Ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα σε καλλιέργειες θερμοκηπιακών(και όχι μόνο βέβαια) λαχανικών οι οποίες θα αρχίσουν να μπαίνουν σταδιακά στη χώρα μας από εδώ και πέρα και μπορεί να μειώσει κατά πολύ την βιωσιμότητα των φυτών μας (και γενικότερα την υγεία τους) είναι οι εδαφογενείς μύκητες όπως το φουζάριο, το πύθιο η ριζοκτόνια, η σκληρωτινίαση, το βερτισίλιο και άλλοι.
Οι μύκητες αυτοί προσβάλουν τόσο το ριζικό σύστημα όσο και το υπέργειο τμήμα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές όπως για παράδειγμα τις επονομαζόμενες τήξεις φυταρίων, αποφράσσουν το αγγειακό σύστημα προκαλώντας αποπληξία και γενικά διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους αποτυχίας της καλλιέργειας μας.
Όσον αφορά την καταπολέμηση αυτών των μυκήτων, η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν αρκετές δραστικές οι οποίες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα .Ενδεικτικά να αναφέρουμε το propamocarb,fosetyl, thiophanate methyl και άλλες.
Βέβαια βασικός παράγοντας πέρα από την καταπολέμηση παίζει και η πρόληψη. Οι επεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την παρουσία των παθογόνων αυτών. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα καλλιεργητικά μέσα τα οποία θα μας βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε μεγάλους πληθυσμούς αυτών των πολύ σοβαρών παθογόνων.
Αλλά ποια είναι αυτά; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:
1) Αποφυγή συνθηκών υδατικού κορεσμού: Συνίσταται η καλλιέργεια σε καλώς στραγγιζόμενα εδάφη και η αποφυγή βαριών εδαφών που κρατάνε νερό
2) Επιμελές όργωμα, ψιλοχωμάτισμα και φύτευση σε σαμάρια που στραγγίζουν πιο γρήγορα
3) Να δίνεται μεγάλη προσοχή σε εδάφη με ιστορικό προσβολών. Για παράδειγμα αγρανάπαυση αν είναι δυνατόν ή και χημική καταπολέμηση πριν την φύτευση όταν αυτό δεν είναι εφικτό
4)Στην περίπτωση χρήσης εργαλείων σε περισσότερα από ένα θερμοκήπια να τα καθαρίζουμε επιμελώς από το έδαφος(μέσο μεταφοράς των παθογόνων)
5)όπου είναι εφικτό να προχωράμε σε ηλιοαπολύμανση την περίοδο του καλοκαιριού με στόχο την καταπολέμηση των μυκήτων
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου