Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιοποικιλότητα(τι είναι και γιατί μας είναι χρήσιμη)

φωτογραφία από https://www.publichealthnotes.com/
   Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει τον όρο βιοποικιλότητα(biodiversity) και το πόσο σημαντικό είναι να την διατηρήσουμε. Ας πούμε λοιπόν μερικά λόγια για αυτήν και για την σημασία της, όχι μόνο για ακαδημαϊκούς λόγους αλλά και καθαρά για πρακτικούς.
 
   Με τον όρο βιοποικιλότητα αναφερόμαστε στην "ποικιλία" της ζωής. Μπορούμε να τη χωρίσουμε σε 3 τομείς; Πιο συγκεκριμένα στην ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών των οργανισμών και των γονιδίων.
   
   Όσον αφορά τον διαφοροποίηση των oiκοσυστημάτων είναι αρκετά εύκολο κανείς να την αντιληφθεί καθώς μια έρημος για παράδειγμα είναι σίγουρα διαφορετική από ένα δάσος καθώς επίσης και η την διαφοροποίηση των ειδών καθώς ένας λύκος είναι σίγουρα διαφορετικός από μια αρκούδα. .Η γενετική ποικιλότητα είναι κατά κάποιον τρόπο η ΄'μητέρα' της ποικιλότητας των ειδών καθώς τα γονίδια καθορίζουν και τη μορφή των ειδών(ζώα, φυτά, μικροοργανισμοί κτλ.)

   Γιατί όμως να την διατηρήσουμε; τι μας προσφέρει πέρα σίγουρα από την αισθητική πλευρά ενός όμορφου δάσους για παράδειγμα; Ας πούμε επιγραμματικά κάποιους από τους λόγους διατήρησης της.

1)Μας προστατεύει από την κλιματική αλλαγή(πχ τροπικά δάση σε Αμαζόνιο, Αφρική, Ν.Α Ασία)
2) Μας παρέχει τροφή(φανταστείτε για παράδειγμα τι θα γινόταν αν δε υπήρχε το σιτάρι, το ρυζι κ.α
3)Μας παρέχει φάρμακα(πολλά φάρμακα έχουν σαν πρώτη ύλη ουσίες που παράγονται από ζώα ή φυτά ή και παράγωγα τους)
4)βελτιώνει την αίσθηση που έχουμε για το περιβάλλον που ζούμε.
5)Διασφαλίζει σταθερότερα οικοσυστήματα κατι πολύ σημαντικό τόσο για την σταθερότητα της πρωτογενούς παραγωγής.
 
   Έτσι λοπόν η διατήρηση αυτού του "πόρου" μπορεί να κριθεί ως επιβεβλημένη καθώς οι παροχές που δίνει στον άνθρωπο είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής του. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι μια ουσιαστικότατη επένδυση του ανθρωπίνου είδους και για το μέλλον. Αλλά γιατί ισχύει αυτό;

   Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η γνώση μας πάνω στην ίδια την χρησιμότητα της βιοποικιλότητας είναι ακόμα περιορισμένη. Αυτό ισχύει καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πλήρως την πιθανή ωφέλεια της στον άνθρωπο. Για παράδειγμα φαρμακευτικές οιυσίες από φυτά(που δεν γνωρίζουμε ακόμα), ιδιότητες μικροοργανισμών που απορρυπαίνουν, νέα εδώδιμα φυτά,  και τόσα τόσα άλλα που μπορούμε να ανακαλύψουμε.


  Σιγουριά σε λίγες γραμμές δεν μπορούμε να αναφέρουμε όλους τους λόγους που κάνουν την διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά ελπίζουμε να δώσαμε κάποια στοιχεία.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...