Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ(update)

φωτογραφία από https://blog.farmacon.gr/
Μια καλλιέργεια έχει την τάση να "εκμεταλλεύεται" με παρόμοιο τρόπο το έδαφος το νερό και γενικά του πόρους παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο η συνεχής παρουσία μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο χωράφι οδηγεί στην εξασθένιση του πολύ σημαντικού πόρου του εδάφους και οδηγεί στην υποβάθμιση του.

Το αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πρακτικής οδηγεί στην μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους(και όχι μόνο) και άρα στην μείωση της παραγωγής.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η μείωση της παραγωγής όταν διατηρείται μια  ετήσια καλλιέργεια για μια σειρά ετών προκύπτει για αρκετούς λόγους. 

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε καλλιέργεια έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν η συνεχής καλλιέργεια του ίδιου είδους θα αφαιρεί κάθε χρόνο τα θρεπτικά που έχει ανάγκη, μειώνοντας έτσι το απόθεμα των συγκεκριμένων θρεπτικών. Ταυτόχρονα οι ίδιες ακριβώς καλλιεργητικές πρακτικές (όργωμα σε συγκεκριμένο βάθος, ίδιες μορφές λιπασμάτων, συγκεκριμένες απαιτήσεις σε νερό κτλ,) δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε συμπιεσμένους εδαφικούς ορίζοντες υποβάθμιση της δομής του(πχ υπερσυγκέντρωση αλάτων), μείωση και υποβάθμιση  αποθεμάτων νερού και άλλα.

Ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα είναι και το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε και την διατήρηση συγκεκριμένων εχθρών-ασθενειών αλλά και ζιζανίων της καλλιέργειας που διατηρούνται και ενδημούν στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο οι εξάρσεις των προσβολών είναι πολύ συνηθισμένες μειώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας, ελαχιστοποιώντας το ύψος της παραγωγής σε χρονιές εξάρσεων κάποιου εχθρού, μύκητα ή και ζιζανίου.

Κλείνοντας να αναφέρουμε 


Σταχυολογήσαμε και αναφέραμε επιγραμματικά λίγους αλλά κατά την άποψη μας τους βασικότερους λόγους οι οποίοι εξηγούν γιατί η εναλλαγή καλλιεργειών, γνωστή και ως αμειψισπορά κρίνεται επιβεβλημένη. Σίγουρα το πρόβλημα που δημιουργείται από την μη εφαρμογή της αμειψισποράς, δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε εύκολα από το φαινόμενο της μονοκαλλιέργειας, ο συνδυασμός των οποίων επιτείνει τα προαναφερθέντα προβλήματα υποθηκεύοντας τόσο την παραγωγή, όσο και τους σημαντικότερους παραγωγικούς πόρους όπως το νερό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ