Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιεργητικά μέσα: τι είναι και γιατί είναι χρήσιμα




φωτογραφία από stylida.gr

Η σύγχρονη γεωργία προσπαθώντας να ακολουθήσει τις αναγκαιότητες των υψηλών αποδόσεων ώστε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του όλο και αυξανόμενου πληθυσμού της γης, χρησιμοποιεί κατά κόρον γεωργικά εφόδια όπως μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κ.α.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η χρήση αυτών των εφοδίων έχει αυξήσει κατά πολύ την μέση απόδοση των καλλιεργειών, βοηθώντας την γεωργία να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση γεωργικών προϊόντων(τροφή, πρώτες ύλες κλωστοϋφαντουργίας και άλλα). Από την άλλη μεριά η ευρεία χρήση αυτών των εφοδίων έχει μικρή μεγαλύτερη επίπτωση τόσο στο περιβάλλον όσο και στο τελικό προϊόν. Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα γεωργικά εφόδια αποτελούν ένα κυρίαρχο τμήμα του συνολικού κόστους παραγωγής. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι λοιπόν το πως μπορούμε να μειώσουμε τις εισροές χωρίς να υποθηκεύσουμε την ποσότητα της παραγωγής.

Ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η επιμελής τήρηση των καλλιεργητικών μέσων που μπορεί να λειτουργήσουν κυρίως προληπτικά "προστατεύοντας τις καλλιέργειές μας από ασθένειες και εχθρούς. Για να γίνει αυτό κατανοητό πιο εύκολα θα θέλαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια καλλιεργητικά μέσα και με ποιον τρόπο προστατεύουν τα φυτά μας.

1) Το κλάδεμα των δένδρων πέρα από την ισορροπία βλάστησης και απόδοσης, επιτυγχάνει και την μείωση της υγρασίας στην κόμη και έτσι μειώνουμε τις προσβολές από μύκητες και έντομα.

2) Η απομάκρυνση των προσβεβλημένων από μύκητες και ΄έντομα καρπών και άλλων τμημάτων(κλαδιά και άλλα) μειώνει το μόλυσμα προλαμβάνοντας μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές

3)Η στάγδην άρδευση μειώνει τις συνθήκες ακραίας υγρασίας στο έδαφος και γενικότερα στο περιβάλλον του φυτού μειώνοντας τις προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες εδάφους και υπέργειου τμήματος

4)Η ηλιοαπολύμανση σε θερμοκηπιακές κυρίως καλλιέργειες καταπολεμάει μύκητες, έντομα νηματώδεις και άλλους παθογόνους οργανισμούς που ζούνε στο έδαφος

5) η αμειψισπορά μειώνει την παρουσία ασθενειών και εχθρών που είναι εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένες καλλιέργειες(

6)Η καλλιέργεια σε ιδανικό για αυτήν περιβάλλον οδηγεί σε φυτά εύρωστα και περισσότερο ανθεκτικά σε προσβολές από ασθένειες και εχθρούς.

Σίγουρα υπάρχουν πιο πολλά καλλιεργητικά μέσα τα οποία για λόγους μεγέθους δεν αναφέρουμε. Στο συμπέρασμα που που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως προφανώς τα γεωργικά εφόδια είναι αναγκαίά αλλά ένα ποσοστό τους θα μπορούσε ο κάθε παραγωγός να "γλυτώσει" μέσα από τα καλλιεργητικά μέσα προστατεύοντας το περιβάλλον και ταυτόχρονα μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Χρήση του ζεόλιθου στην γεωργία: λίγα λόγια

φωτογραφία από geoponoi.gr Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετοί ακούσει την λέξη ζεόλιθος και την χρήση του στην γεωργία. Η αλήθεια είναι πως ο ζεόλιθος είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης αναφορικά με το τι ακριβώς είναι και πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για αυτό το "αμφιλεγόμενο" υλικό. Ο ζεόλιθος λοιπόν είναι ένα πορώδες πέτρωμα το οποίο λόγω της μορφής και της σύστασης του μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη των φυτών μας. Η χρήση του στην γεωργία γίνεται μέσω της ενσωμάτωσης ζεόλιθου στο έδαφος ή και μέσω του ψεκασμού στο φύλλωμα. Ξεκινώντας να αποσαφηνίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ο ζεόλιθος δεν είναι λίπασμα αλλά ένα φυσικό ορυκτό το οποίο δρα επικουρικά βελτιώνοντας τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Πως όμως λειτουργεί και ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες που προκαλούν αυτές τις ωφέλειες; Ο ζεόλιθος λοιπόν είναι ένα πέτρωμα το οποίο έχει στην επιφάνεια του μεγάλες ποσότητες αρνητικών φορτίων οι οποίες έχουν την δυνατότητα να έ...