Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το ωίδιο και πως αντιμετωπίζεται: λίγα λόγια



φωτογραφία απόhttps://www.canna-gr.com/ 

Μια από τις βασικότερες μυκητολογικές ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σε αρκετά φυτά(καλλωπιστικά αλλά και καλλιέργειες όπως λαχανικά και άλλες) είναι το ωίδιο. Οι παθογόνοι μύκητες που το προκαλούν είναι αρκετοί όπως για παράδειγμα οι μύκητες Erysiphe necator,Erysiphe lycopersici,Oidiopsis taurica αλλά και άλλοι μύκητες με μεγάλη ταξινομική διαφοροποίηση.. Αλλά γιατί θα πρέπει να γνωρίσουμε αυτήν την μυκητολογική ασθένεια; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως να την αντιμετωπίσουμε; 

Όπως γράψαμε και παραπάνω η ασθένεια του ωιδίου προσβάλει πολλά φυτά εξασθενίζοντας τα και στην περίπτωση καλλιεργούμενων φυτών(όπως για παράδειγμα τα λαχανικά) οδηγούν στην μείωση των αποδόσεων. Για αυτούς του λόγους είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε διάγνωση της παρουσίας της ασθένειας αλλά και να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους θα την αντιμετωπίσουμε. Ας πούμε λίγα λόγια.

Το ωίδιο πολλαπλασιάζεται με σπόρια η βλάστιση των οποίων εντείνεται σε συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας και ήπιων θερμοκρασιών.  Πιο συγκεκριμένα λοιπόν το ωίδιο προσβάλει αρκετά τμήματα του φυτού, όπως για παράδειγμα τα νεαρά(και όχι μόνο) φύλλα, τους βλαστούς, τα μπουμπούκια και τα άνθη. Αρχικά παρατηρούμε ακανόνιστες χλωρώσεις στα φύλλα και στους βλαστούς που που σιγά σιγά καλύπτονται από μια άσπρη σκόνη(μυκήλιο του μύκητα) οι οποίες όσο περνάει ο χρόνος μπορούν να καλύψουν το σύνολο των φύλλων, των βλαστών ακόμα και τα μάτια των φυτών μας. Η προσβολή αυτή αν και σπάνια οδηγεί στων πλήρη νέκρωση των φυτών μας, μειώνει κατά πολύ την δυνατότητα να φωτοσυνθέτουν, και αποδυναμώνοντας γενικά το φυτό μας μας το κάνουν επιρρεπές σε προσβολές από άλλες ασθένειες. 

φωτογραφία από http://www.fytokomia.gr/

Τί όμως μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από αυτήν την ασθένεια; Υπάρχουν κατά βάση δύο τρόποι. Με τα καλλιεργητικά μέσα και με την καταπολέμηση.  Όπως ειπώθηκε και παραπάνω σημαντικός παράγοντας έντασης της προσβολής είναι η υγρασία. Έτσι λοιπόν οτιδήποτε αποτρέπει την ανάπτυξη υψηλής σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον του φυτού είναι ένα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο. Ακόμα πολύ σημαντική είναι η μείωση του μολύσματός αλλά και η διαμόρφωση σκληρών και ανθεκτικών φυτών. Στις περιπτώσεις που η προσβολή είναι έντονη κρίνεται αναγκαία η καταπολέμηση της ασθένειας με κάποιο φυτόπροστατευτικό προϊόν Πιο συγκεκριμένα:

1)αποφεύγουμε πυκνές φυτεύσεις για καλό φωτισμό και αερισμό της φυλλικής επιφάνειας

2)αποφεύγουμε την άσκοπη ύγρανση των φύλλων μας

3)απομακρύνουμε προσβεβλημένα τμήματα του φυτού

4)αποφεύγουμε υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις όταν έχουμε προσβολή από την ασθένεια(τα νεαρά φύλλα και βλαστοί είναι πιο ευαίσθητοι)

5)χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό

6) για την καταπολέμηση της ασθένειας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές δραστικές όπως penconazole,azoxystrobin, myclobutanil,θειο και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...