Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εισβολικά είδη και επιπτώσεις στη γεωργία



ακμαίο του Aleurocanthus spiniferus

Με αφορμή τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί σε αρκετές καλλιέργειες ένα εισβολικό είδος που είναι ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus) σε εκτεταμένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας θα θέλαμε να αναφέρουμε λίγα λόγια για τα εισβολικά είδη, το πως εισέρχονται, τι ζημιές μπορούν να προκαλέσουν και πως μπορούμε έστω και σε κάποιο βαθμό να καταπολεμήσουμε.

Με τον όρο εισβολικό είδος αναφερόμαστε σε κάθε οργανισμό(έντομα, φυτά, μικροοργανισμοί κ.α) ο οποίος δεν είναι γηγενής σε ένα οικοσύστημα και έτσι η παρουσία του σε αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την βιοποικιλότητα (και γενικότερα για τη σταθερότητα του)καθώς επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική γεωργία, ιχθυοκομία καθώς επίσης ακόμα και στην ανθρώπινη υγεία.


Myrica faya εισβολικο φυτικό είδος στη χαβάη

Τα εισβολικά είδη είναι ξένα είδη τα οποία εισέρχονται σε ένα οικοσύστημα και επειδή έχουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα(πχ καλύτερη αξιοποίηση πόρων) αναπτύσσονται σε τέτοιους πληθυσμούς που εξοστρακίζουν τους ανταγωνιστές-θηράματα τους μειώνοντας την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος. Η είσοδος των εισβολικών ειδών μπορεί να γίνει είτε από τον άνθρωπο  τυχαία(από καράβια αεροπλάνα) είτε σκόπιμα(καλλωπιστικά φυτά και άλλα).Βεβαία η είσοδος ενός εισβολικού είδους πολλές φορές προκύπτει από τις αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών οι οποίες δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης των εισβολικών ειδών σε περιοχές που μέχρι πρότινος δε μπορούσαν να επιβιώσουν. 

Όσον αφορά την γεωργία και γενικότερα τα φυτικά είδη, τα εισβολικά είδη που είναι πιο επικίνδυνα είναι αυτά που αποτελούν εχθρους-παθογόνα για κάποιες καλλιέργειες, είτε είναι φυτικά είδη που εξοβελίζουν άλλα πάλι φυτικά είδη(πχ υπερζιζάνια). Χαρακτηριστικό παράδειγμα  εισβολικού είδους που αποτελεί εχθρό για καλλιέργειες είναι και ο ακανθώδης αλευρώδης ο οποίος προκαλεί μεγάλες ζημιές σε διάφορα φυτά όπως λεμονιές, νεραντζιές πορτοκαλιές μηλιές και άλλα. 

Ενα μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει με τα εισβολικά είδη είναι το γεγονός πως επειδή ακριβώς δεν είναι γηγενή, δεν υπάρχουν πολλές φορές άλλοι οργανισμοί που να ρυθμίζουν τον πληθυσμό τους (ανταγωνιστές-θηρευτές-παράσιτα). Αν και γίνονται πολλές φορές προσπάθειες από τον άνθρωπο να αντιμετωπιστούν τα εισβολικά είδη με τη χρήση άλλων οργανισμών, η επιμέλεια για την αποφυγή της εισόδου του ξενικού είδους θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση προστασίας.

Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Όλα τα εισβολικά είδη είναι και ξενικά είδη(μη γηγενή). Η ειδοποιός διαφορά είναι πως τα εισβολικά έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν ένα μεγάλο πρόβλημα(προβλήματα σε γεωργία, βιοποικιλότητα και άλλα) σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα. 

πηγές φωτογραφιών:

εικόνα 1 https://docplayer.gr/

εικόνα 2http://www.botany.hawaii.edu/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...