Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυλλοδιαγνωστική στην ελιά: ποια η σημασία της στην σωστή λίπανση της

 


φωτογραφία από symagro.com

Η φετινή χρονιά που έρχεται αποτελεί πραγματικά μια πρόκληση για τους αγρότες αλλά και για τους γεωπόνους. Οι βασικές ελλείψεις όσον αφορά τα λιπάσματα αλλά και γενικότερα το αυξημένο κόστος τους μας αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσουμε την στρατηγική λίπανσης σε πολλές καλλιέργειες. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εντάξουμε ακόμα περισσότερο επιστημονικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος λίπανσης. 

Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια για την σημασία της φυλλοδιαγνωστικής σε μια βασική καλλιέργεια της χώρας μας που δεν είναι άλλη από την ελιά.

Είναι αλήθεια λοιπόν πως σε αρκετές περιπτώσεις όπως και στην περίπτωση της ελιάς, οι ποσότητες των λιπασμάτων που χρησιμοποιούμε είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν τα φυτά μας ανάγκη, με αποτέλεσμα την άσκοπη σπατάλη χρημάτων χωρίς αποτέλεσμα. Μια τεχνική για να μπορέσουμε αυτό να το αποφύγουμε είναι μέσω της φυλλοδιαγνωστικής. Αλλά τι είναι η φυλλοδιανωστική; τι μας προσφέρει; πότε γίνεται; Ας πούμε λίγα λόγια.

Η φυλλοδιαγνωστική λοιπόν, είναι η ανάλυση της συγκέντρωσης των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα και όχι στο έδαφος όπως γίνεται στις παραδοσιακές αναλύσεις εδάφους. Βασικό της πλεονέκτημα είναι πως καταγράφουμε τις πραγματικές ποσότητες θρεπτικών που έχει λάβει το φυτό και όχι απλά την παρουσία του στ έδαφος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν και προφανώς η παρουσία των θρεπτικών στο έδαφος καθορίζει και την πρόσληψη, αυτό δεν είναι απόλυτο. Έτσι λοιπόν με την φυλλοδιαγνωστική γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η παρουσία των θρεπτικών στο φυτό και άρα ποιες είναι οι ανάγκες για θρέψη. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις υπερλιπάνσεις που μόνο αύξηση κόστους προσφέρουν. Αλλά πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνουμε αυτήν την ανάλυση; Επειδή λοιπόν η κατανάλωση των θρεπτικών από την ελιά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες(ύψος προηγούμενης παραγωγής και άλλους) η φυλλοδιαγνωστική θα πρέπει να γίνεται μετά την συγκομιδή όταν θα έχουν απομακρυνθεί οι ποσότητες θρεπτικών μέσω του καρπού και του ελαφρού κλαδέματος που πιθανά γίνεται κατά την συγκομιδή. Έτσι λοιπόν η κατάλληλη εποχή είναι ο χειμώνας όταν θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η επάρκεια στην αρχή της χρονιάς, ενώ μπορούμε να κάνουμε και μια ανάλυση κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου για να ξέρουμε σε τι θρέψη θα προχωρήσουμε/

Κλείνοντας θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες ενδεικτικές συγκεντρώσεις των θρεπτικών που καθαρίζουν και τις ανάγκες της ελιάς σε θρέψη.

Οι συγκεντρώσεις αναφέρονται σε % βάρος κατα βάρους ξερών φύλλων ελιάς. Ο πρώτος αριθμός ανφέρεται στην ελάχιστή και ο δεύτερος συγκέντρωση κάτω από την οποία τα θρεπτικό είναι σε έλλειψη(και άρα θέλει λίπανση) και ο δεύτερος στη μέγιστη συγκέντρωση πιάνω από την οποία η λίπανση δεν κρίνεται απαραίτητη

Άζωτο ,15-2,5

Κάλιο 0,7-1,2

Φώσφορος 0,09-0,3

Ασβέστιο 1-2.5

Βόριο 0,002- 0,0075

Ψευδάργυρος 0,001-0,005

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...