Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιβάλλον: ο ρόλος των παραγωγών και των καταναλωτών στην προστασία του

 

φωτογραφία από novagreen.gr
   Πριν λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 5 Ιούνη έχει θεσμοθετηθεί η η ημέρα περιβάλλοντος. Είναι μια θεσμοθετημένη ημέρα που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι ίσως στην μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να απαντήσουμε όσο είναι νωρίς. Αυτή προφανώς δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή αλλά και γενικότερα η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 


   Οι δράσεις που θα πρέπει να κάνουμε(ανακύκλωση, καθαρές μορφές ενέργειας, μείωση αχρείαστης  κατανάλωσης) είναι λίγο έως πολύ γνωστές. Στο παρόν μικρό άρθρο θα θέλαμε να μιλήσουμε για ίσως λιγότερο γνωστές μορφές ατομικών πρακτικών παραγωγών  αλλά και καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. 

   Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η πρωτογενής παραγωγή θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο όχι μόνο την παραγωγή του σήμερα αλλά και του αύριο. Με αυτήν την λογική οι παραγωγοί μας θα πρέπει να  αντιληφθούν ως πολύ σημαντική την διαφύλαξη της αειφορίας, της ικανότητας δηλαδή της διατήρησης των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως είναι σήμερα και στο μέλλον, που θα διατηρήσει την ικανότητα παραγωγής και στο μέλλον. Έτσι λοιπόν κάποιες από αυτές τις πρακτικές θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

   1)Προσαρμοσμένες στις συνθήκες της περιοχής καλλιέργειες. Για παράδειγμα να αποφεύγουμε καλλιέργειες απαιτητικές σε νερό εκεί που δεν είναι άφθονο

   2)Όσο το δυνατόν φιλικές προς το περιβάλλον φυτοπροστατευτικές πρακτικές, που δεν επηρεάζουν τόσο το τελικό προϊόν όσο και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υπολείμματα δραστικών στο έδαφος στο νερό ακόμα και στο τελικό προϊόν. Τα υπολείμματα αυτά επηρεάζουν το αγροτοοικοσύστημα, τους πόρους(νερό έδαφος) αλλά και ην ποιότητα της ίδιας μας της τροφής.

   3)εκστατικές καλλιεργητικές πρακτικές που μειώνουν την ανάγκη επεμβάσεων καθώς επίσης μείωση των υπερβολικών λιπάνσεων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής 

   4)Δημιουργία συμπαραγωγικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα μέσα από αγροδασοπονικά συστήματα παραγωγής, ή και ακόμα εκμετάλλευση της βιομάζας για ενέργεια.

   Σε αυτό όμως το σύστημα όμως πέρα από τους παραγωγούς, οι καταναλωτές είναι και αυτοί βασικοί κρίκοι στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτό μπορούμε να πετύχουμε μέσα από τον τρόπο που καταναλώνουμε. Για να το κατανοήσουμε αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε για έναν όρο που δεν είναι άλλος από το ενεργειακό αποτύπωμα της τροφής μας. Κάθε λοιπόν προϊόν για να παραχθεί και να μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή, χρειάζεται ενέργεια. Με τον όρο  λοιπόν αυτό αναφερόμαστε στις συνολική κατανάλωση ενέργειας που είναι απαιτητική για να παραχθεί και να φτάσει στο πιάτο μας. Πιο συγκεκριμένα αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές είναι τα εξής:

   1)Καταναλώνουμε λιγότερο κρέας  και περισσότερα πρωτογενή αγροτικά προϊόντα(σιτηρά, λαχανικά κτλ) καθώς η παραγωγή του κρέατος είναι ενεργειακά κοστοβόρα

   2)Καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα που δεν έχουν μεγάλο ενεργειακό κόστος μεταφοράς

   3)Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, που δεν χρειάζονται θερμοκήπια(άρα και θέρμανση)

   4)Προσπαθούμε να μην σπαταλάμε τροφή, κάνοντας καλύτερο προγραμματισμό αγορών

Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα όλων μας. Η γεωργία αλλά και εμείς οι καταναλωτές μπορούμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε είναι μεν σημαντικές αλλά όχι και ακατόρθωτες. Ο χρόνος είναι μικρός για να μην προσαρμοστούμε.


  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ