Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι τα λάδια και γιατί τα χρησιμοποιούμε. Τι πρέπει να προσέχουμε.





τετράνυχος φωτογραφία από https://www.viologika.gr/
Ένας μεγάλος παράγοντας που οδηγεί στην μείωση της παραγωγής των δενδρωδών(και όχι μόνο βέβαια)  καλλιεργειών μας είναι ως γνωστόν οι ζημιές που προκαλούνται από εχθρούς όπως για παράδειγμα τα έντομα τα ακάρεα και άλλοι. Η αλήθεια είναι πως για την αποτελεσματική καταπολέμηση τους είναι αναγκαία η γνώση του βιολογικού τους κύκλου. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να επέμβουμε στα στάδια ανάπτυξης τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουμε τις ζημιές που αυτοί προκαλούν.


Η μεγάλη διαφοροποίηση των εχθρών αυτών έχει οδηγήσει στην βιομηχανική-μαζική παραγωγή και χρήση πολλών ομάδων δραστικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ΄αποτελεσματικότερη καταπολέμηση τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις πυρεθρίνες, τετραμικά οξέα, νεονικοτινοειδη και άλλες. Πέρα πλέον από αυτές τις δραστικές πλέον χρησιμοποιούνται και εντομοκτόνα με βάση μικροοργανισμούς όπως οι βάκιλοι αλλά και άλλα, κοινώς λεγόμενα "βιολογικά" εντομοκτόνα.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να καταφέρουμε να αμβλύνουμε τα προβλήματα από τους εχθρούς είναι η καταπολέμηση των διαχειμαζουσών μορφών και των νεαρών εχθρών. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον αποφεύγουμε τις πρώιμες προσβολές των φυτών μας και ταυτόχρονα μειώνουμε την δυναμική ανάπτυξης μεγάλων πληθυσμών των εχθρών. Η στρατηγική που ακολουθούμε για να το πετύχουμε αυτό είναι οι πρώιμες επεμβάσεις με ένα εντομοκτόνο ευρείας δράσης. 'Ένα εντομοκτόνο δηλαδή κατά πλειάδας εχθρών που ταυτόχρονα καταφέρνει να καταπολεμήσει τα πρώτα στάδια της βιολογικής ανάπτυξης τους όπως αυγά προνύμφες και άλλα.
 
Μια τέτοια ομάδα εντομοκτόνων που εφαρμόζονται για αυτόν το λόγο νωρίς είναι και τα λάδια. Τα λάδια έχουν ως βάση το παραφινέλαιο και έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα κατά των αυγών εντόμων και ακάρεων και των νεαρών προνυμφών. Ο βασικός τρόπος δράσης τους είναι μέσω της ασφυξίας που προκαλούν.

 Η χρήση των λαδιών είναι γνωστή πολλά χρόνια αλλά δεν ήταν τόσο εύχρηστα. Αυτό συμβαίνει καθώς τα πρώτα λάδια ήταν "βαριά" ήταν δηλαδή επικίνδυνα καθώς μπορούσαν να προκαλέσουν φυτοτοξικότητες. Με την πάροδο του χρόνου εξευγενίστηκαν μειώνοντας τα προβλήματα αυτά. Πλέον τα λάδια αποτελούν μια βασική λύση αντιμετώπισης εντομολογικών προβλημάτων (αφίδες,  βαμβακάδα, τετρανύχους).  Παρόλα αυτά η χρήση τους έχει κάποιες αντενδείξεις για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα στην υγεία των φυτών μας. Έτσι λοιπόν η χρήση των λαδιών θα πρέπει να αποφεύγεται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, ενώ η αποτελεσματικότητα τους είναι μικρή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...