Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανταγωνισμός: η επίδραση των ζιζανίων και το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο


φωτογραφία από gardenGuide.gr

Στην διαδικασία της καλλιέργειας ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις βέλτιστες για την καλλιέργεια συνθήκες, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φυτών μας και έτσι να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις. Ένας βασικότατος παράγοντας για να το επιτύχουμε είναι και η ελαχιστοποίηση του ανταγωνισμού στο οποίο υπόκεινται τα φυτά μας. Με τον όρο ανταγωνισμό αναφερόμαστε στην διαδικασία στην οποία τα φυτά "δίνουν μάχη" μεταξύ τους για τους βασικούς πόρους που έχουν ανάγκη για την ανάπτυξη τους. Οι πόροι αυτοί είναι οι εξής: νερό, έδαφος, θρεπτικά και φως.

Η επίδραση του ανταγωνισμού είναι εύκολο να γίνει κατανοητή αν φέρουμε στο μυαλό μας κάποια παράδειγμα. Χωρίζουμε ένα χωράφι στα δύο κάνοντας τις ίδιες ακριβώς επεμβάσεις(λίπανση, πότισμα, κτλ) με τη μόνη διαφορά πως στο ένα από τα δύο δεν καταπολεμούμε τα ζιζάνια. Είναι λοιπόν σίγουρο πως στο τμήμα του χωραφιού που δεν έχουμε κάνει ζιζανιοκτονία η παραγωγή θα είναι μικρότερη. Έτσι λοιπόν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση του ανταγωνισμού της καλλιέργειας από τα ζιζάνια η οποία δεν είναι άλλη από την διαφορά παραγωγής των δύο τμημάτων του χωραφιού. 

Πέρα λοιπόν από τα καλλιεργητικά μέσα ζιζανιοκτονίας(όπως το όργωμα για παράδειγμα) η χρήση των ζιζανιοκτόνων αποτελεί την πιο βασική μέθοδο που ακολουθούμε για να την επιτύχουμε. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά ζιζανιοκτόνα αλλά δεν είναι όλα το ίδιο και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο τρόπο και στις ίδιες καλλιέργειες .Για παράδειγμα για κάποια ζιζανικτόνα επιτρέπεται η χρήση τους σε συγκεκριμένες καλλιέργειες(πχ ζιζανιοκτόνα σιτηρών) κάποια χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο(προφυτρωτικά- μεταφυτρωτικά), κάποια καταπολεμούν συγκεκριμένα ζιζάνια(ζιζανιοκτόνα στενόφυλλων ή πλατύφυλλων), σε κάποια επιτρέπεται η χρήση μόνο μία φορά κατά την καλλιέργεια, κάποια μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητες στα φυτά μας σε περιπτώσεις αλόγιστης χρήσης κτλ

Έτσι λοιπόν η επιλογή του κατάλληλου ζιζανοκτόνου είναι μια πολύ σημαντική επιλογή η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η καλλιέργεια, η μέθοδος που θέλουμε να ακολουθήσουμε στη ζιζανοκτονία, ποιο ζιζάνιο θέλουμε να καταπολεμήσουμε, σε ποιο φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας είμαστε, το πόσο μακριά είμαστε από τη συγκομιδή(για να μην υπάρχουν υπολείμματα στο τελικό προϊόν), αλλά και άλλοι.

Με τον βέλτιστο λοιπόν τρόπο χρήσης των ζιζανιοκτόνων καταφέρνουμε τον ιδανικό συνδυασμό της καταπολέμησης των ζιζανίων με ταυτόχρονη την διασφάλιση της υγείας των φυτών της καλλιέργειας μας, χωρίς να υποθηκεύουμε την ποιότητα του τελικού μας προϊόντος.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...