Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορύνεο στα πυρηνόκαρπα και πως αντιμετωπίζεται

 

φωτογραφία από agro24.gr
Μια ασθένεια που είναι από τις πιο σημαντικές των πυρηνοκάρπων (κερασιά, βερικοκιά, ροδακινιά) είναι το κορύνεο. Η αντιμετώπιση του οποίου είναι πολύ σημαντική για την διασφάλιση της υγείας των δέντρων μας ώστε να παράξουν ικανοποιητικά και ποιοτικά φρούτα. Ποια όμως είναι τα αποτελέσματα της προσβολής στα φυτά μας; Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ας δώσουμε λοιπόν κάποια στοιχεία.

Το κορύνεο προκαλείται στα πυρηνόκαρπα από  τον μύκητα Wilsonomyces caprophilus. Ο  μύκητας αυτός προσβάλει πολλά μέρη των φυτών μας όπως οφθαλμούς και νεαρά κλαδιά, φύλλα και καρπούς.

 Πιο συγκεκριμένα η προσβολή σε: 

οφθαλμούς και  νεαρά κλαδιά οδηγεί σε νέκρωση τους(στα νεαρά κλαδιά παρατηρούμε την ανάπτυξη έλκων που μεγαλώνουν όσο εντείνεται η προσβολή)

φύλλα προκαλεί αρχικά νεκρωτικές κηλίδες(που μπορούν και να συνενωθούν) που αποκαλούνται από το έλασμα και τελικά αφήνουν οπές σε αυτό. Σε έντονες προσβολές παρατηρούμε μεγάλη φυλλόπτωση

καρπούς προκαλεί αρχικά νεκρωτικές κηλίδες που υποβαθμίζουν την ποσότητα τους.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για τον βιολογικό του κύκλο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε και πως να τον αντιμετωπίσουμε. Πιο συγκεκριμένα ο μύκητας διαχειμάζει σε προσβεβλημένους οφθαλμούς αλλά και σε έλκη των κορμών ενώ η βλάστηση των σπορίων του απαιτεί μεγάλη υγρασία σε θερμοκρασίες από 2-27 βαθμών. Έτσι λοιπόν πολύ κρίσιμες περίοδοι είναι αυτές στις οποίες έχουμε τον συνδυασμό υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας που να μην είναι ούτε πολύ χαμηλές ούτε πολύ υψηλές


φωτογραφία από agronews.gr

Για αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η επέμβαση με κάποιο μυκητοκτόνο τόσο το φθινόπωρο πριν και μετά την πτώση των φύλων αλλά και νωρίς την άνοιξη στο φούσκωμα των οφθαλμών. Τέλος είναι σημαντικό να κάνουμε και μια επέμβαση αργότερα την άνοιξη σε στάδιο ανάλογα με το είδος του πυρηνόκαρπου. 

Όσον αφορά τα καλλιεργητικά μέτρα αυτά είναι πολύ σημαντικά καθώς έτσι προστατεύουμε τα φυτά μας από την προσβολή. 


Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει:

 να αποφεύγουμε την καλλιέργεια σε πολύ βαριά εδάφη

 να αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού,

 να αποφεύγουμε την διαβροχή των κορμών  

να απομακρύνουμε τα λαίμαργα.

Τέλος όσον αφορά τις δραστικές ουσίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές είναι ο χαλκός(ειδικά στις φθινοπωρινές και πρώιμες επεμβάσεις στο τέλος του χειμώνα), dithianon, captan και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...