Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

 


Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής; 
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ.
Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος.
Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μας θα είναι γόνιμο και παραγωγικό για τα επόμενα χρόνια).



Αλλά ας δούμε με λίγα λόγια, πως το καταφέρνει αυτό.


Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της οργανικής λίπανσης προκύπτει από το γεγονός πως μόνο η εφαρμογή της στο έδαφος αρκεί για να βελτιώσει κατά πολύ και την γονιμότητα, αλλά και τη δομή του. Αυτό σημαίνει πως βελτιώνονται οι φυσικοχημικές του ιδιότητες και το έδαφος αποκτά καλύτερο πορώδες έτσι ώστε να μπορεί:

- Να θερμαίνεται πιο εύκολα,

- Να κυκλοφορεί εύκολα ο αέρας,

- Να συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία,

- Να διατηρεί αφομοιώσιμα τα θρεπτικά

- Να δημιουργεί ένα υγιές και "αφράτο" χώμα πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πλούσιου ριζικού συστήματος), που όλα μαζί και σε συνέργεια να λειτουργούν υπέρ του αγροοικοσυστήματος και της παραγωγής μας.


Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι πολύ σημαντικές στο σήμερα που λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε συχνές προκλήσεις σε έντονα και ακραία φαινόμενα. όπως πλημμύρες, ξηρασίες, διαβρώσεις, κ.α.

Αυτό λοιπόν που καταφέρνουμε με την οργανική λίπανση είναι να δημιουργούμε και να πετυχαίνουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή μας, πολύ πέρα από μια απλή ανόργανη λίπανση. 


Τέλος ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της οργανικής λίπανσης (που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε) είναι πως η οργανική λίπανση λειτουργεί επί της ουσίας σαν λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, διασφαλίζοντας την παροχή θρεπτικών με πολύ μεγάλη διάρκεια.


Υ.Γ. Όταν προχωράμε σε οργανική λίπανση με κάποια μορφή κοπριάς θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα πρέπει αυτή να είναι "καθαρή" από σπόρους ζιζανίων και από παθογόνα. Για αυτόν τον λόγο θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούμε τυποποιημένη και όχι χύμα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Η πρόταση του Agrogreenevolution για μια σωστή οργανική λίπανση πλούσια σε θρεπτικά, απαλλαγμένη από ζιζάνια και παθογόνα και σε εύχρηστη κοκκώδη μορφή, είναι το VIOLA της εταιρίας agrola..

Για πληροφορίες ή αγορά, καλέστε στο 6940277621.

 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...