φωτογραφία από agro24.gr |
Το κορύνεο προκαλείται στα πυρηνόκαρπα από τον μύκητα Wilsonomyces caprophilus. Ο μύκητας αυτός προσβάλει πολλά μέρη των φυτών μας όπως οφθαλμούς και νεαρά κλαδιά, φύλλα και καρπούς.
Πιο συγκεκριμένα η προσβολή σε:
οφθαλμούς και νεαρά κλαδιά οδηγεί σε νέκρωση τους(στα νεαρά κλαδιά παρατηρούμε την ανάπτυξη έλκων που μεγαλώνουν όσο εντείνεται η προσβολή)
φύλλα προκαλεί αρχικά νεκρωτικές κηλίδες(που μπορούν και να συνενωθούν) που αποκαλούνται από το έλασμα και τελικά αφήνουν οπές σε αυτό. Σε έντονες προσβολές παρατηρούμε μεγάλη φυλλόπτωση
καρπούς προκαλεί αρχικά νεκρωτικές κηλίδες που υποβαθμίζουν την ποσότητα τους.
Ας πούμε όμως λίγα λόγια για τον βιολογικό του κύκλο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε και πως να τον αντιμετωπίσουμε. Πιο συγκεκριμένα ο μύκητας διαχειμάζει σε προσβεβλημένους οφθαλμούς αλλά και σε έλκη των κορμών ενώ η βλάστηση των σπορίων του απαιτεί μεγάλη υγρασία σε θερμοκρασίες από 2-27 βαθμών. Έτσι λοιπόν πολύ κρίσιμες περίοδοι είναι αυτές στις οποίες έχουμε τον συνδυασμό υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας που να μην είναι ούτε πολύ χαμηλές ούτε πολύ υψηλές
φωτογραφία από agronews.gr |
Για αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η επέμβαση με κάποιο μυκητοκτόνο τόσο το φθινόπωρο πριν και μετά την πτώση των φύλων αλλά και νωρίς την άνοιξη στο φούσκωμα των οφθαλμών. Τέλος είναι σημαντικό να κάνουμε και μια επέμβαση αργότερα την άνοιξη σε στάδιο ανάλογα με το είδος του πυρηνόκαρπου.
Όσον αφορά τα καλλιεργητικά μέτρα αυτά είναι πολύ σημαντικά καθώς έτσι προστατεύουμε τα φυτά μας από την προσβολή.
Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει:
να αποφεύγουμε την καλλιέργεια σε πολύ βαριά εδάφη
να αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού,
να αποφεύγουμε την διαβροχή των κορμών
να απομακρύνουμε τα λαίμαργα.
Τέλος όσον αφορά τις δραστικές ουσίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές είναι ο χαλκός(ειδικά στις φθινοπωρινές και πρώιμες επεμβάσεις στο τέλος του χειμώνα), dithianon, captan και άλλες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου