Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυκόρριζες: ο ρόλος τους στην θρέψη-υδατική κατάσταση των φυτών και πως τα προστατεύουν από προσβολές

φωτογραφία από /https://library.bonsaiforum.gr/
Με τον όρο μυκόρριζα αναφερόμαστε στην συμβιωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός μύκητα του εδάφους και των ριζών ενός φυτού. Η συμβιωτική αυτή σχέση είναι επωφελής και για τα δύο μέρη. Αυτό συμβαίνει καθώς το φυτό παρέχει υδατάνθρακες στο μύκητα, ενώ ο μύκητας αυξάνει την πρόσληψη θρεπτικών του εδάφους για το φυτό.
Ας δούμε λοιπόν πως σχηματίζεται αυτή η συμβιωτική σχέση. 
Ο μύκητας είναι αρχικά ελεύθερος στο έδαφος και στη συνέχεια εισέρχεται στο ριζικό σύστημα του φυτού. Μετά την είσοδο το φυτό αρχίζει να παρέχει στο μύκητα υδατάνθρακες που είναι αναγκαίοι για την επιβίωση του. Από την μεριά του ο μύκητας σχηματίζει υφές που λειτουργούν σαν προέκταση του ριζικού συστήματος, αυξάνοντας την ικανότητα πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για το φυτό κυρίως P και Ν.
Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί ο μύκητας είναι η παραγωγή ενζύμων, που ονομάζονται φωσφατάσες. Με αυτόν τον τρόπο η προσληψιμότητα των θρεπτικών αυξάνεται. 
Επιπλέον η ανάπτυξη της μυκόρριζας αυξάνοντας κατά πολύ τον όγκο του ριζικού συστήματος, αυξάνει ταυτόχρονα και την απορρόφηση νερού από το φυτό.
Βεβαία αυτή η σχέση έχει και ενεργειακό κόστος μια και το φυτό παρέχει στον μύκητα ενέργεια με την μορφή υδατανθράκων. 
Θα πρέπει τέλος να αναφέρουμε πως η συμβιωτική σχέση που αναπτύσσεται δημιουργεί και μια επιπλέον ωφέλεια για το φυτό. Αυτή είναι πως δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών εδάφους και προσβολών από νηματώδεις , καθώς οι μύκητες που συμμετέχουν στο σχηματισμό της μυκόρριζας καταλαμβάνουν τις θέσεις που θα καταλάμβαναν οι παθογόνοι μύκητες και οι νηματώδεις. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις προσβολές από αυτούς.
Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως σε άγονα-ξερικά εδάφη η συμβιωτική αυτή σχέση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση παραγωγής μια και αυξάνεται η θρεπτική-υδατική κατάσταση του φυτού. Από την άλλη μεριά σε γόνιμα και με επάρκεια νερού εδάφη η συμβίωση οδηγεί σε μείωση παραγωγής λόγω του ενεργειακού κόστους για το φυτό μια και η πρόσληψη θρεπτικών είναι επαρκής και χωρίς αυτή τη σχέση.
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...