φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr |
Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.
Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν:
Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα
Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α
Στο παρόν βέβαια άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη πικρή κηλίδωση του μήλου.
Η αιτία που γεννά αυτήν την ανωμαλία είναι η έλλειψη ασβεστίου. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε πως στο κρίσιμο στάδιο της αύξησης και ωρίμανσης του καρπού, η λίπανση με ασβέστιο κρίνεται επιβεβλημένη(για παράδειγμα με νιτρικό ασβέστιο, ή με διαφυλλικά ασβεστίου). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την επάρκεια αυτού του πολύ σημαντικού θρεπτικού στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
Βέβαια θα πρέπει να ξέρουμε πως η πικρή κηλίδωση πέρα από την έλλειψη ασβεστίου γίνεται πιο έντονη και για άλλου λόγους με κυρίαρχους λάθος καλλιεργητικές πρακτικές ενδεικτικά:
1)ακανόνιστα ποτίσματα
2)υπερβολική αζωτούχος λίπανση
3)πρόωρη συγκομιδή
Σε αυτήν την περίπτωση (στην οποία έχουμε την ανωμαλία της πικρής κηλίδωσης) παρατηρούμε πως οι καρποί μας γεμίζουν υδατώδεις κηλίδες, οι οποίες αργότερα γίνονται νεκρωτικές και παίρνουν ένα καφέ σκούρο χρώμα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από την πικρή κηλιδωση δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και ποιοτικό. Αυτό συμβαίνει καθώς η σάρκα του μήλου κάτω από αυτές τις κηλιδώσεις φελλοποιείται με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Έτσι λοιπόν η πικρή κηλίδωση είναι μια πολύ σημαντική ανωμαλία που υποβαθμίζει το μήλο είτε το προωθούμε ως επιτραπέζιο είτε για χυμό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου