Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαλκός σε ελιές το φθινόπωρο. Γιατί είναι απαραίτητος

Φωτογραφία από xiromeropress.gr

 Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη και σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει γίνει η συγκομιδή της ελιάς.

Κατά την διαδικασία της συγκομιδής πολλές φορές προχωρούμε και σε ένα ελαφρύ κλάδεμα το οποίο αφήνει τομές στα κλαδιά των δέντρων μας.Επιπρόσθετα η ίδια η διαδικασία της συγκομιδής μπορεί να δημιουργήσει μικρές πληγές στα κλαδιά. Οι τομές αυτες όπως επίσης και οι πληγές από τη συγκομιδή αποτελούν εισόδους παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια τα οποία προκαλούν τα ονομαζόμενα βακτηριακά καψίματα.

Μία ακόμα ομάδα παθογόνων μικροοργανισμών πέρα από τα βακτήρια είναι και οι μύκητες όπως το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο. Οι προσβολές από αυτούς τους μύκητες είναι πολύ συχνές κατά την διάρκεια του φθινοπώρου καθώς η υγρασία αυτής της περιόδου βοηθάει πολύ σε αυτές.Οι προσβολές αυτές είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν για να διατηρήσουμε τα δέντρα μας σε καλή κατάσταση ώστε να επιτύχουμε μια καλή παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Για αυτούς τους λόγους οι παραγωγοί θα πρεπει  να γνωρίζουν πως θα χρειαστεί να προχωρίσουν σε ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα ωστε να προστατεύσουν τα φυτά τους από αυτές τις βακτηριακές και μυκητολογικές προσβολές.

Στην περίπτωση βέβαια στην οποία υπάρχουν ήδη προσβολές από τις παραπάνω μυκητολογικές ασθένειες πολύ πιθανόν να χρειαστεί και καποιος ψεκασμός πέρα από τον χαλκό και με κάποιο μυκητοκτόνο με θεραπευτική δράση.Ενδεικτικά κάποιες δραστικές είναι:trifloxystrobin,difenconazole,tebuconazole και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...