Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιέργεια του αράπικου φυστικιού (αραχίδα): Λίγα λόγια





φωτογραφία από https://www.seeds-gallery.shop/
Στην χώρα μας η καλλιέργεια φυτών μεγάλης καλλιέργειας, καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας. Έτσι λοιπόν  το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το ρύζι και άλλα προϊόντα αποτελούν βασικά προϊόντα της χώρας. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε για μια τέτοια μεγάλη καλλιέργεια, ίσως όχι τόσο γνωστή, που δεν έιναι άλλη από την αραχίδα.

Η αραχίδα, το γνωστό μας αράπικο φιστίκι, καλλιεργείται για του λοβούς της οι οποίοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και έλαια,  Οι λοβοί αυτοί καταναλώνονται είτε φρέσκοι είτε σαν ξηροί καρποί, ενώ μπορούμε να παράξουμε δευτερογενή προϊόντα όπως φυστικοβούτυρο, καλλυντικά και άλλα. Είναι μια καλλιέργεια η οποία καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στο κόσμο αλλά και στην χώρα μας. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για αυτήν την καλλιέργεια.

Εποχή σποράς.

Η αραχίδα πολλαπλασιάζεται με τους λοβούς της την άνοιξη. Η σπορά θα πρέπει να γίνεται όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί πάνω από τους 15 βαθμούς για να έχουμε ομοιόμορφη και γρήγορη βλάστηση. Αυτό σημαίνει πως η εποχή σποράς ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες και γίνεται σε μια περίοδο από τα μέσα Απρίλη έως τα τέλη Μάϊου. Ο λοβός σπέρνεται σε ένα βάθος 2-4 cm, όταν όμως οι συνθήκες είναι ξηρές, επιλέγουμε λίγο μεγαλύτερο βάθος

Συνθήκες εδάφους

Επειδή η αραχίδα παράγει τους λοβούς της υπόγεια καθώς επίσης είναι σχετικά ευπρόσβλητη σε μυκητολογικές ασθένειες εδάφους, προτιμάει τα σχετικά αμμώδη και ελαφριά εδάφη που στραγγίζουν εύκολα. Ένας επιπλέον λόγος για να προτιμούμε αυτού του τύπου τα εδάφη είναι πως διευκολύνει πολύ την διαδικασία της συγκομιδής. 

Λίπανση 

Η αραχίδα είναι ένα σχετικά απαιτητικό φυτό όσον αφορά τις ανάγκες του σε λίπανση. Γενικά χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου, 6 μονάδες Φωσφόρου και 10 μονάδες Καλίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει και ασβέστιο. Η αραχίδα όμως ως ένα ψυχανθές φυτό, καλύπτει μέρος των αναγκών του σε άζωτο μέσω των συμβιωτικών σχέσεων που αναπτύσσει με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια. Παρά ταύτα, η χορήγηση 2-4 μονάδων αζώτου αυξάνουν κατά πολύ τις αποδόσεις.

Ζιζανιοκτονία

Η αραχίδα είναι ένα φυτό αργής σχετικά ανάπτυξης, κάτι που την κάνει περιορισμένα ανταγωνιστική στην παρουσία των ζιζανίων. Έτσι λοιπόν η καταπολέμηση τους κρίνεται σχετικά επιβεβλημένη για ικανοποιητικές αποδόσεις. Ενδεικτικά λοιπόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προφυτρωτική ζιζανιοκτονία την δραστική pendimethalin για την καταπολέμηση πλατύφυλλων και αγρωστωδών ζιζανίων. 

Απαιτήσεις σε νερό

Η αραχίδα είναι ένα φυτό σχετικά ανθεκτικό σε συνθήκες έλλειψης νερού, αλλά η άρδευση της καλλιέργειας οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και για αυτό δεν θα πρέπει να αμελείται. Βέβαια όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα πρέπει να προσέχουμε να μην δημιουργούμε συνθήκες κορεσμού του εδάφους σε αυτό.

Ασθένειες-εχθροί

Όσον αφορά τις ασθένειες, θα πρέπει να ειπωθεί πως η αραχίδα προσβάλλεται από μύκητες εδάφους όπως η σκληρωτίνια, η ριζοκτόνια και η λευκή σήψη. Η καταπολέμηση αυτών των ασθενειών γίνεται με καλλιεργητικά μέσα(όπως για παράδειγμα η αμειψισπορά και η καταστροφή των υπολειμμάτων και των ζιζανίων), αλλά και με διασυστηματικά μυκητοκτόνο. Επίσης η ασθένεια την κερκόσπορας αποτελεί μια ασθένεια που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Τέλος όσον αφορά τους εχθρούς, η προσβολή από τετράνυχο αλλά και από αγροτίδες-σιδηροσκώληκες  μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...