φωτογραφία από://www.gardenguide.gr/ |
Βρισκόμαστε στις αρχές της άνοιξης και σιγά σιγά σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να ανανεώσουμε τα φυτά μας σε γλάστρες και κήπους. Πως όμως θα διασφαλίσουμε πως τα φυτά μας θα έχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται; Πως θα διασφαλίσουμε πως το έδαφος στο οποίο θα τα φυτεύσουμε θα έχει την σύσταση και την δομή που θα τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν ιδανικά;
Αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πέρα πολλών(λίπασμα, τύρφη και άλλα) να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κόμποστ. Με αυτόν το τρόπο θα παρέχουμε στα φυτά μας την αναγκαία "τροφή" και θα βελτιώσουμε ταυτόχρονα την δομή-λειτουργίες του εδάφους και ακόμα καλύτερα θα είναι το κάνουμε με απόλυτα βιολογικό τρόπο
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά κόμποστ. Το ερώτημα είναι όμως: μπορούμε να κάνουμε το δικό μας και μάλιστα αξιοποιώντας υλικά που είναι πλέον" άχρηστα' όπως υπολείμματα τροφής; Η απάντηση είναι ναι!!! Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εκμεταλλευόμενοι τους μικροοργανισμούς που θα διασπάσουν τα οργανικά υπολείμματα για μας, παράγοντας ένα πρώτης τάξεως λίπασμα. Για να το πετύχουν οι μικροοργανισμοί αυτό θα χρειαστούν τρία πράγματα.
φωτογραφία από folloegreen.gr |
2) το οξυγόνο
3) την υγρασία
Ας πούμε πως με απλό τρόπο μπορούμε να το κάνουμε!!!
Πρώτον αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε έναν κάδο κομποστοποίησης για παράδειγμα με παλέτες. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο κάδος θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα να αερίζεται ικανοποιητικά. το υλικό μας.
Δεύτερον στον κάδο μπορούμε να βάλουμε διάφορα υλικά όπως υπολείμματα φρούτων και λαχανικών και σε καμία περίπτωση left overs ζωικής προέλευσης όπως κρέας. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε υλικά πλούσια σε άζωτο (όπως πράσινα φύλλα και κλαδάκια) αλλά και υλικά πλούσια σε άνθρακα όπως για παράδειγμα ξερά τμήματα φυτών . Εδώ θα πρέπει να πούμε πως θα πρέπει να τεμαχίζουμε τα υλικά μας καθώς έτσι βοηθούμε την διάσπαση.
Τρίτον θα πρέπει να ξέρουμε πως θα πρέπει να ανακινούμε τα υλικά μας για να βοηθούμε το προχώρημα της διάσπασης. Καθώς επίσης και να διατηρούμε το υλικό μας σχετικά υγρό. Οι μικροοργανισμοί που θα κάνουν την διάσπαση χρειάζονται οξυγόνο και υγρασία
Πως όμως θα ξέρουμε πως το κόμποστ μας είναι έτοιμο; Όταν θα πάψει να μυρίζει και θα πάψει να παράγει θερμότητα( η διαδικασία της διάσπασης της οργανική ουσίας παράγει θερμότητα) τότε θα είναι έτοιμο.
Μπορούμε τότε να βάλουμε μια μικρή σχετικά ποσότητα σε κάθε φυτό μας και να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει!!!!
Καλές φυτεύσεις!!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου