Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρήση του ζεόλιθου στην γεωργία: λίγα λόγια


φωτογραφία από geoponoi.gr
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετοί ακούσει την λέξη ζεόλιθος και την χρήση του στην γεωργία. Η αλήθεια είναι πως ο ζεόλιθος είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης αναφορικά με το τι ακριβώς είναι και πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για αυτό το "αμφιλεγόμενο" υλικό.


Ο ζεόλιθος λοιπόν είναι ένα πορώδες πέτρωμα το οποίο λόγω της μορφής και της σύστασης του μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη των φυτών μας. Η χρήση του στην γεωργία γίνεται μέσω της ενσωμάτωσης ζεόλιθου στο έδαφος ή και μέσω του ψεκασμού στο φύλλωμα. Ξεκινώντας να αποσαφηνίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ο ζεόλιθος δεν είναι λίπασμα αλλά ένα φυσικό ορυκτό το οποίο δρα επικουρικά βελτιώνοντας τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Πως όμως λειτουργεί και ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες που προκαλούν αυτές τις ωφέλειες;

Ο ζεόλιθος λοιπόν είναι ένα πέτρωμα το οποίο έχει στην επιφάνεια του μεγάλες ποσότητες αρνητικών φορτίων οι οποίες έχουν την δυνατότητα να έλκουν τα θετικά φορτισμένα ιόντα όπως το κάλιο, το αμμώνιο και άλλα, αποτρέποντας έτσι την έκπλυση και το χάσιμο (ειδικά στην περίπτωση του αζώτου) των σημαντικότατων αυτών θρεπτικών. Η χαλαρή έλξη των κατιόντων από τον ζεόλιθο αποτρέπει αφενός το χάσιμο τους αλλά επιτρέπει την αργή αποδέσμευση τους από αυτόν λειτουργώντας έτσι σαν αποθήκες θρεπτικών.

Μια ακόμα σημαντική ωφέλεια που μας δίνει ο ζεόλιθος είναι η ικανότητα του λόγω του πορώδους του να συγκρατεί νερό και να το αποδεσμεύει σιγά σιγά. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν ο ζεόλιθος μπορεί να απορροφήσει νερό ίσο με το 60% του βάρους του κάτι τον κάνει πολύ σημαντικό ειδικά σε αμμώδη εδάφη ξηρών περιοχών. Επιπλέον η ύπαρξη του πετρώματος αυτού στο έδαφος βελτιώνει την δομή του κάνοντας τον αερισμό του πιο εύκολο. Δηλαδή εν κατακλείδι λειτουργεί σαν ένα άριστο εδαφοβελτιωτικό.

Πέρα από την χρήση στο έδαφος ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ψεκασμό φυλλώματος καθώς προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα, λειτουργεί ως εντομοαπωθητικό αλλά και προστατεύει από μυκητολογικές ασθένειες φυλλώματος.  Αυτό το επιτυγχάνει καθώς απορροφώντας το νερό δημιουργεί συνθήκες δυσχερείς για την βλάστιση των σπορίων των μυκήτων. 

Συμπερασματικά λοιπόν ο ζεόλιθος είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό για την γεωργία αλλά δεν είναι και το " μαγικό φίλτρο"  που λύνει όλα μας τα προβλήματα







   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...