Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το ωίδιο και πως αντιμετωπίζεται: λίγα λόγια



φωτογραφία απόhttps://www.canna-gr.com/ 

Μια από τις βασικότερες μυκητολογικές ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σε αρκετά φυτά(καλλωπιστικά αλλά και καλλιέργειες όπως λαχανικά και άλλες) είναι το ωίδιο. Οι παθογόνοι μύκητες που το προκαλούν είναι αρκετοί όπως για παράδειγμα οι μύκητες Erysiphe necator,Erysiphe lycopersici,Oidiopsis taurica αλλά και άλλοι μύκητες με μεγάλη ταξινομική διαφοροποίηση.. Αλλά γιατί θα πρέπει να γνωρίσουμε αυτήν την μυκητολογική ασθένεια; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως να την αντιμετωπίσουμε; 

Όπως γράψαμε και παραπάνω η ασθένεια του ωιδίου προσβάλει πολλά φυτά εξασθενίζοντας τα και στην περίπτωση καλλιεργούμενων φυτών(όπως για παράδειγμα τα λαχανικά) οδηγούν στην μείωση των αποδόσεων. Για αυτούς του λόγους είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε διάγνωση της παρουσίας της ασθένειας αλλά και να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους θα την αντιμετωπίσουμε. Ας πούμε λίγα λόγια.

Το ωίδιο πολλαπλασιάζεται με σπόρια η βλάστιση των οποίων εντείνεται σε συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας και ήπιων θερμοκρασιών.  Πιο συγκεκριμένα λοιπόν το ωίδιο προσβάλει αρκετά τμήματα του φυτού, όπως για παράδειγμα τα νεαρά(και όχι μόνο) φύλλα, τους βλαστούς, τα μπουμπούκια και τα άνθη. Αρχικά παρατηρούμε ακανόνιστες χλωρώσεις στα φύλλα και στους βλαστούς που που σιγά σιγά καλύπτονται από μια άσπρη σκόνη(μυκήλιο του μύκητα) οι οποίες όσο περνάει ο χρόνος μπορούν να καλύψουν το σύνολο των φύλλων, των βλαστών ακόμα και τα μάτια των φυτών μας. Η προσβολή αυτή αν και σπάνια οδηγεί στων πλήρη νέκρωση των φυτών μας, μειώνει κατά πολύ την δυνατότητα να φωτοσυνθέτουν, και αποδυναμώνοντας γενικά το φυτό μας μας το κάνουν επιρρεπές σε προσβολές από άλλες ασθένειες. 

φωτογραφία από http://www.fytokomia.gr/

Τί όμως μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από αυτήν την ασθένεια; Υπάρχουν κατά βάση δύο τρόποι. Με τα καλλιεργητικά μέσα και με την καταπολέμηση.  Όπως ειπώθηκε και παραπάνω σημαντικός παράγοντας έντασης της προσβολής είναι η υγρασία. Έτσι λοιπόν οτιδήποτε αποτρέπει την ανάπτυξη υψηλής σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον του φυτού είναι ένα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο. Ακόμα πολύ σημαντική είναι η μείωση του μολύσματός αλλά και η διαμόρφωση σκληρών και ανθεκτικών φυτών. Στις περιπτώσεις που η προσβολή είναι έντονη κρίνεται αναγκαία η καταπολέμηση της ασθένειας με κάποιο φυτόπροστατευτικό προϊόν Πιο συγκεκριμένα:

1)αποφεύγουμε πυκνές φυτεύσεις για καλό φωτισμό και αερισμό της φυλλικής επιφάνειας

2)αποφεύγουμε την άσκοπη ύγρανση των φύλλων μας

3)απομακρύνουμε προσβεβλημένα τμήματα του φυτού

4)αποφεύγουμε υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις όταν έχουμε προσβολή από την ασθένεια(τα νεαρά φύλλα και βλαστοί είναι πιο ευαίσθητοι)

5)χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό

6) για την καταπολέμηση της ασθένειας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές δραστικές όπως penconazole,azoxystrobin, myclobutanil,θειο και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ