φωτογραφία από https://blog.farmacon.gr/ |
Οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες, έχουν ωθήσει την ανάπτυξη των σιτηρών που έχουν ήδη σπαρθεί. Η αμέσως επόμενη περίοδος(πριν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα) είναι αρκετά σημαντική για την εγκατάσταση της καλλιέργειας και την απρόσκοπτη ανάπτυξη της. Αυτό ισχύει καθώς σε αυτήν την περίπτωση τα φυτά μας θα μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις συνθήκες στην αρχή της άνοιξης και θα μπορέσουν να αποδώσουν.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε βασική επέμβαση που κάνουμε αυτήν την περίοδο είναι η λίπανση διασφαλίζοντας έτσι πως τα φυτά μας ακόμη και σε αυτήν την περίοδο (που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις) θα έχουν σε επάρκεια τα βασικά θρεπτικά που χρειάζονται. Τί όμως γίνεται με τα ζιζάνια;
Μια βασική καλλιεργητική τεχνική που χρησιμοποιούμε όσον αφορά την ζιζανιοκτονία στα σιτηρά, είναι η επέμβαση με κάποιο μεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο για πλατύφυλλα, στενόφυλλα ή και τα δύο στις αρχές της άνοιξης. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια την περίοδο της γρήγορης ανάπτυξης τους που ταυτίζεται με την περίοδο γρήγορης ανάπτυξης των σιτηρών.
Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει αρχίσει να κερδίζει πόντους η προφυτρωτική (ή αμέσως μετά το φύτρωμα στα 2-4 φύλλα) ζιζανιοκτονία. Ο στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να καταφέρουμε να απαλλάξουμε στην αρχή της καλλιέργειας τα φυτά μας από τα ζιζάνια. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε στις αρχές τις άνοιξης το χωράφι μας καθαρό από ζιζάνια. Έτσι λοιπόν τα φυτά μας έχοντας απαλλαγεί από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων(την κρίσιμη περίοδο των αρχών της άνοιξης) αναπτύσσονται απρόσκοπτα, καλύπτοντας το χωράφι πλήρως .Η προφυτρωτική ζιζανιοκτνία έχει αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα, ότι δηλαδή απαλλάσσει τα φυτά από ζιζάνια πιο νωρίς, δίνοντας την δυνατότητα στα σιτηρά να αναπτυχθούν γρηγορότερα.
Ενδεικτικά κάποιες δραστικές που μπορούμε να xρησιμοποιήσουμε είναι οι εξής:diflufenican,flufenacet,metribuzin
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου