Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αγροτική παραγωγή χρειαζόμαστε

 

φωτογραφία από https://e-tutor.blogspot.com/

Η χώρα μας ιστορικά ήταν μια χώρα η οποία στηρίζονταν και στην αγροτική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εργατικού της δυναμικού απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα. Προφανώς όμως η εξέλιξη της οικονομίας αλλά και οι εθνικές επιλογές οδήγησαν σε συρρίκνωση της συμμετοχής τόσο του ποσοστού του εθνικού πλούτου που παράγεται από τον πρωτογενή τομέα (περί του 4%) , όσο και του ποσοστού των παραγωγών.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια της κρίσης ακούγονται πολλά κλισέ του τύπου: Να γυρίσουμε στα χωριά μας και να γίνουμε ξανά αγρότες. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία και στόχευση. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε πλήρως ρότα καταφέρνοντας τόσο να αυξήσουμε την οικονομική αποτελεσματικότητα των γεωργικών εκμεταλλέυσεων, όσο και να αυξήσουμε τον πραγματικά αγροτικό πληθυσμό. 

Συγκεκριμένα λοιπόν, η αγροτική παραγωγή στηρίζεται δυστυχώς όχι στα πόδια της, αλλά στα δεκανίκια οικονομικής στήριξης των επιδοτήσεων. Και ακόμα χειρότερα, σε επιδοτήσεις που είναι ανεξάρτητες από την παραγωγή(!!!) και εξαρτώνται ως επί των πλείστων στις στρεμματικές ενισχύσεις. Αλλά αυτά είναι γνωστά. Το τι πρέπει να γίνει είναι το ερώτημα. 

Την απάντηση μπορεί να την δώσει η ίδια η πραγματικότητα. Η χώρα μας έχοντας σχετικά μικρή έκταση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εύκολα σε σειρά καλλιεργειών οι οποίες χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Μπορεί όμως να στρέψει την παραγωγική της δυναμική σε καλλιέργειες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη κατά στρέμμα πρόσοδο, με ένταση εργασίας ενώ ταυτόχρονα δέχονται τυποποίηση αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ το όφελος. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελεί η καλλιέργεια της ελιάς(λάδι), του αμπελιού(κρασί), τα λαχανικά(τουρσιά και διάφορες άλλες τυποποιήσεις), η δενδροκομία(μαρμελάδες, ξεροί καρποί κ.α) και άλλα.

Αλλά πως μπορεί να ωφελήσει η αλλαγή των καλλιεργειών; Πως θα διανέμονταν το όφελος στον παραγωγό αλλά και γενικότερα; Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Έστω λοιπόν πως έχουμε έναν παραγωγό που παράγει σιτάρι 5 στρέμματα και αποφασίζει να το κάνει θερμοκήπιο για ντομάτες. Το εισόδημά του προφανώς θα αυξηθεί το ίδιο και οι ανάγκες του για εργατικό δυναμικό. Συνεχίζοντας τον συλλογισμό αυτό, θα μπορούσε να τις κάνει λιαστές και να τις εξάγει στηρίζοντας ακόμα πιο πολύ την απασχόληση και το εισόδημα του.  

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε πως πολύ σημαντικός παράγοντας για να τα πετύχουμε αυτά είναι η διαφοροποίηση. Η χώρα παράγει εξαιρετικά διαφοροποιημένα προϊόντα τα οποία δεν έχουν πάρει την έγκριση ποπ(προστατευόμενης προέλευσης), πγε(προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης). Πολλές φορές όμως ένα επιπλέον πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μικρή παραγωγή, χωρίς την δυνατότητα τυποποίησης. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα από την συγκρότηση μικρών τοπικών συνεταιρισμών που και την παραγωγή θα αύξανε αλλά και με ένα καλό τμήμα προώθησης θα έκανε πιο γνωστό το προϊόν, αυξάνοντας την εμπορία του

Προφανώς και η μεγάλη καλλιέργεια(σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι και άλλα) δεν θα εξαφανιστούν και δεν πρέπει κιόλας. Οι καλλιέργειες αυτές είναι και απαραίτητες και προφανώς αναγκαίες. Το να λέγαμε πως θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλη την καλλιεργούμενη έκταση της χώρας χωρίς αυτές θα ήταν εκτός πραγματικότητας. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως θα πρέπει να κατςευθύνουμε την αγροτική μας παραγωγή με έναν τέτοιο τρόπο που να αυξάνει τόσο την απασχόληση, το εισόδημα των αγροτών όσο και να στηρίζει την εθνική οικονομία.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...