Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το βασικότερο εφόδιο:Η γνώση της βιολογίας

Κάθε οργανισμός, φυτικός ή ζωικός αναπτύσσεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος συνθηκών. Η γνώση αυτής της αναπτυξιακής ιδιότητας είναι ζωτικής σημασίας για τις πρακτικές που ακολουθούμε σε κάθε καλλιέργεια. Πως όμως λειτουργεί αυτή η ιδιότητα και γιατί είναι τόσο σημαντική για μια επιτυχημένη καλλιέργεια; Ας πούμε λίγα λόγια.

Όλοι οι οργανισμοί λοιπόν έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως υγρασία,θερμοκρασία,αλλά και άλλους οι οποίοι είτε προμοτάρουν την αναπτυξη τους είτε την αναστέλουν. Κάθε λοιπόν οργανισμός έχει ένα κάτω όριο,ένα πάνω όριο και αναμεσα στα δύο ένα άριστο σημείο. Για να γίνει αυτό κατανοητό ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένα χεινερινό λαχανικό  αρχίζει να αναπτύσσεται  και σταματάει την ανάπτυξη του σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ένα καλοκαιρινό λαχανικό, έχοντας ταυτόχρονα ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης χαμηλότερη από το αυτό.

Οι ανάπτυξιακές συνθήκες όμως είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα στο οποίο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως (πέρα από την θερμοκρασία) ή επάρκεια θρεπτικών,ο ανταγωνισμός,η φωτοπερίοδος,η επάρκεια νερού και άλλοι.Ετσι λοιπόν ο συνδιασμός αυτών τον παραγόντων καθορίζει εν τέλει την πορεία της ανάπτυξης. 

Αυτή ακριβώς η λογική ισχύει όχι μόνο για τα φυτά μας αλλά και για τους οργανισμούς που μας δημιουργούν προβλήματα όπως τα ζιζάνια,οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι εχθροί. Ετσι λοιπόν η γνώση της βιολογίας τους παίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση τους. Για παράδειγμα ένα έντομό ας πούμε πως χρειάζεται 20 βαθμούς για να εκολαφθούν τα αυγά του,δεν αναμένουμε να έχουμε προσβολες τον φλεβάρη από αυτόν.

Συμπερασματικά λοιπόν αυτό που εξάγεται είναι πως η γνώση του τρόπου ανάπτυξης του κάθε φυτού αλλά και των βασικών εχθρών αλλά και παθογόνων του είναι το βασικότερο εφόδιο για μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...