φωτογραφία απόhttps://www.canna-gr.com/ |
Μια από τις βασικότερες μυκητολογικές ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σε αρκετά φυτά(καλλωπιστικά αλλά και καλλιέργειες όπως λαχανικά και άλλες) είναι το ωίδιο. Οι παθογόνοι μύκητες που το προκαλούν είναι αρκετοί όπως για παράδειγμα οι μύκητες Erysiphe necator,Erysiphe lycopersici,Oidiopsis taurica αλλά και άλλοι μύκητες με μεγάλη ταξινομική διαφοροποίηση.. Αλλά γιατί θα πρέπει να γνωρίσουμε αυτήν την μυκητολογική ασθένεια; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως να την αντιμετωπίσουμε;
Όπως γράψαμε και παραπάνω η ασθένεια του ωιδίου προσβάλει πολλά φυτά εξασθενίζοντας τα και στην περίπτωση καλλιεργούμενων φυτών(όπως για παράδειγμα τα λαχανικά) οδηγούν στην μείωση των αποδόσεων. Για αυτούς του λόγους είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε διάγνωση της παρουσίας της ασθένειας αλλά και να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους θα την αντιμετωπίσουμε. Ας πούμε λίγα λόγια.
Το ωίδιο πολλαπλασιάζεται με σπόρια η βλάστιση των οποίων εντείνεται σε συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας και ήπιων θερμοκρασιών. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν το ωίδιο προσβάλει αρκετά τμήματα του φυτού, όπως για παράδειγμα τα νεαρά(και όχι μόνο) φύλλα, τους βλαστούς, τα μπουμπούκια και τα άνθη. Αρχικά παρατηρούμε ακανόνιστες χλωρώσεις στα φύλλα και στους βλαστούς που που σιγά σιγά καλύπτονται από μια άσπρη σκόνη(μυκήλιο του μύκητα) οι οποίες όσο περνάει ο χρόνος μπορούν να καλύψουν το σύνολο των φύλλων, των βλαστών ακόμα και τα μάτια των φυτών μας. Η προσβολή αυτή αν και σπάνια οδηγεί στων πλήρη νέκρωση των φυτών μας, μειώνει κατά πολύ την δυνατότητα να φωτοσυνθέτουν, και αποδυναμώνοντας γενικά το φυτό μας μας το κάνουν επιρρεπές σε προσβολές από άλλες ασθένειες.
φωτογραφία από http://www.fytokomia.gr/ |
Τί όμως μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από αυτήν την ασθένεια; Υπάρχουν κατά βάση δύο τρόποι. Με τα καλλιεργητικά μέσα και με την καταπολέμηση. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω σημαντικός παράγοντας έντασης της προσβολής είναι η υγρασία. Έτσι λοιπόν οτιδήποτε αποτρέπει την ανάπτυξη υψηλής σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον του φυτού είναι ένα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο. Ακόμα πολύ σημαντική είναι η μείωση του μολύσματός αλλά και η διαμόρφωση σκληρών και ανθεκτικών φυτών. Στις περιπτώσεις που η προσβολή είναι έντονη κρίνεται αναγκαία η καταπολέμηση της ασθένειας με κάποιο φυτόπροστατευτικό προϊόν Πιο συγκεκριμένα:
1)αποφεύγουμε πυκνές φυτεύσεις για καλό φωτισμό και αερισμό της φυλλικής επιφάνειας
2)αποφεύγουμε την άσκοπη ύγρανση των φύλλων μας
3)απομακρύνουμε προσβεβλημένα τμήματα του φυτού
4)αποφεύγουμε υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις όταν έχουμε προσβολή από την ασθένεια(τα νεαρά φύλλα και βλαστοί είναι πιο ευαίσθητοι)
5)χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό
6) για την καταπολέμηση της ασθένειας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές δραστικές όπως penconazole,azoxystrobin, myclobutanil,θειο και άλλες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου