Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανόργανο ή οργανικό λίπασμα; Μήπως οργανοχημικό;

 


φωτογραφία απόhttp://www.texnologosgeoponos.gr/ 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για μια πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία μας οδήγησε στην όσο το δυνατόν μείωση των εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, συστήματα εκτατικής καλλιέργειας και άλλα) ώστε να καταφέρουμε να παράγουμε με έναν τρόπο που να μην έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα.  

Αναμφίβολα λοιπόν ένα μεγάλο κομμάτι των εισροών(σε μεγάλο βαθμό αναγκαίων) είναι και αυτές που αναφέρονται στην λίπανση των φυτών μας με τα βασικότερα μάκρο και μίκροστοιχεία. Χωρίς αυτές τις επεμβάσεις η αλήθεια είναι πως η παραγωγή μας θα έπεφτε αρκετά, καθιστώντας την οικονομική βιωσιμότητα των πλείστων αρκετά δυσχερή.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχει ''ανάψει'' η συζήτηση με φανατικούς υποστηριχτές εκατέρωθεν ως προς ποια είναι η καλύτερη μορφή λίπανσης. Και το δίλλημα είναι: οργανικά ή ανόργανα λιπάσματα.  Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να πούμε λίγα πράγματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής  και να  δούμε κατά πόσο υπάρχει μια λύση που να μας βγάλει από το δίλλημα.

Ανόργανα λιπάσματα

Τα ανόργανα λιπάσματα αποτελούν την κύρια μορφή λιπασμάτων που χρησιμοποείται σήμερα. Προέρχονται από ανόργανα πετρώματα πλούσια σε θρεπτικά. 

Πλεονεκτήματα:

1)έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε θρεπτικα

2)χρειάζονται πολύ λιγότερες ποσότητες σε σχέση με τα οργανικά για ικανοποιητικές αποδόσεις

3)είναι σχετικά πιο οικονομικά

Μειονεκτήματα

1)Υποβαθμίζουν την ποιότητα του εδάφους(δομή, αλατότητα, κ.α)

2)είναι πιο επιρρεπή στις απώλειες(πχ νιτρικά)

3)δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της ωφέλιμης εδαφικής μικροχλωρίδας

 Οργανικά λιπάσματα

Τα οργανικά λιπάσματα προέρχονται από οργανική ουσία διαφόρων προελεύσεων όπως κοπριά, κόμποστ, αστικά οργανικά απόβλητα, τύρφη και άλλα που περιέχουν τα αναγκαία θρεπτικά σε μορφή οργανικών ενώσεων όπως πρωτεΐνες, χουμικα οξέα, φλουβικά οξέα, υδατάνθρακες και άλλα.

Πλεονεκτήματα

1)βελτιώνουν πέρα από την θρέψη και την ποιότητα της δομής του εδάφους(πορώδες) καθώς  και γενικά τις φυσικοχημικές του ιδιότητες

2)εμπλουτίζουν το έδαφος με ωφέλιμους μικροοργανισμούς

3)είναι λιγότερο επιρεπή στις εκπλύσεις θρεπτικών 

4)διατρούν με ένα αειφόρο τρόπο το πόρο του εδάφους

Μειονεκτήματα

1)έχουν σχετικά μικρές συγκεντρώσεις θρεπτικών

2)είναι πιο δύσκολα στην χρήση τους(απαιτούνται συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες, η εφαρμογή με γεωργικά μηχανήματα είναι πιο δύσκολη)

3)είναι συνήθως πιο κοστοβόρα, ειδικά όταν απαιτούνται μεγάλες παραγωγές

Το ερώτημα που ανακύπτει σχετικά εύκολα είναι το εξής: Μπορούμε με κάποιον τρόπο να κρατήσουμε τα θετικά της κάθε επιλογής και ταυτόχρονα να μειώσουμε τα αρνητικά; Και όμως η απάντηση είναι ναι!!!Αυτό λοιπόν μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από το ''πάντρεμα'' των ανόργανων και των οργανικών λιπασμάτων. Αυτά τα νέου τύπου λιπάσματα ονομάζονται οργανοχημικά λιπάσματα και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο τύπων λιπασμάτων(ανόργανα και οργανικά). Πιο συγκεκριμένα λοιπόν τα οργανοχημικά λιπάσματα παράγονται από την ανάμειξη οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων που καταφέρνουν να διασφαλίσουν ικανοποιητική ποιοτικά και ποσοτικά παράγωγή και ταυτόχρονα να αμβλύνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών μας, προστατεύοντας το έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, τα οργανοχημικά λιπάσματα έχουν ικανοποιητικές συγκεντρώσεις θρεπτικών, βελτιώνουν την δομή, την μικροχλωρίδα, την λειτουργεία και τις φυσικοχημικές ιδοτητες του εδάφους ενώ ταυτόχρονα δεν εκπλύνονται εύκολα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε και ένα ίσως αρνητικό το οποίο έχει η χρήση των οργανοχημικών λιπασμάτων. Και αυτό δεν είναι άλλο από το κόστος. Επειδή ακριβώς η χρήση τους δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλη, το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγάλο. Βέβαια με την πάροδο του χρόνου και όσο η χρήση τους ενταθεί θεωρούμε πως και αυτό το κόστος θα αμβλυνθεί.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ