φωτογραφία από gardenGuide.gr |
Στην διαδικασία της καλλιέργειας ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις βέλτιστες για την καλλιέργεια συνθήκες, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φυτών μας και έτσι να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις. Ένας βασικότατος παράγοντας για να το επιτύχουμε είναι και η ελαχιστοποίηση του ανταγωνισμού στο οποίο υπόκεινται τα φυτά μας. Με τον όρο ανταγωνισμό αναφερόμαστε στην διαδικασία στην οποία τα φυτά "δίνουν μάχη" μεταξύ τους για τους βασικούς πόρους που έχουν ανάγκη για την ανάπτυξη τους. Οι πόροι αυτοί είναι οι εξής: νερό, έδαφος, θρεπτικά και φως.
Η επίδραση του ανταγωνισμού είναι εύκολο να γίνει κατανοητή αν φέρουμε στο μυαλό μας κάποια παράδειγμα. Χωρίζουμε ένα χωράφι στα δύο κάνοντας τις ίδιες ακριβώς επεμβάσεις(λίπανση, πότισμα, κτλ) με τη μόνη διαφορά πως στο ένα από τα δύο δεν καταπολεμούμε τα ζιζάνια. Είναι λοιπόν σίγουρο πως στο τμήμα του χωραφιού που δεν έχουμε κάνει ζιζανιοκτονία η παραγωγή θα είναι μικρότερη. Έτσι λοιπόν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση του ανταγωνισμού της καλλιέργειας από τα ζιζάνια η οποία δεν είναι άλλη από την διαφορά παραγωγής των δύο τμημάτων του χωραφιού.
Πέρα λοιπόν από τα καλλιεργητικά μέσα ζιζανιοκτονίας(όπως το όργωμα για παράδειγμα) η χρήση των ζιζανιοκτόνων αποτελεί την πιο βασική μέθοδο που ακολουθούμε για να την επιτύχουμε. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά ζιζανιοκτόνα αλλά δεν είναι όλα το ίδιο και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο τρόπο και στις ίδιες καλλιέργειες .Για παράδειγμα για κάποια ζιζανικτόνα επιτρέπεται η χρήση τους σε συγκεκριμένες καλλιέργειες(πχ ζιζανιοκτόνα σιτηρών) κάποια χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο(προφυτρωτικά- μεταφυτρωτικά), κάποια καταπολεμούν συγκεκριμένα ζιζάνια(ζιζανιοκτόνα στενόφυλλων ή πλατύφυλλων), σε κάποια επιτρέπεται η χρήση μόνο μία φορά κατά την καλλιέργεια, κάποια μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητες στα φυτά μας σε περιπτώσεις αλόγιστης χρήσης κτλ
Έτσι λοιπόν η επιλογή του κατάλληλου ζιζανοκτόνου είναι μια πολύ σημαντική επιλογή η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η καλλιέργεια, η μέθοδος που θέλουμε να ακολουθήσουμε στη ζιζανοκτονία, ποιο ζιζάνιο θέλουμε να καταπολεμήσουμε, σε ποιο φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας είμαστε, το πόσο μακριά είμαστε από τη συγκομιδή(για να μην υπάρχουν υπολείμματα στο τελικό προϊόν), αλλά και άλλοι.
Με τον βέλτιστο λοιπόν τρόπο χρήσης των ζιζανιοκτόνων καταφέρνουμε τον ιδανικό συνδυασμό της καταπολέμησης των ζιζανίων με ταυτόχρονη την διασφάλιση της υγείας των φυτών της καλλιέργειας μας, χωρίς να υποθηκεύουμε την ποιότητα του τελικού μας προϊόντος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου