμα η πατάτα προσβάλλεται από μύκητες εδάφους για αυτό πού σημαντικό είναι να αποφεύγουμε εδάφη που κρατάνε νερό. Όσον αφορά τους εχθρούς ο δορυφόρος της πατάτας οι αφίδες, οι αγροτίδες, νηματώδεις και άλλοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Αν θέλουμε να τα καταπολεμήσουμε βιολογικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά εντομοκτόνα όπως τον βάκιλο Θουριγγίας (για τον δορυφόρο) άλατα καλίου λιπαρών οξέων για την αφίδα και κάποια εξειδικευμένα για έντομα εδάφους και νηματώδεις.


ΚΑΙ ΔΥΟ TIPS


Πολλές φορές παρατηρούμε πως η πατάτες μας πρασινίζουν. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προσέχουμε να μην τ=έρχονται σε επαφή με τον ήλιο θάβοντας τις καλά.
Η πατάτα μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλες βαθιές γλάστρες και παρτέρια στο μπαλκόνι μας, δίνοντας μας τη χαρά της δημιουργίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...