Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στάγδην άρδευση





Το κλίμα της χώρας μας είναι ένα τυπικό μεσογειακό κλίμα και αυτό χαρακτηρίζεται από θερμά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους σχετικά χειμώνες. Το κλίμα αυτό προφανώς και επηρεάζει τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και  στη γεωργία.


Πιο συγκεκριμένα η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο που εκτιμάται πως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. 
Ένας τρόπος για να μπορέσουμε να μην σπαταλάμε το πολύτιμο πόρο του νερού είναι και η στάγδην άρδευση. Η συγκεκριμένη πρακτική (ειδικά σε μόνιμες καλλιέργειες) πέρα από το προφανές έχει και επιπλέον πλεονεκτήματα για τον ίδιο τον παραγωγό.


Πιο συγκεκριμένα
  • μειώνει το κόστος άρδευσης μειώνοντας την απορροή του νερού
  • προστατεύει από την διάβρωση(ειδικά σε επικλινή εδάφη)
  • οδηγεί στην μείωση της αχρείαστης υγρασίας και έτσι μειώνει εντομολογικές προσβολές και μυκητολογικές ασθένειες
  • αυξάνει τη αποτελεσματικότητα λίπανσης(κρυσταλλικά) που παρέχονται μέσω του νερού άρδευσης
Πως όμως η στάγδην άρδευση προστατεύει τα φυτά μας από μυκητολογικές αλλά και εντομολογικές προσβολές;

Η στάγδην άρδευση μειώνει τις συνθήκες αυξημένης υγρασίας στη ριζόσφαιρα. Αυτό προφανώς αποτελεί έναν από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες της ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών εδάφους όπως τα φουζάρια, το πύθιο, οι βερτισιλιώσεις και άλλα. Επιπρόσθετα η στάγδην άρδευση μειώνει την υγρασία στο περιβάλλον του φυτού γενικότερα κα έτσι δεν δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών υπέργειου τμήματος.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε πως η στάγδην άρδευση λειτουργεί πέρα από ένα μέσο το οποίο προστατεύει το περιβάλλον από την σπατάλη του σημαντικότατου  πόρου του νερού αλλά και σαν ένα βασικό καλλιεργητικό μέσο προστασίας των καλλιεργειών μας από μύκητες και έντομα εδάφους ή υπέργειου τμήματος

Εν κατακλείδι η στάγδην άρδευση αποτελεί μια βασική περιβαλλοντική αλλά και οικονομική "επένδυση" η οποία μειώνει την σπατάλη του νερού ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος παραγωγής μέσα από την πρόληψη ασθενειών και προσβολών των φυτών μας που σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να καταπολεμούσαμε με γεωργικά εφόδια



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...