φωτογραφία από https://www.publichealthnotes.com/ |
Με τον όρο βιοποικιλότητα αναφερόμαστε στην "ποικιλία" της ζωής. Μπορούμε να τη χωρίσουμε σε 3 τομείς; Πιο συγκεκριμένα στην ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών των οργανισμών και των γονιδίων.
Όσον αφορά τον διαφοροποίηση των oiκοσυστημάτων είναι αρκετά εύκολο κανείς να την αντιληφθεί καθώς μια έρημος για παράδειγμα είναι σίγουρα διαφορετική από ένα δάσος καθώς επίσης και η την διαφοροποίηση των ειδών καθώς ένας λύκος είναι σίγουρα διαφορετικός από μια αρκούδα. .Η γενετική ποικιλότητα είναι κατά κάποιον τρόπο η ΄'μητέρα' της ποικιλότητας των ειδών καθώς τα γονίδια καθορίζουν και τη μορφή των ειδών(ζώα, φυτά, μικροοργανισμοί κτλ.)
Γιατί όμως να την διατηρήσουμε; τι μας προσφέρει πέρα σίγουρα από την αισθητική πλευρά ενός όμορφου δάσους για παράδειγμα; Ας πούμε επιγραμματικά κάποιους από τους λόγους διατήρησης της.
1)Μας προστατεύει από την κλιματική αλλαγή(πχ τροπικά δάση σε Αμαζόνιο, Αφρική, Ν.Α Ασία)
2) Μας παρέχει τροφή(φανταστείτε για παράδειγμα τι θα γινόταν αν δε υπήρχε το σιτάρι, το ρυζι κ.α
3)Μας παρέχει φάρμακα(πολλά φάρμακα έχουν σαν πρώτη ύλη ουσίες που παράγονται από ζώα ή φυτά ή και παράγωγα τους)
4)βελτιώνει την αίσθηση που έχουμε για το περιβάλλον που ζούμε.
5)Διασφαλίζει σταθερότερα οικοσυστήματα κατι πολύ σημαντικό τόσο για την σταθερότητα της πρωτογενούς παραγωγής.
Έτσι λοπόν η διατήρηση αυτού του "πόρου" μπορεί να κριθεί ως επιβεβλημένη καθώς οι παροχές που δίνει στον άνθρωπο είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής του. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι μια ουσιαστικότατη επένδυση του ανθρωπίνου είδους και για το μέλλον. Αλλά γιατί ισχύει αυτό;
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η γνώση μας πάνω στην ίδια την χρησιμότητα της βιοποικιλότητας είναι ακόμα περιορισμένη. Αυτό ισχύει καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πλήρως την πιθανή ωφέλεια της στον άνθρωπο. Για παράδειγμα φαρμακευτικές οιυσίες από φυτά(που δεν γνωρίζουμε ακόμα), ιδιότητες μικροοργανισμών που απορρυπαίνουν, νέα εδώδιμα φυτά, και τόσα τόσα άλλα που μπορούμε να ανακαλύψουμε.
Σιγουριά σε λίγες γραμμές δεν μπορούμε να αναφέρουμε όλους τους λόγους που κάνουν την διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά ελπίζουμε να δώσαμε κάποια στοιχεία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου