![]() |
φωτογραφία από https://www.verrosike.gr/ |
Πολλοί από τους ερασιτέχνες παραγωγούς(και όχι μόνο βέβαια) επιλέγουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά "βιολογικά" εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα. Η συζήτηση βέβαια για το τι ακριβώς είναι το βιολογικό φυτοπροστατευτικό προϊόν είναι πολύ μεγάλη και θα θέλαμε να ασχοληθούμε σε ένα επόμενο άρθρο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πραγματικά άλματα όσον άφορα τα εγκεκριμένα για βιολογική γεωργία φυτοπροστατευτικά προϊόντα και έτσι έχουμε πλέον τη δυνατότητα και την ευελιξία να αντιμετωπίζουμε αρκετά αποτελεσματικά τους εχθρούς και τα παθογόνα. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες επιλογές.
Πιο συγκεκριμένα:
ο χαλκός:καταπολεμά μύκητες όπως:περονόσπορος, μονίλια, εξώασκος, φυτόφθορες, φουζικλάδια κ.α ενώ επίσης καταπολεμά και τις βακτηριώσεις.
το θείο καταπολεμά μύκητες όπως το ωίδιο καθώς επίσης ακάρεα όπως τους τετρανύχους.
Όσον αφορά τα βιολογικά εντομοκτόνα:
για κάμπιες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάκιλο Θουριγγίας, εντομοαπωθητικά με βάση αιθερία έλαια (και όχι μόνο), σπινοσίνες, άλατα καλίου λιπαρών οξέων κ.α. Για αφίδες και βαμβακάδα (αλλά και για αυγά των περισσότερων εντόμων) ο θερινός πολτός δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.
Όσον αφορά την θρέψη, η λογική της βιολογικής λίπανσης ως επί των πλείστων αναφέρεται σε οργανικής μορφής λίπανση( κόμποστ,κοπριά,βιολογικά υγρα λιπάσματα) και άλλα. Η λογική λίπανσης γενικά έχει ως στόχο την διαμόρφωση πέρα από την επάρκεια των θρεπτικών, συνθηκών αειφορίας όσον αφορά τον πόρο του εδάφους ωστέ να διατηρείται η παραγωγικότητα του.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως γενικά η βιολογική γεωργία είναι μια καλλιεργητικη πρακτικη που στόχο έχει την παραγωγή προιόντων ποιοτικών με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος ωστε να μπορούμε να παράγουμε στο διηνεκές.
Η βιολογικη καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια(με την ένταξη νέων δραστικών) αποκτάει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο " αγοράς".
Η αλήθεια είναι όμως πως επειδή η βιολογική γεωργία είναι μία πρακτική που μας αναγκάζει να έχουμε μικρότερες εισροές φυτοπροστατευτικών, ίσως είναι περισσότερο προσαρμόσιμες σε καλλιέργειες που γενικά δεν απαιτούν ιδιαίτερες εισροές.
Είναι σύνηθες για παράδειγμα να παράγουμε βιολογικό λάδι(μια και διαδοροποιήσεις μεταξύ συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας δεν είναι πολύ μεγάλες), η παραγωγη όμως βιολογικής τοματας για παράδειγμα( που απαιτεί μεγάλες εισροές) είναι πολύ πιο δύσκολη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου