Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ(update)

φωτογραφία από https://blog.farmacon.gr/
Μια καλλιέργεια έχει την τάση να "εκμεταλλεύεται" με παρόμοιο τρόπο το έδαφος το νερό και γενικά του πόρους παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο η συνεχής παρουσία μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο χωράφι οδηγεί στην εξασθένιση του πολύ σημαντικού πόρου του εδάφους και οδηγεί στην υποβάθμιση του.

Το αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πρακτικής οδηγεί στην μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους(και όχι μόνο) και άρα στην μείωση της παραγωγής.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η μείωση της παραγωγής όταν διατηρείται μια  ετήσια καλλιέργεια για μια σειρά ετών προκύπτει για αρκετούς λόγους. 

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε καλλιέργεια έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν η συνεχής καλλιέργεια του ίδιου είδους θα αφαιρεί κάθε χρόνο τα θρεπτικά που έχει ανάγκη, μειώνοντας έτσι το απόθεμα των συγκεκριμένων θρεπτικών. Ταυτόχρονα οι ίδιες ακριβώς καλλιεργητικές πρακτικές (όργωμα σε συγκεκριμένο βάθος, ίδιες μορφές λιπασμάτων, συγκεκριμένες απαιτήσεις σε νερό κτλ,) δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε συμπιεσμένους εδαφικούς ορίζοντες υποβάθμιση της δομής του(πχ υπερσυγκέντρωση αλάτων), μείωση και υποβάθμιση  αποθεμάτων νερού και άλλα.

Ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα είναι και το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε και την διατήρηση συγκεκριμένων εχθρών-ασθενειών αλλά και ζιζανίων της καλλιέργειας που διατηρούνται και ενδημούν στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο οι εξάρσεις των προσβολών είναι πολύ συνηθισμένες μειώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας, ελαχιστοποιώντας το ύψος της παραγωγής σε χρονιές εξάρσεων κάποιου εχθρού, μύκητα ή και ζιζανίου.

Κλείνοντας να αναφέρουμε 


Σταχυολογήσαμε και αναφέραμε επιγραμματικά λίγους αλλά κατά την άποψη μας τους βασικότερους λόγους οι οποίοι εξηγούν γιατί η εναλλαγή καλλιεργειών, γνωστή και ως αμειψισπορά κρίνεται επιβεβλημένη. Σίγουρα το πρόβλημα που δημιουργείται από την μη εφαρμογή της αμειψισποράς, δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε εύκολα από το φαινόμενο της μονοκαλλιέργειας, ο συνδυασμός των οποίων επιτείνει τα προαναφερθέντα προβλήματα υποθηκεύοντας τόσο την παραγωγή, όσο και τους σημαντικότερους παραγωγικούς πόρους όπως το νερό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...