Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αύξηση και βελτίωση αστικού πρασίνου. Γιατί και πως!!!





φωτογραφία από naturagreca.gr
Η χώρα μας ως γνωστόν έχει ένα μεσογειακό κλίμα(θερμά και ξερά καλοκαίρια σε συνδυασμό με ήπιους και σχετικά υγρούς χειμώνες). Η γεωγραφική της θέση είναι τέτοια που την οδηγεί στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι καύσωνες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι ενδεικτικά κάποιες από τις επιπτώσεις αυτής της νέας κλιματολογικής συνθήκης.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύπλευρες καθώς πολλοί τομείς(πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, αποθέματα νερού, καταστροφές από πλημμύρες κ.α) θα επηρεαστούν έντονα. Στο παρόν μικρό άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για την αναγκαιότητα βελτίωσης και αύξησης του αστικού πρασίνου και πως αυτή θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του μεγάλου αστικού πληθυσμού της χώρας μας.
 
Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει πως οι μεγάλες ελληνικές πόλεις έχουν τ=από τις μικρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο. Πιο συγκεκριμένα η Αθήνα με βάση το ΟΑΣΑ βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις με 0,96τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε Αθηναίο αναλογεί πράσινο λιγότερο από 1 μέτρο επί ένα μέτρο. Παρόμοια συνθήκη ισχύει και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη την Θεσσαλονίκη. Αλλά γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; τι προσφέρει το πράσινο στην πόλη; Ας πούμε μερικές από τις ωφέλειες του.

1) Απόρυπαίνει την ατμόσφαιρα
2)μειώνει την θερμοκρασία(κάτι πολύ σημαντικό το καλοκαίρι) λόγω της σκίασης και της φωτοσύνθεσης των φυτών(μετατρέπουν την ηλιακή σε χημική ενέργεια)
3) μειώνει την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων καθώς τμήμα του νερού συγκρατείται από χώμα και ρίζες
4)βελτιώνει την εν γένει ποιότητα ζωής των κατοίκων καθώς προσφέρει όμορφα τοπία για αναψυχή


Με βάση τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές αύξησης του αστικού πρασίνου ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στους κατοίκους των πόλεων μας αλλά και επειδή με αυτόν τον τρόπο βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι για την ανάσχεση εν γένει της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση του αστικού πρασίνου μπορεί να επιτευχθεί επιγραμματικά με :

1) νέα μητροπολιτικά μεγάλα πάρκα
2)πάρκα "τσέπης" στις γειτονιές
3)πράσινες ταράτσες και μπαλκόνια και δώματα
3)κάθετους κήπους

Αλλά είναι μόνο αυτό; Να αυξήσουμε ποσοτικά το πράσινο; Η απάντηση είναι όχι. Ο παραπάνω δείκτης που χρησιμοποιήσαμε έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Μας λέει λοιπόν την αναλογία έκτασης πρασίνου ανά κάτοικο, δεν μας μιλάει για την διαφοροποίηση της ωφέλειας των πολλών μορφών αστικού πρασίνου σε άνθρωπο και περιβάλλον!!!Ας πούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι εννοούμε. 


φωτογραφία από thessagenda,gr

Έστω λοιπόν πως έχουμε δύο μικρά πάρκα ίδιας έκτασης. Το ένα με δένδρα και θάμνους και το άλλο με σκέτο γκαζόν. Το πάρκο με τα δένδρα προσφέρει σκίαση το καλοκαίρι, ομορφότερο τοπίο με πιο πολλά πουλιά, μειώνει πιο πολύ την ηχορύπανση, προστατεύσει πιο πολύ από έντονους ανέμους και πλημμύρες, και άλλα. Αλλά και για το περιβάλλον οι ωφέλειες του πάρκου με τα δένδρα είναι πιο πολλές. Δεσμεύεται περισσότερο CO2, η βιοποικιλότητα είναι μεγαλύτερη, η διάβρωση του εδάφους είναι πιο δύσκολη, το έδαφος γίνεται πιο παραγωγικό λόγω του εμπλουτισμού του εδάφους; με θρεπτικά, υπάρχει πιο έντονος εμπλουτισμός υπόγειων υδάτων και άλλα.

Έτσι λοιπόν πιο συγκεκριμένα η ποιότητα του αστικού πράσινου βελτιώνεται μέσα από:

1)Πιο πολλά δένδρα σε πάρκα
2)προσαρμοσμένα φυτά στις δύσκολες συνθήκες της χώρας μας. Για παράδειγμα φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία
3)Φυτά μη απαιτητικά σε φροντίδα(
4)Φυτά με με υψηλή παραγωγικότητα(απορροφούν πιο πολύ CO2)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ