Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορυφοξήρα εσπεριδοειδών: Πως προστατεύουμε την καλλιέργεια το φθινόπωρο


φωτογραφία από ellinikigeoria.gr

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως έχει εκδοθεί γεωργική προειδοποίηση για τα εσπεριδοειδή από το περιφερειακό κέντρο Ηρακλείου για την κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών, 

Ως γνωστόν η  μυκητολογική ασθένεια της κορφοξήρας προκαλείται από τον μύκητα Phoma tracheiphila που αποτελεί βασικό παθογόνο για τα εσπεριδοειδή. Η προσβολή εντείνεται σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας σε συνδυασμό με ήπιες θερμοκρασίες(15-25 βαθμούς). Οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια εμφανίζονται με την αρχική χλώρωση των φύλλων που όσο περνάει ο χρόνος ξεραίνονται και τελικά πέφτουν. Ακόμα παρατηρούμε μεταχρωματισμούς κυρίως των νέων κλαδίσκων σε κοκκινωπό χρώμα οι οποίοι σταδιακά νεκρώνονται.

Η είσοδος του παθογόνου γίνεται από ασυνέχειες του κορμού που προκύπτουν από κλαδέματα, παγετούς και χαλάζι. Για αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν να αποφύγουμε άσκοπα κλαδέματα αυτήν την περίοδο που οι συνθήκες ευνοούν τις προσβολές(υγρός και ήπιος καιρός) και να μεταθέσουμε τα κλαδέματα σε πιο ξηρές περιόδους την άνοιξη όπου και θα πρέπει να απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα κλαδιά,

Λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα που πιθανά να προκάλεσαν πληγές στους κορμούς(με ταυτόχρονη υψηλή υγρασία) συνίσταται ένα ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα ώστε να προστατεύσουμε την καλλιέργεια από την κορυφοξήρα. Σε περίπτωση παρατεταμένων βροχών είναι πιθανά αναγκαία η επανάληψη του ψεκασμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...