Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η αντίληψη που έχουμε για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έχει αλλάξει αρκετά. Η αλλαγή αυτή συνίσταται στην όλο και μεγαλύτερη παρουσία εμπορικών προϊόντων φυτοπροστασίας που εντάσσονται στα κοινώς λεγόμενα βιολογικά.
Τα σκευάσματα αυτά έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της δράσης τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στο τελικό προϊόν της καλλιέργειας είναι από πολύ μικρό έως και μηδενικό. Πολλά λοιπόν τέτοια σκευάσματα χρησιμοποιούν τη δράση ζωντανών οργανισμών(μύκητες, βακτήρια κ.α.) οι οποίοι έχουν εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο δράση.
Ένας τέτοιος μύκητας με εντομοκτόνο αλλά και με εντομοαπωθητική δράση είναι και ο μύκητας Beauveria bassiana. Ο μύκητας αυτός είναι παρασιτικός σε διάφορα έντομα(αλυρώδεις, αφίδες, κ.α.) και ακάρεα(τετράνυχοι κ.α.).Αλλά πως δρα; Ας πούμε λοιπόν λίγα λόγια για την δράση του κατά αυτών των εχθρών.
Τα κονίδια του μύκητα αφού προσκολληθούν στο περίβλημα του κυτταρικού τοιχώματος των εχθρών βλαστάνουν και έτσι ο μύκητας διεισδύει στο σώμα τους. Αυτό το καταφέρνει με έναν συνδυασμό μηχανικών μέσων αλλά και με την παραγωγή ενζύμων (πρωτεΐνάσες χιτινάσες κ.α) τα οποία αποδομούν το περίβλημα των εχθρών. Μετά από την είσοδο αυτή ο μύκητας παράγει τοξίνες αλλά και διάφορα ένζυμα τα οποία νεκρώνουν τα κύτταρα του ξενιστή αποδομώντας τα, και έτσι τον οδηγεί μετά από λίγες ημέρες στο θάνατο. Ο θάνατος των εχθρών προκύπτει κυρίως λόγω αφυδάτωσης που η διάλυση των κυττάρων του από των μύκητα προκαλεί. Αν και ο θάνατος των εχθρών αυτών χρειάζεται κάποιο σχετικό χρονικό διάστημα ημερών μετά την προσβολή μειώνεται η κίνηση αλλά και η τροφοληψία τους κάτι που μειώνει αρκετά τις ζημιές από αυτούς.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο Beauveria bassiana έχει και εντομοαπωθητική δράση για μια σειρά από σοβαρούς εχθρούς που ανήκουν στα λεπιδόπτερα όπως η μύγα της μεσογείου ο δάκος και άλλοι. Με αυτόν το τρόπο οδηγεί στην μείωση των προσβολών και από αυτούς του εχθρούς χωρίς απαραίτητα να τους σκοτώνει
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου