Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόμποστ: το βιολογικό σπιτικό λίπασμα! Πως το κάνουμε

 


φωτογραφία από://www.gardenguide.gr/

Βρισκόμαστε στις αρχές της άνοιξης και σιγά σιγά σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να ανανεώσουμε τα φυτά μας σε γλάστρες και κήπους. Πως όμως θα διασφαλίσουμε πως τα φυτά μας θα έχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται; Πως θα διασφαλίσουμε πως το έδαφος στο οποίο θα τα φυτεύσουμε θα έχει την σύσταση και την δομή που θα τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν ιδανικά;

Αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πέρα πολλών(λίπασμα, τύρφη και άλλα) να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κόμποστ. Με αυτόν το τρόπο θα παρέχουμε στα φυτά μας την αναγκαία "τροφή" και θα βελτιώσουμε ταυτόχρονα την δομή-λειτουργίες του εδάφους και ακόμα καλύτερα θα είναι το κάνουμε με απόλυτα βιολογικό τρόπο


Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά κόμποστ. Το ερώτημα είναι όμως: μπορούμε να κάνουμε το δικό μας και μάλιστα αξιοποιώντας υλικά που είναι πλέον" άχρηστα' όπως υπολείμματα τροφής; Η απάντηση είναι  ναι!!! Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εκμεταλλευόμενοι τους μικροοργανισμούς που θα διασπάσουν τα οργανικά υπολείμματα για μας, παράγοντας ένα πρώτης τάξεως λίπασμα. Για να το πετύχουν οι μικροοργανισμοί αυτό θα χρειαστούν τρία πράγματα. 

φωτογραφία από folloegreen.gr
1) τα σωστά υλικά

2) το οξυγόνο

3) την υγρασία

Ας πούμε πως με απλό τρόπο μπορούμε να το κάνουμε!!!

Πρώτον αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε έναν κάδο κομποστοποίησης για παράδειγμα με παλέτες. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο κάδος θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα να αερίζεται ικανοποιητικά. το υλικό μας.

Δεύτερον στον κάδο μπορούμε να βάλουμε διάφορα υλικά όπως υπολείμματα φρούτων και  λαχανικών και σε καμία περίπτωση left overs  ζωικής προέλευσης όπως κρέας. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε υλικά πλούσια σε άζωτο (όπως πράσινα φύλλα και κλαδάκια)  αλλά και υλικά πλούσια σε άνθρακα όπως για παράδειγμα ξερά τμήματα φυτών . Εδώ θα πρέπει να πούμε πως θα πρέπει να τεμαχίζουμε τα υλικά μας καθώς έτσι βοηθούμε την διάσπαση.

Τρίτον θα πρέπει να ξέρουμε πως θα πρέπει να ανακινούμε τα υλικά μας για να βοηθούμε το προχώρημα της διάσπασης. Καθώς επίσης και να διατηρούμε το υλικό μας σχετικά υγρό. Οι μικροοργανισμοί που θα κάνουν την διάσπαση χρειάζονται οξυγόνο και υγρασία

Πως όμως θα ξέρουμε πως το κόμποστ μας είναι έτοιμο; Όταν θα πάψει να μυρίζει και θα πάψει να παράγει θερμότητα( η διαδικασία της διάσπασης της οργανική ουσίας παράγει θερμότητα) τότε θα είναι έτοιμο.

Μπορούμε τότε να βάλουμε μια μικρή σχετικά ποσότητα σε κάθε φυτό μας και να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει!!!!

Καλές φυτεύσεις!!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...