Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το παντζάρι και η καλλιέργεια του

Φωτογραφία από clikatlife.gr
Το παντζάρι αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα λαχανικά τα οποία καταναλώνουμε το φθινόπωρο.Είναι ένα προιόν το οποίο καλλιεργείται για την σαρκώδη ρίζα του και για τα φύλλα του. Πως όμως φτάνει στο πιάτο μας;Ας πούμε μερικά λόγια για την καλλιέργεια του.
 
Το παντζάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο ο αποίος είναι συγκάρπιο που σημαίνει πως κάθε σπόρος δίνει πιο πολλά από ένα φυτά και για αυτό χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση αραίωση. 

ΣΠΟΡΑ

Το παντζάρι προτιμάει θερμοκρασίες που να μην είναι πολύ υψηλές σε ένα εύρος 5-30 με optimum τις ενδιάμεσες θερμοκρασίες. Για αυτό το λόγο η σπορά μπορεί να γίνει είτε στο διαστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου για παραγωγή το φθινόπωρο-χειμώνα είτε στο διαστημα ιανουαρίου-Μαρτίου για παραγωγή την άνοιξη. 

ΕΔΑΦΟΣ 

Όσον αφορά τις απαιτήσεις του σε έδαφος προτιμάει τα ελαφριά,γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση που να δίνουν τη δυνατότητα ευκολης ανάπτυξης της σαρκώδους ρίζας του ενώ ταυτόχρονα να μη κρατάει νερό που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Όσον αφορά τη λίπανση το παντζάρι χρείζεται περίπου 7 κιλά αζώτου,3 κιλά φωσφόρου και 10 κιλά καλίου για μια παραγωγή 2 με 3 τόνους το στρέμμα. 

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΑΣΘΕΝΙΕΣ-ΕΧΘΡΟΙ
 
Η συγκομιδή γίνεται περίπου 50 με 60 μέρες μετά τη σπορά όταν τα παντζάρια αποκτησουν ικανό και εμπορεύσιμό μέγεθος.Τέλος όσον αφορά τις ασθένειες και τους εχθρούς μπορούμε να αναφέρουμε τον περονόσπορο και την κερκοσπωρίαση όπως επίσης τις αφίδες,λυριόμυζα και άλλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...