Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυτόφθορα ακτινιδίου: πρόληψη και καταπολέμηση



φωτογραφία από ypaithros.gr

Μια καλλιέργεια η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργείται σε μεγάλες σχετικά εκτάσεις στην χώρα μας είναι το ακτινίδιο. Το ακτινίδιο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας μας παράγοντας ένα προϊόντο οποίο έχει μεγάλο μερίδιο εξαγωγών.

Αυτήν την περίοδο μετά την συγκομιδή οι παραγωγοί μας θα πρέπει να προσέξουν ώστε να προχωρήσουν σε επεμβάσεις που στόχο έχουν την καταπολέμηση μιας αρκετά σημαντικής μυκητολογικής ασθένειας της καλλιέργειας, η οποία δεν είναι άλλη από την φυτόφθορα

Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλει το ακτινίδιο και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, κάνοντας τα φυτά μας ασθενικά και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στην πλήρη ξήρανση τους. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την ασθένεια αυτή και ας δώσουμε κάποια λίγα tips για την προστασία των φυτών μας από αυτήν. 

Η φυτόφθορα του ακτινιδίου προκαλείται από το παθογόνο Phytophtora cactorum. Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας αυτής εμφανίζονται στο κορμό των φυτών μας οι οποίοι μεταχρωματίζονται και όσο η προσβολή γίνεται πιο έντονη παρατηρείται η έκκριση γλοιώδους ουσίας από αυτόν. Η ασθένεια έχει σαν αποτέλεσμα την φυλλόπτωση και την σταδιακή ξήρανση του φυτού.


 

φωτογραφία από ypaithros.gr

Επειδή οι προσβολές από  το παθογόνο συνδέονται άμεσα με την εδαφική αλλά και υπέργεια υγρασία, τα καλλιεργητικά μέτρα είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την πρόληψη ια την αποφυγή προσβολών. Έτσι λοιπόν

1)θα πρέπει να αποφεύγουμε την καλλιέργεια του ακτινιδίου σε πολύ βαριά εδάφη που να κρατούν νερό,

2)θα πρέπει να αφαιρούμε τα λαίμαργα ειδικά στην βάση των φυτών μας για να μην έχουμε υγρασία σε αυτήν την περιοχή(βελτιώνουμε το αερισμό της) όπως επίσης για τον ίδιο λόγο να κλαδεύουμε

3)Να προτιμούμε τα συστήματα στάγδην άρδευσης ώστε να μην βρέξουμε τον κορμό και ταυτόχρονα να μην δημιουργούμε υδατικό κορεσμό στο έδαφος

4)να καλύπτουμε με βορδιγάλειο πολτό τις μικρές ασυνέχειες του κορμού καθώς είναι πύλες εισόδου του παθογόνου. Οι ασυνέχεις αυτές μπορούν να έχουν προκληθεί από παγετούς ή άλλους λόγους όπως η συγκομιδή

Όσον αφορά τις δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές είναι ενδεικτικά οι εξής: Διτανθρακική αμμωνία, fosetyl,χαλκουκα προϊόντα και άλλα. Αυτήν την περίοδο η χρήση της διττανθρακικής αμμωνίας μέσω ριζοποτίσματος) αλλά και το fosetyl(είτε ψεκαστά είτε στο έδαφος) έχουν καλά αποτελέσματα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...