Το υπουργείο γεωργίας εξέδωσε νέα γεωργική προειδοποίηση για την καλλιέργεια της φακής και πιο συγκεκριμένα για την αναμενόμενη εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος και η σκωρίαση. Επίσης αναμένεται και αύξηση των προσβολών της καλλιέργειας από τον θρίπα.
Τα μεγάλα ύψη βροχής και η αναμενόμενη αυξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσουν στην αύξηση των προσβολών. Συστήνεται λοιπόν η χρήση εγκεκριμένων μυκητοκτόνων και πιο συγκεκριμένα εγκεκριμένες δραστικές για τον περονόσπορο είναι ο χαλκός ενώ για σκωρίαση είναι το aoxystrobin. Να επισημάνουμε ΟΜΩΣ πως η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει λίγα εγκεκριμένα φάρμακα και για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή.
Όσον αφορά τον θρίπα εγκεκριμένη δραστική είναι οι πυρεθρίνες και πιο συγκεκριμένα η lamda-cyhalothrin.
φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του 3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου