Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δάκος: απόσυρση εντομοκτόνων και ο ρόλος της καολίνης



φωτογραφία από https://www.garden-genesis.gr/
Μια ίσως από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες της χώρα μας είναι η ελιά. Μια καλλιέργεια με μεγάλη ιστορική-πολιτιστική αξία, όχι μόνο στην χώρα μας βέβαια αλλά και σε όλη την μεσογειακή λεκάνη. 

Η ελιά σαν καλλιέργεια αντιμετωπίσει μια σειρά από ασθένειες αλλά και εχθρούς ένας εκ των οποίων είναι και ο δάκος της ελιάς(Bactocera oleae).
 
Ο δάκος είναι ένα έντομο το οποίο προκαλεί μεγάλες ζημιές τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό το "καταφέρνει" καθώς το ενήλικο έντομο τσιμπάει τον καρπό αφήνοντας τα αυγά του τα οποία εκκολάπτονται και υποβαθμίζουν τον καρπό και το λάδι. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως σε μια χρονιά υπάρχουν παραπάνω από μία γενιές, καταλαβαίνουμε πως η καταστροφή από τον δάκο μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. 

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αρκετές δραστικές ουσίες που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση του που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων δραστικών ουσιών είναι το dimethoate, και το thiaclorpid.

Αυτή η πραγματικότητα περιορίζει είναι αλήθεια τις επιλογές μας και ίσως μας αναγκάζει να αλλάξουμε και την στρατηγική μας για να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτό ισχύει καθώς τόσο η ανθεκτικότητα που πιθανά να έχει αναπτύξει το έντομο σε δραστικές όσο και η ανάγκη διατήρησης του PHI(οι μέρες μεταξύ συγκομιδής και της τελευταίας επέμβασης) κάνει την εναλλαγή δραστικών αναγκαία.

Μια νέα σχετικά στρατηγική που γίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνή είναι η ένταξη στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου και κάποιων πιο "βιολογικών" μεθόδων αντιμετώπισης του.  

Μια τέτοια μέθοδος που κερδίζει έδαφος είναι και η χρήση της καολίνης. Η καολίνη είναι ένα φυσικό ορυκτό το οποίο έχει την μορφή πούδρας και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να μειώσουμε τις προσβολές από το έντομο. Αλλά πως το καταφέρνουμε αυτό; 

Η καολίνη εφαρμόζεται στην ελιά με ψεκασμό φυλλώματος. Ο ψεκασμένος καρπός της ελιάς δεν αναγνωρίζεται εύκολα από τον δάκο καθώς επίσης δεν είναι πολύ ελκυστικός για αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι πως οι προσβολές από το έντομο  μειώνονται δραστικά, καθώς η καολίνη λειτουργεί σαν ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό. 

Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως οι νέες συνθήκες απαγόρευσης δραστικών σε συνδυασμό με την ανάγκη σπασίματος ανθεκτικότητας του δάκου σε δραστικές καθώς επίσης και η ανάγκη για μια πιο φιλική περιβαλλοντικά γεωργία, μας κατευθύνει σε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του εντόμου. Αυτές οι στρατηγικές αναφέρονται είτε  σε έναν συνδυασμό συμβατικών και βιολογικών μεθόδων, είτε αποκλειστικά βιολογικών ώστε να τον αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά. Μια τέτοια βιολογική μέθοδος είναι προφανώς και η χρήση της καολίνη. η οποία μπορεί όντως να προστατεύσει την καλλιέργεια μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...