Φωτογραφία από xiromeropress.gr |
Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη και σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει γίνει η συγκομιδή της ελιάς.
Κατά την διαδικασία της συγκομιδής πολλές φορές προχωρούμε και σε ένα ελαφρύ κλάδεμα το οποίο αφήνει τομές στα κλαδιά των δέντρων μας.Επιπρόσθετα η ίδια η διαδικασία της συγκομιδής μπορεί να δημιουργήσει μικρές πληγές στα κλαδιά. Οι τομές αυτες όπως επίσης και οι πληγές από τη συγκομιδή αποτελούν εισόδους παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια τα οποία προκαλούν τα ονομαζόμενα βακτηριακά καψίματα.
Μία ακόμα ομάδα παθογόνων μικροοργανισμών πέρα από τα βακτήρια είναι και οι μύκητες όπως το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο. Οι προσβολές από αυτούς τους μύκητες είναι πολύ συχνές κατά την διάρκεια του φθινοπώρου καθώς η υγρασία αυτής της περιόδου βοηθάει πολύ σε αυτές.Οι προσβολές αυτές είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν για να διατηρήσουμε τα δέντρα μας σε καλή κατάσταση ώστε να επιτύχουμε μια καλή παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Για αυτούς τους λόγους οι παραγωγοί θα πρεπει να γνωρίζουν πως θα χρειαστεί να προχωρίσουν σε ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα ωστε να προστατεύσουν τα φυτά τους από αυτές τις βακτηριακές και μυκητολογικές προσβολές.
Στην περίπτωση βέβαια στην οποία υπάρχουν ήδη προσβολές από τις παραπάνω μυκητολογικές ασθένειες πολύ πιθανόν να χρειαστεί και καποιος ψεκασμός πέρα από τον χαλκό και με κάποιο μυκητοκτόνο με θεραπευτική δράση.Ενδεικτικά κάποιες δραστικές είναι:trifloxystrobin,difenconazole,tebuconazole και άλλες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου