Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Beauveria bassiana:ένας εντομοκτόνος και εντομοαπωθητικός μύκητας





Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η αντίληψη που έχουμε για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έχει αλλάξει αρκετά. Η αλλαγή αυτή συνίσταται στην όλο και μεγαλύτερη παρουσία εμπορικών προϊόντων φυτοπροστασίας που εντάσσονται στα κοινώς λεγόμενα βιολογικά. 

Τα σκευάσματα αυτά έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της δράσης τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στο τελικό προϊόν της καλλιέργειας είναι από πολύ μικρό έως και μηδενικό. Πολλά λοιπόν τέτοια σκευάσματα χρησιμοποιούν τη δράση ζωντανών οργανισμών(μύκητες, βακτήρια κ.α.) οι οποίοι έχουν εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο δράση.

Ένας τέτοιος μύκητας με εντομοκτόνο αλλά και με εντομοαπωθητική δράση είναι και ο μύκητας Beauveria bassiana. Ο μύκητας αυτός είναι παρασιτικός σε διάφορα έντομα(αλυρώδεις, αφίδες, κ.α.) και ακάρεα(τετράνυχοι κ.α.).Αλλά πως δρα; Ας πούμε λοιπόν λίγα λόγια για την δράση του κατά αυτών των εχθρών.

Τα κονίδια του μύκητα αφού προσκολληθούν στο περίβλημα του κυτταρικού τοιχώματος των εχθρών βλαστάνουν και έτσι ο μύκητας διεισδύει στο σώμα τους. Αυτό το καταφέρνει με έναν συνδυασμό μηχανικών μέσων αλλά και με την παραγωγή ενζύμων (πρωτεΐνάσες χιτινάσες κ.α) τα οποία αποδομούν το περίβλημα των εχθρών. Μετά από την είσοδο αυτή ο μύκητας παράγει τοξίνες αλλά και διάφορα ένζυμα τα οποία νεκρώνουν τα κύτταρα του ξενιστή αποδομώντας τα, και έτσι τον οδηγεί μετά από λίγες ημέρες στο θάνατο. Ο θάνατος των εχθρών προκύπτει κυρίως λόγω αφυδάτωσης που η διάλυση των κυττάρων του από των μύκητα προκαλεί. Αν και ο θάνατος των εχθρών αυτών χρειάζεται κάποιο σχετικό χρονικό διάστημα ημερών μετά την προσβολή μειώνεται η κίνηση αλλά και η τροφοληψία τους κάτι που μειώνει αρκετά τις ζημιές από αυτούς.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο Beauveria bassiana έχει και εντομοαπωθητική δράση για μια σειρά από σοβαρούς εχθρούς που ανήκουν στα λεπιδόπτερα όπως η μύγα της μεσογείου ο δάκος και άλλοι. Με αυτόν το τρόπο οδηγεί στην μείωση των προσβολών και από αυτούς του εχθρούς χωρίς απαραίτητα να τους σκοτώνει

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...