Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eδαφογενείς μυκητες σε θερμοκήπια: πρόληψη και καταπολέμηση


φωτογραφία από ypaithros.gr
Ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα σε καλλιέργειες θερμοκηπιακών(και όχι μόνο βέβαια) λαχανικών οι οποίες θα αρχίσουν να μπαίνουν  σταδιακά στη χώρα μας από εδώ και πέρα και μπορεί να μειώσει κατά πολύ την βιωσιμότητα των φυτών μας (και γενικότερα την υγεία τους)  είναι οι εδαφογενείς μύκητες όπως το φουζάριο, το πύθιο η ριζοκτόνια, η σκληρωτινίαση, το βερτισίλιο και άλλοι.

Οι μύκητες αυτοί προσβάλουν τόσο το ριζικό σύστημα όσο και το υπέργειο τμήμα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές όπως για παράδειγμα τις επονομαζόμενες τήξεις φυταρίων, αποφράσσουν το αγγειακό σύστημα προκαλώντας αποπληξία και γενικά διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους αποτυχίας της καλλιέργειας μας.

Όσον αφορά την καταπολέμηση αυτών των μυκήτων, η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν αρκετές δραστικές οι οποίες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα .Ενδεικτικά να αναφέρουμε το propamocarb,fosetyl, thiophanate methyl και άλλες. 

Βέβαια βασικός παράγοντας πέρα από την καταπολέμηση παίζει και η πρόληψη. Οι επεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την παρουσία των παθογόνων αυτών. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα καλλιεργητικά μέσα τα οποία θα μας βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε μεγάλους πληθυσμούς αυτών των πολύ σοβαρών παθογόνων.

Αλλά ποια είναι αυτά; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:
   1) Αποφυγή συνθηκών υδατικού κορεσμού: Συνίσταται η καλλιέργεια σε καλώς στραγγιζόμενα εδάφη και η αποφυγή βαριών εδαφών που κρατάνε νερό
   2) Επιμελές όργωμα, ψιλοχωμάτισμα και φύτευση σε σαμάρια που στραγγίζουν πιο γρήγορα
   3) Να δίνεται μεγάλη προσοχή σε εδάφη με ιστορικό προσβολών. Για παράδειγμα αγρανάπαυση αν είναι δυνατόν ή και χημική καταπολέμηση πριν την φύτευση όταν αυτό δεν είναι εφικτό
   4)Στην περίπτωση χρήσης εργαλείων σε περισσότερα από ένα θερμοκήπια να τα καθαρίζουμε επιμελώς από το έδαφος(μέσο μεταφοράς των παθογόνων)
   5)όπου είναι εφικτό να προχωράμε σε ηλιοαπολύμανση την περίοδο του καλοκαιριού με στόχο την καταπολέμηση των μυκήτων

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...