φωτογραφία από https://pdf.dialogos.com.cy/ |
Το γενετικό υλικό είτε DNA είτε RNA είναι αυτό το οποίο εν πολλοίς καθορίζει τα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού και εν τέλει την ίδια του την εμφάνιση. Η τεράστια διαφοροποίηση αυτών των μακρομορίων διαμορφώνει και την τεράστια ποικιλία των οργανισμών. Αλλά είναι τελικά μόνο αυτή η αιτία της μορφολογικής διαφοροποίησης των οργανισμών; Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που σε συνδυασμό με το γενετικό υλικό δημιουργούν αυτό το αξιοθαύμαστο φαινόμενο;
Η απάντηση είναι ναι και ο παράγοντας αυτός είναι το περιβάλλον. Πως όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε την επίδραση του περιβάλλοντος στην μορφολογία των φυτών; Ας πούμε λοιπόν κάποια λόγια.
Την περιβαλλοντική παραλλακτικότητα όπως αυτή ονομάζεται μπορούμε να τη δούμε πολύ απλά από τη ίδια την καλλιεργητική πρακτική. Μια ποτιστική καλλιέργεια σιταριού για παράδειγμα τείνει να δώσει μεγαλύτερη παραγωγή ανά φυτό σε σχέση με μια ξερική της ίδια ποικιλίας, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε και όταν λιπάνουμε ή όχι. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε καλλιέργεια αμπελιού είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Φυτά εύκρατων περιοχών δεν έχουν την ίδια απόδοση σε πιο θερμές και με μικρότερα ύψη βροχής περιοχές.
Οι βασικοί λοιπόν περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την μορφολογία των φυτών είναι η θερμοκρασία, η επάρκεια νερού και θρεπτικών αλλά και άλλοι όπως οι συνολικές ώρες ηλιοφάνειας και άλλοι . Οι παράγοντες αυτοί καθορίζουν την βλαστική ανάπτυξη(π.χ φυτά τα οποία αναπτύσσονται σε έλλειψη νερού τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αναλογικά ρίζα), τα γενικότερα χαρακτηριστικά και εν τέλει την ίδια την συνολική παραγωγή αν αναφερόμαστε σε καλλιέργειες. Έτσι λοιπόν η συνολική ανάπτυξη των φυτών αποτελεί την συνισταμένη επίδραση του γενετικού υλικού και του περιβάλλοντος.
Από τα παραπάνω γίνεται εμφανής και ο ρόλος της ίδιας της ορθής γεωργικής πρακτικής. Αυτός δεν είναι άλλος από την καλλιέργεια φυτών με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά(γενετικό υλικό) τα οποία καλλιεργούνται στις ιδανικές για αυτά περιβαλλοντικές συνθήκες. Με την άριστο συνδυασμό αυτών των δύο βασικών πυλώνων μπορούμε να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις με τα άριστα
ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου