φωτογραφία από naftemporiki.gr |
Μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη καλλιέργεια της χώρας είναι ομολογουμένως το βάμβακι( Gossypium hirsutum). Το βαμβάκι αποτελεί μια βασικότατη καλλιέργεια βιομηχανικών φυτών μεγάλης καλλιέργειας που καλύπτει περί τα 4000000 στρέμματα. Στην χώρα μας καλλιεργείται κυρίως από την Θεσσαλία και βορειότερα, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό πως δεν καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα.
Όπως σε όλες τις καλλιέργειες, έτσι και στο βαμβάκι, για την επιτυχία της καλλιέργειας θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την λίπανση(βασική-επιφανειακή) με τα μακροστοιχεία και κάποια μικροστοιχεία, η αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών, η σωστή καλλιεργητική τεχνική, η ζιζανιοκτονία και άλλα. Βέβαια εδώ θα πρέπει να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως η καλλιέργεια του βαμβακιού, έχει κάποιες "ιδιαίτερες απαιτήσεις" όπως η χρήση φυτορυθμιστικών ουσιών για την σωστή και ομοιόμορφη άνθηση και ωρίμανση. Στο παρόν όμως άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για την ζιζανιοκτονία, μια πολύ σημαντική εφαρμογή. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για αυτήν.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως για μια ικανοποιητική παραγωγή, θα πρέπει η καλλιέργεια μας να είναι ελεύθερη ζιζανίων μέχρι την 13 εβδομάδα της καλλιέργειας ή δηλαδή μέχρι το γνωστό μας κλείσιμο των γραμμών. Έτσι λοιπόν οι εφαρμογές μας έχουν αυτόν ακριβώς το στόχο. Καταπολεμώντας τα ζιζάνια καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη ανάπτυξη των φυτών μας, χωρίς ανταγωνισμούς από τα ζιζάνια. Έτσι έχουμε καλά ανεπτυγμένα φυτά, τα οποία θα μπορέσουν να μας δώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Αλλά πως γίνεται η ζιζανιοκτονία, ποιες δραστικές χρησιμοποιούμε και πότε τα εφαρμόζουμε;
Η ζιζανιοκτονία του βαμβακιού γίνεται με 2 τρόπους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την μηχανική και μέσω της χρήσης ζιζανιοκτόνων. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:
Προσπαρτικά-προφυτώτικά
Σε αυτήν την περίοδο πολύ σημαντικό είναι να προχωρήσουμε σε καλή κατεργασία του εδάφους και να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια με μια καλλιέργεια το έδαφος. Από εκεί και πέρα η πρακτική που χρησιμοποιούμε είναι η χρήση κάποιου προσπαρτικού-προφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου(λίγο πριν κατά ή αμέσως μετά την σπορά). Σε αυτήν την φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δραστικές pendimethanil,terbuthylazine, S metalachlor, benfluralin,fluometuron και άλλες. Τα ζιζανιοκτόνα αυτά καταπολεμούν εξίσου τόσο τα πλατύφυλλα όσο και τα στενόφυλλα ζιζάνια. Βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη των φυτών μας το κρίσιμο στάδιο της αρχικής περιόδου της καλλιέργειας. Έτσι καταφέρνουμε να έχουμε φυτά τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα χωρίς ανταγωνισμούς.
Μεταφυτώτικά
Σε αυτήν την περίοδο, στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα φυτά μας και ανταγωνίζονται τα φυτά μας για νερό και θρεπτικά. έτσι είναι πολύ σημαντικό να τα αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το στάδιο η καταπολέμηση μπορεί να γίνει είτε μηχανικά με σκαλιστήρι, είτε με κατευθυνόμενο ψεκασμό ανάμεσα στις γραμμές με κάποιο καθολικό ζιζανιοκτόνο, είτε με εγκεκριμένα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα. Πιο συγκεκριμένα, για την καταπολέμησή των στενόφυλλων ζιζανίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την δραστική quizalofop-ethyl, clethodim, propaquizafop και άλλα. Όσον αφορά τα πλατύφυλλα ζιζάνια, οι λύσεις είναι περιορισμένες. Τα προηγούμενα χρόνια κυκλοφορούσαν οι δραστικές pyrithiobac sodium και trifloxysulfuron. Αυτά τα ζιζανιοκτόνα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι κάποιο στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Βέβαια η έγκριση τους δεν είναι δεδομένη. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση είναι η μηχανική ή κατευθυνόμενα χημικά καταπολέμηση. Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να επισημάνουμε πως στην περίπτωση που κάνουμε κατευθυνόμενο ψεκασμό με καθολικό ζιζαιοκτόνο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη ψεκάσουμε τα φυτά μας.
Η ζιζανιοκτονία στην καλλιέργεια του βαμβακιού αποτελεί μια βασική πρακτική, η επιμέλεια της οποίας μπορεί να βάλει ισχυρές βάσεις για μια καλή και αποδοτική χρονιά. Η υπέραξια αυτής της καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλη και για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως η καλή ζιζανιοκτονία έχει αντίκρισμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου