Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανόργανο ή οργανικό λίπασμα; Μήπως οργανοχημικό;

 


φωτογραφία απόhttp://www.texnologosgeoponos.gr/ 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για μια πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία μας οδήγησε στην όσο το δυνατόν μείωση των εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, συστήματα εκτατικής καλλιέργειας και άλλα) ώστε να καταφέρουμε να παράγουμε με έναν τρόπο που να μην έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα.  

Αναμφίβολα λοιπόν ένα μεγάλο κομμάτι των εισροών(σε μεγάλο βαθμό αναγκαίων) είναι και αυτές που αναφέρονται στην λίπανση των φυτών μας με τα βασικότερα μάκρο και μίκροστοιχεία. Χωρίς αυτές τις επεμβάσεις η αλήθεια είναι πως η παραγωγή μας θα έπεφτε αρκετά, καθιστώντας την οικονομική βιωσιμότητα των πλείστων αρκετά δυσχερή.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχει ''ανάψει'' η συζήτηση με φανατικούς υποστηριχτές εκατέρωθεν ως προς ποια είναι η καλύτερη μορφή λίπανσης. Και το δίλλημα είναι: οργανικά ή ανόργανα λιπάσματα.  Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να πούμε λίγα πράγματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής  και να  δούμε κατά πόσο υπάρχει μια λύση που να μας βγάλει από το δίλλημα.

Ανόργανα λιπάσματα

Τα ανόργανα λιπάσματα αποτελούν την κύρια μορφή λιπασμάτων που χρησιμοποείται σήμερα. Προέρχονται από ανόργανα πετρώματα πλούσια σε θρεπτικά. 

Πλεονεκτήματα:

1)έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε θρεπτικα

2)χρειάζονται πολύ λιγότερες ποσότητες σε σχέση με τα οργανικά για ικανοποιητικές αποδόσεις

3)είναι σχετικά πιο οικονομικά

Μειονεκτήματα

1)Υποβαθμίζουν την ποιότητα του εδάφους(δομή, αλατότητα, κ.α)

2)είναι πιο επιρρεπή στις απώλειες(πχ νιτρικά)

3)δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της ωφέλιμης εδαφικής μικροχλωρίδας

 Οργανικά λιπάσματα

Τα οργανικά λιπάσματα προέρχονται από οργανική ουσία διαφόρων προελεύσεων όπως κοπριά, κόμποστ, αστικά οργανικά απόβλητα, τύρφη και άλλα που περιέχουν τα αναγκαία θρεπτικά σε μορφή οργανικών ενώσεων όπως πρωτεΐνες, χουμικα οξέα, φλουβικά οξέα, υδατάνθρακες και άλλα.

Πλεονεκτήματα

1)βελτιώνουν πέρα από την θρέψη και την ποιότητα της δομής του εδάφους(πορώδες) καθώς  και γενικά τις φυσικοχημικές του ιδιότητες

2)εμπλουτίζουν το έδαφος με ωφέλιμους μικροοργανισμούς

3)είναι λιγότερο επιρεπή στις εκπλύσεις θρεπτικών 

4)διατρούν με ένα αειφόρο τρόπο το πόρο του εδάφους

Μειονεκτήματα

1)έχουν σχετικά μικρές συγκεντρώσεις θρεπτικών

2)είναι πιο δύσκολα στην χρήση τους(απαιτούνται συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες, η εφαρμογή με γεωργικά μηχανήματα είναι πιο δύσκολη)

3)είναι συνήθως πιο κοστοβόρα, ειδικά όταν απαιτούνται μεγάλες παραγωγές

Το ερώτημα που ανακύπτει σχετικά εύκολα είναι το εξής: Μπορούμε με κάποιον τρόπο να κρατήσουμε τα θετικά της κάθε επιλογής και ταυτόχρονα να μειώσουμε τα αρνητικά; Και όμως η απάντηση είναι ναι!!!Αυτό λοιπόν μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από το ''πάντρεμα'' των ανόργανων και των οργανικών λιπασμάτων. Αυτά τα νέου τύπου λιπάσματα ονομάζονται οργανοχημικά λιπάσματα και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο τύπων λιπασμάτων(ανόργανα και οργανικά). Πιο συγκεκριμένα λοιπόν τα οργανοχημικά λιπάσματα παράγονται από την ανάμειξη οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων που καταφέρνουν να διασφαλίσουν ικανοποιητική ποιοτικά και ποσοτικά παράγωγή και ταυτόχρονα να αμβλύνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών μας, προστατεύοντας το έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, τα οργανοχημικά λιπάσματα έχουν ικανοποιητικές συγκεντρώσεις θρεπτικών, βελτιώνουν την δομή, την μικροχλωρίδα, την λειτουργεία και τις φυσικοχημικές ιδοτητες του εδάφους ενώ ταυτόχρονα δεν εκπλύνονται εύκολα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε και ένα ίσως αρνητικό το οποίο έχει η χρήση των οργανοχημικών λιπασμάτων. Και αυτό δεν είναι άλλο από το κόστος. Επειδή ακριβώς η χρήση τους δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλη, το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγάλο. Βέβαια με την πάροδο του χρόνου και όσο η χρήση τους ενταθεί θεωρούμε πως και αυτό το κόστος θα αμβλυνθεί.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...