Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλιματική αλλαγή: επιπτώσεις στην γεωργία και πως μπορούμε να τις μειώσουμε. Λίγα λόγια


φωτογραφία από https://www.creativenano.gr/

Μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τις καλλιέργειες μας, βήμα το βήμα προχωράει προς το τέλος της. Μια πραγματικά χρονιά καμπανάκι όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή, Περιβαλλοντολόγοι ουσιαστικά λένε πως πλέον η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στη σφαίρα του μέλλοντος, αλλά είναι εδώ και τώρα παρούσα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν ένα τεράστιο φάσμα της ανθρώπινης ζωής. Οι  καταστροφές από τις πλημμύρες, οι φωτιές στα δάση γίνονται πιο συχνές λόγω της ανομβρίας, οι συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις ειδικά τις περιόδους των καυσώνων είναι δυσχερής και άλλα πολλά.

Σίγουρα όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα είναι ίσως από τις πιο σημαντικές για την ανθρωπότητα. Ο λόγος για τον οποίο αυτό ισχύει, είναι πως ο τομέας αυτός παράγει την ίδια μας την τροφή, διασφαλίζοντας την επιβίωση του ανθρωπίνου γένους. Αλλά πέρα από τις διαπιστώσεις, το σκληρό ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής. Πως θα μπορούσε η γεωργία να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες;

Η απάντηση σε καμία περίπτωση δεν είναι απλή. Για να την προσεγγίσουμε θα πρέπει να σκεφτούμε τους παράγοντες που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και οδηγεί στην μείωση της παραγωγής και να αναπτύξουμε στρατηγικές για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις. 

Ας όμως πούμε κάπως πιο συγκεκριμένα κάποια στοιχεία για το τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή ειδικά στην δική μας κλιματική ζώνη.

1) Συχνότερες περιόδους ανομβρίας
2)Ακραία καιρικά φαινόμενα
3)Συχνότεροι καύσωνες
4)Μέση αύξηση της θερμοκρασίας

Όλες αυτές οι νέες συνθήκες οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές από πρώιμους ή όψιμους παγετούς, κατάκλιση καλλιεργειών από πλημμύρες, αποτυχία παραγωγής από συνθήκες έλλειψης νερού, αδυναμία εαρινοποίησης και άλλα πολλά.

Κάνοντας αυτές τις διαπιστώσεις, ίσως θα μπορούσαμε να σκιαγραφήσουμε σε κάποιον βαθμό ως προς το τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις. 

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν: 

1) Χρήση τεχνικών μείωσης κατανάλωσης νερού. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από:

         a) την μεγαλύτερη χρήση τεχνικών άρδευσης όπως η στάγδην.
         b) αύξηση της υδτοικανότητας του εδάφους με χορήγηση οργανικής ουσίας ή με χρήση υλικών όπως ο ζεόλιθος και άλλα
         c) έρευνα για γενετική βελτίωση φυτών πιο ανθεκτικών στην ξηρασία και με μικρότερες ανάγκες σε νερό 
         d) αλλαγή καλλιεργειών όπου είναι αναγκαίο

2) Μετασχηματισμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε πιο σταθερά αγροτοοικοσυσήματα   Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερότερη παραγωγή στις νέες συνθήκες. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από:
 
         a) την ανάπτυξη συμπαραγωγικών συστημάτων όπως τα αγροδασοπονικά μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις καυσώνων και πλημμυρών
         b) την μείωση όσο το δυνατόν των επεμβάσεων στον εδαφικό πόρο ώστε να μειώσουμε τις διαβρώσεις, ειδικά σε επικλινή εδάφη
         c) Ανάπτυξη ακόμα περισσότερο τις βιολογικής γεωργίας για να αποφύγουμε εξάρσεις ασθενειών και εντομολογικών προσβολών

Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές ακόμα επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πολλά ακόμα που ίσως θα έπρεπε να γίνουν ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της  στην πρωτογενή παραγωγή. Σίγουρο είναι επίσης πως στα πλαίσια ενός μικρού άρθρου είναι αδύνατον να αναφερθούν όλα όσα θα έπρεπε. Το βέβαιο όμως είναι πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές!!!Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς ποιοι;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...