Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το βασικότερο εφόδιο:Η γνώση της βιολογίας

Κάθε οργανισμός, φυτικός ή ζωικός αναπτύσσεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος συνθηκών. Η γνώση αυτής της αναπτυξιακής ιδιότητας είναι ζωτικής σημασίας για τις πρακτικές που ακολουθούμε σε κάθε καλλιέργεια. Πως όμως λειτουργεί αυτή η ιδιότητα και γιατί είναι τόσο σημαντική για μια επιτυχημένη καλλιέργεια; Ας πούμε λίγα λόγια.

Όλοι οι οργανισμοί λοιπόν έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως υγρασία,θερμοκρασία,αλλά και άλλους οι οποίοι είτε προμοτάρουν την αναπτυξη τους είτε την αναστέλουν. Κάθε λοιπόν οργανισμός έχει ένα κάτω όριο,ένα πάνω όριο και αναμεσα στα δύο ένα άριστο σημείο. Για να γίνει αυτό κατανοητό ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένα χεινερινό λαχανικό  αρχίζει να αναπτύσσεται  και σταματάει την ανάπτυξη του σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ένα καλοκαιρινό λαχανικό, έχοντας ταυτόχρονα ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης χαμηλότερη από το αυτό.

Οι ανάπτυξιακές συνθήκες όμως είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα στο οποίο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως (πέρα από την θερμοκρασία) ή επάρκεια θρεπτικών,ο ανταγωνισμός,η φωτοπερίοδος,η επάρκεια νερού και άλλοι.Ετσι λοιπόν ο συνδιασμός αυτών τον παραγόντων καθορίζει εν τέλει την πορεία της ανάπτυξης. 

Αυτή ακριβώς η λογική ισχύει όχι μόνο για τα φυτά μας αλλά και για τους οργανισμούς που μας δημιουργούν προβλήματα όπως τα ζιζάνια,οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι εχθροί. Ετσι λοιπόν η γνώση της βιολογίας τους παίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση τους. Για παράδειγμα ένα έντομό ας πούμε πως χρειάζεται 20 βαθμούς για να εκολαφθούν τα αυγά του,δεν αναμένουμε να έχουμε προσβολες τον φλεβάρη από αυτόν.

Συμπερασματικά λοιπόν αυτό που εξάγεται είναι πως η γνώση του τρόπου ανάπτυξης του κάθε φυτού αλλά και των βασικών εχθρών αλλά και παθογόνων του είναι το βασικότερο εφόδιο για μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ