Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αστικό πράσινο: ποια είναι η χρησιμότητα του σε άνθρωπο και περιβάλλον

η κοιλάδα των Σερρών




Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας κατοικεί σε αστικά κέντρα. Ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας είναι και η έλλειψη αστικού πρασίνου. Οι επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων αυτής της πραγματικότητας είναι αρκετές. 

Το αστικό πράσινο, ειδικά όταν διαμορφώνεται σωστά, δημιουργεί πέρα από όμορφα τοπία, και πολλές "παροχές" στον πληθυσμό. Αξίζει να αναφερθούν οι εξής:


Πρώτον βελτιώνει τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν μέσω των μικροκλιμάτων που διαμορφώνει. Για παράδειγμα η σκιά από τα δέντρα μειώνει την θερμοκρασία του καλοκαιριού.

 Δεύτερον μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση(υπάρχουν αρκετές μελέτες που το αποδεικνύουν)

 Τρίτον η ύπαρξη πρασίνου μειώνει την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων(κάτι που έχει στοιχίσει τη ζωή αρκετών ανθρώπων στην χώρα μας)

΄Τέλος το αστικό πράσινο βελτιώνει την καθημερινότητα και με μη μετρήσιμο τρόπο,καθώς οι βόλτες σε ένα όμορφο πάρκο για παράδειγμα είναι προφανώς μη μετρήσιμο αλλά πολύ σημαντικό!

Μια μεγάλη συζήτηση είναι το ποια φυτά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Είναι αλήθεια πως όσον αφορά τα καλλωπιστικά φυτά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, αλλά είναι ιθαγενή και άλλα προέρχονται από το εξωτερικό. 

Έτσι λοιπόν η χρησιμοποίηση φυτών προσαρμοσμένων στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας(με τα θερμά και άνυδρα καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες) μπορεί να κάνει την "περιβαλλοντική μας επένδυση" πιο αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν θα είναι ανάγκη να σπαταλούμε πόρους(πχ νερό) για να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση και επιπλέον θα είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων φυτών που η παρουσία τους θα αυξάνει την περιβαλλοντική τους χρησιμότητα.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει αυτό πιο κατανοητό. Αν για παράδειγμα σε ένα πάρκο αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε έναν αριθμό δέντρων που είναι προσαρμοσμένα στην χώρα(όπως επίσης και μόνιμων θάμνων από κάτω) τότε μετά από κάποια χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ένα μικρό δάσος το οποίο θα μας παρέχει το οξυγόνο, την συγκράτηση του νερού σε περιπτώσεις πλημμυρών, την σκίαση το καλοκαίρι και ταυτόχρονα έναν υπέροχο χώρο αναψυχής. Παράλληλα όμως θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο μικρό οικοσύστημα με την δική του βιοποικιλότητα προσφέροντας όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον.

 Αυτό προφανώς δεν θα το καταφέρουμε αν για παράδειγμα στον ίδιο χώρο τοποθετήσουμε αποκλειστικά χαμηλούς χλοοτάπητες(που θα χρειάζονται συνεχές κούρεμα για να διατηρηθούν) καθώς οι παροχές στον άνθρωπο θα είναι λιγότερες(πχ μικρότερη συγκράτηση πλημμυρικών φαινομένων, μη ύπαρξη σκίασης το καλοκαίρι κτλ) και ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί η παρουσία πολλών φυτών και ζώων)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...