Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εισβολικά είδη και επιπτώσεις στη γεωργία



ακμαίο του Aleurocanthus spiniferus

Με αφορμή τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί σε αρκετές καλλιέργειες ένα εισβολικό είδος που είναι ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus) σε εκτεταμένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας θα θέλαμε να αναφέρουμε λίγα λόγια για τα εισβολικά είδη, το πως εισέρχονται, τι ζημιές μπορούν να προκαλέσουν και πως μπορούμε έστω και σε κάποιο βαθμό να καταπολεμήσουμε.

Με τον όρο εισβολικό είδος αναφερόμαστε σε κάθε οργανισμό(έντομα, φυτά, μικροοργανισμοί κ.α) ο οποίος δεν είναι γηγενής σε ένα οικοσύστημα και έτσι η παρουσία του σε αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την βιοποικιλότητα (και γενικότερα για τη σταθερότητα του)καθώς επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική γεωργία, ιχθυοκομία καθώς επίσης ακόμα και στην ανθρώπινη υγεία.


Myrica faya εισβολικο φυτικό είδος στη χαβάη

Τα εισβολικά είδη είναι ξένα είδη τα οποία εισέρχονται σε ένα οικοσύστημα και επειδή έχουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα(πχ καλύτερη αξιοποίηση πόρων) αναπτύσσονται σε τέτοιους πληθυσμούς που εξοστρακίζουν τους ανταγωνιστές-θηράματα τους μειώνοντας την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος. Η είσοδος των εισβολικών ειδών μπορεί να γίνει είτε από τον άνθρωπο  τυχαία(από καράβια αεροπλάνα) είτε σκόπιμα(καλλωπιστικά φυτά και άλλα).Βεβαία η είσοδος ενός εισβολικού είδους πολλές φορές προκύπτει από τις αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών οι οποίες δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης των εισβολικών ειδών σε περιοχές που μέχρι πρότινος δε μπορούσαν να επιβιώσουν. 

Όσον αφορά την γεωργία και γενικότερα τα φυτικά είδη, τα εισβολικά είδη που είναι πιο επικίνδυνα είναι αυτά που αποτελούν εχθρους-παθογόνα για κάποιες καλλιέργειες, είτε είναι φυτικά είδη που εξοβελίζουν άλλα πάλι φυτικά είδη(πχ υπερζιζάνια). Χαρακτηριστικό παράδειγμα  εισβολικού είδους που αποτελεί εχθρό για καλλιέργειες είναι και ο ακανθώδης αλευρώδης ο οποίος προκαλεί μεγάλες ζημιές σε διάφορα φυτά όπως λεμονιές, νεραντζιές πορτοκαλιές μηλιές και άλλα. 

Ενα μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει με τα εισβολικά είδη είναι το γεγονός πως επειδή ακριβώς δεν είναι γηγενή, δεν υπάρχουν πολλές φορές άλλοι οργανισμοί που να ρυθμίζουν τον πληθυσμό τους (ανταγωνιστές-θηρευτές-παράσιτα). Αν και γίνονται πολλές φορές προσπάθειες από τον άνθρωπο να αντιμετωπιστούν τα εισβολικά είδη με τη χρήση άλλων οργανισμών, η επιμέλεια για την αποφυγή της εισόδου του ξενικού είδους θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση προστασίας.

Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Όλα τα εισβολικά είδη είναι και ξενικά είδη(μη γηγενή). Η ειδοποιός διαφορά είναι πως τα εισβολικά έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν ένα μεγάλο πρόβλημα(προβλήματα σε γεωργία, βιοποικιλότητα και άλλα) σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα. 

πηγές φωτογραφιών:

εικόνα 1 https://docplayer.gr/

εικόνα 2http://www.botany.hawaii.edu/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ