Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γενετικό υλικό και περιβάλλον: ο άριστος συνδιασμός για υψηλές αποδόσεις

φωτογραφία από https://pdf.dialogos.com.cy/

Το γενετικό υλικό είτε DNA είτε RNA είναι αυτό το οποίο εν πολλοίς καθορίζει τα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού και εν τέλει την ίδια του την εμφάνιση. Η τεράστια διαφοροποίηση αυτών των μακρομορίων διαμορφώνει και την τεράστια ποικιλία των οργανισμών. Αλλά είναι τελικά μόνο αυτή η αιτία της μορφολογικής διαφοροποίησης των οργανισμών; Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που σε συνδυασμό με το γενετικό υλικό δημιουργούν αυτό το αξιοθαύμαστο φαινόμενο;


Η απάντηση είναι ναι και ο παράγοντας αυτός είναι το περιβάλλον. Πως όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε την επίδραση του περιβάλλοντος στην μορφολογία των φυτών; Ας πούμε λοιπόν κάποια λόγια.

 Την περιβαλλοντική παραλλακτικότητα όπως αυτή ονομάζεται μπορούμε να τη δούμε πολύ απλά από τη ίδια την καλλιεργητική πρακτική. Μια  ποτιστική καλλιέργεια σιταριού για παράδειγμα τείνει να δώσει μεγαλύτερη παραγωγή ανά φυτό σε σχέση με μια ξερική της ίδια ποικιλίας, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε και όταν λιπάνουμε ή όχι. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε καλλιέργεια αμπελιού είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Φυτά εύκρατων περιοχών δεν έχουν την ίδια απόδοση σε πιο θερμές και με μικρότερα ύψη βροχής περιοχές. 

Οι βασικοί λοιπόν περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την μορφολογία των φυτών είναι η θερμοκρασία, η επάρκεια νερού και θρεπτικών αλλά και άλλοι όπως οι συνολικές ώρες ηλιοφάνειας και άλλοι . Οι παράγοντες αυτοί καθορίζουν την βλαστική ανάπτυξη(π.χ φυτά τα οποία αναπτύσσονται σε έλλειψη νερού τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αναλογικά ρίζα), τα γενικότερα χαρακτηριστικά και εν τέλει την ίδια την συνολική παραγωγή αν αναφερόμαστε σε καλλιέργειες. Έτσι λοιπόν η συνολική ανάπτυξη των φυτών αποτελεί την συνισταμένη επίδραση του γενετικού υλικού και του περιβάλλοντος. 


Από τα παραπάνω γίνεται εμφανής και ο ρόλος της ίδιας της ορθής γεωργικής πρακτικής. Αυτός δεν είναι άλλος από την καλλιέργεια φυτών με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά(γενετικό υλικό) τα οποία καλλιεργούνται στις ιδανικές για αυτά περιβαλλοντικές συνθήκες. Με την άριστο συνδυασμό αυτών των δύο βασικών πυλώνων μπορούμε να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις με τα άριστα 
ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...