Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr |
Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.
Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής.
Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά Σερρών. Αλλά γιατί τι ιδιαίτερο έχει αυτή η ποικίλια και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της; Ας πούμε λίγα λόγια για αυτήν!!!
Η πετροελιά Σερρών παράγει μεσσαίου μεγέθους καρπό (στρόγγυλους- οωειδείς χωρίς θηλή) που καλλιεργείται τόσο σαν επιτραπέζια όσο και για λάδι. Οι καρποί φτάνουνε σε βάρος τα 3-7 γραμμάρια.Η περιεκτικότητα της σε λάδι είναι σχετικά ικανοποιητική μια και προσεγγίζει έως και το 25%.
Η συγκεκριμένη ποικιλία, όπως είναι και εμφανές από το όνομα της, προέρχεται από τις Σέρρες, μια περιοχή της βορείου χώρας. Έτσι λοιπόν το βασικό της πλεονέκτημα είναι πως είναι προσαρμοσμένη σε ένα κλίμα σχετικά ψυχρότερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αποφεύγονται συνήθη προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό γίνεται εμφανές ακόμα και από το βλαστικά χαρακτηριστικά της. Τα κλαδιά της είναι αρκετά ευλίγιστα ωστε να μπορούν να συγκρατουν το βάρος του χιονιού. Όπως οι πιο πολλές ανθεκτικές στο ψύχος ποικιλίες, είναι σχετικά απαιτητική σε ώρες χαμηλών θερμοκρασιών για την διαφοροποίηση των ματιών.
Η συγκεκριμένη ποικιλία επειδή ακριβώς έχει αρκετά καλή περιεκτικότητα σε λάδι αλλά και λόγω της αντοχής της στο ψύχος, αποτελεί μια ιδανική λύση για καλλιέργεια ελιάς για λάδι τόσο στη βόρεια χώρα, όσο και σε νοτιότερες ορεινές περιοχές. Αυτό μπορούμε να πούμε πως είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστούμε πως στην βόρεια Ελλάδα η κυρίαρχη ποικιλία είναι η Χαλκιδικής που είναι κυρίως επιτραπέζια ελιά. Έτσι λοιπόν η πετροελιά Σερρών μπορεί να δώσει την δυνατότητα για παραγωγή λαδιού σε περιοχές που στο παρελθόν η παραγωγή σε αυτό ήταν μικρή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου