Φωτογραφία από clikatlife.gr |
Το παντζάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο ο αποίος είναι συγκάρπιο που σημαίνει πως κάθε σπόρος δίνει πιο πολλά από ένα φυτά και για αυτό χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση αραίωση.
ΣΠΟΡΑ
Το παντζάρι προτιμάει θερμοκρασίες που να μην είναι πολύ υψηλές σε ένα εύρος 5-30 με optimum τις ενδιάμεσες θερμοκρασίες. Για αυτό το λόγο η σπορά μπορεί να γίνει είτε στο διαστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου για παραγωγή το φθινόπωρο-χειμώνα είτε στο διαστημα ιανουαρίου-Μαρτίου για παραγωγή την άνοιξη.
ΕΔΑΦΟΣ
Όσον αφορά τις απαιτήσεις του σε έδαφος προτιμάει τα ελαφριά,γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση που να δίνουν τη δυνατότητα ευκολης ανάπτυξης της σαρκώδους ρίζας του ενώ ταυτόχρονα να μη κρατάει νερό που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Όσον αφορά τη λίπανση το παντζάρι χρείζεται περίπου 7 κιλά αζώτου,3 κιλά φωσφόρου και 10 κιλά καλίου για μια παραγωγή 2 με 3 τόνους το στρέμμα.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΑΣΘΕΝΙΕΣ-ΕΧΘΡΟΙ
Η συγκομιδή γίνεται περίπου 50 με 60 μέρες μετά τη σπορά όταν τα παντζάρια αποκτησουν ικανό και εμπορεύσιμό μέγεθος.Τέλος όσον αφορά τις ασθένειες και τους εχθρούς μπορούμε να αναφέρουμε τον περονόσπορο και την κερκοσπωρίαση όπως επίσης τις αφίδες,λυριόμυζα και άλλους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου