Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόμποστ: το βιολογικό σπιτικό λίπασμα! Πως το κάνουμε

 


φωτογραφία από://www.gardenguide.gr/

Βρισκόμαστε στις αρχές της άνοιξης και σιγά σιγά σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να ανανεώσουμε τα φυτά μας σε γλάστρες και κήπους. Πως όμως θα διασφαλίσουμε πως τα φυτά μας θα έχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται; Πως θα διασφαλίσουμε πως το έδαφος στο οποίο θα τα φυτεύσουμε θα έχει την σύσταση και την δομή που θα τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν ιδανικά;

Αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πέρα πολλών(λίπασμα, τύρφη και άλλα) να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κόμποστ. Με αυτόν το τρόπο θα παρέχουμε στα φυτά μας την αναγκαία "τροφή" και θα βελτιώσουμε ταυτόχρονα την δομή-λειτουργίες του εδάφους και ακόμα καλύτερα θα είναι το κάνουμε με απόλυτα βιολογικό τρόπο


Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά κόμποστ. Το ερώτημα είναι όμως: μπορούμε να κάνουμε το δικό μας και μάλιστα αξιοποιώντας υλικά που είναι πλέον" άχρηστα' όπως υπολείμματα τροφής; Η απάντηση είναι  ναι!!! Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εκμεταλλευόμενοι τους μικροοργανισμούς που θα διασπάσουν τα οργανικά υπολείμματα για μας, παράγοντας ένα πρώτης τάξεως λίπασμα. Για να το πετύχουν οι μικροοργανισμοί αυτό θα χρειαστούν τρία πράγματα. 

φωτογραφία από folloegreen.gr
1) τα σωστά υλικά

2) το οξυγόνο

3) την υγρασία

Ας πούμε πως με απλό τρόπο μπορούμε να το κάνουμε!!!

Πρώτον αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε έναν κάδο κομποστοποίησης για παράδειγμα με παλέτες. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο κάδος θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα να αερίζεται ικανοποιητικά. το υλικό μας.

Δεύτερον στον κάδο μπορούμε να βάλουμε διάφορα υλικά όπως υπολείμματα φρούτων και  λαχανικών και σε καμία περίπτωση left overs  ζωικής προέλευσης όπως κρέας. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε υλικά πλούσια σε άζωτο (όπως πράσινα φύλλα και κλαδάκια)  αλλά και υλικά πλούσια σε άνθρακα όπως για παράδειγμα ξερά τμήματα φυτών . Εδώ θα πρέπει να πούμε πως θα πρέπει να τεμαχίζουμε τα υλικά μας καθώς έτσι βοηθούμε την διάσπαση.

Τρίτον θα πρέπει να ξέρουμε πως θα πρέπει να ανακινούμε τα υλικά μας για να βοηθούμε το προχώρημα της διάσπασης. Καθώς επίσης και να διατηρούμε το υλικό μας σχετικά υγρό. Οι μικροοργανισμοί που θα κάνουν την διάσπαση χρειάζονται οξυγόνο και υγρασία

Πως όμως θα ξέρουμε πως το κόμποστ μας είναι έτοιμο; Όταν θα πάψει να μυρίζει και θα πάψει να παράγει θερμότητα( η διαδικασία της διάσπασης της οργανική ουσίας παράγει θερμότητα) τότε θα είναι έτοιμο.

Μπορούμε τότε να βάλουμε μια μικρή σχετικά ποσότητα σε κάθε φυτό μας και να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει!!!!

Καλές φυτεύσεις!!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ