φωτογραφία από https://blog.farmacon.gr/ |
Με τον όρο βιοδιεγέρτες αναφερόμαστε σε μόρια που λόγω της δομής και της σύστασης τους έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των φυτών, στην απόδοση, στην ανταπόκριση σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις και αλλού.
Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε στα χουμικά και στα φουλβικά οξέα, και την χρήση τους στη γεωργία.
Τα χουμικά και φουλβικά οξέα είναι οργανικά μόρια τα οποία αποτελούνται από άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο και προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Αν και έχουν αρκετές ομοιότητες, διαφέρουν τόσο στο μέγεθος όσο και στην δράση-χρήση τους στην γεωργία. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν τα χουμικά οξέα είναι μεγαλύτερα από τα φουλβικά και λιγότερο βιολογικά ενεργά, δεν είναι διαλυτά σε όξινες συνθήκες σε αντίθεση με τα φουλβικά που είναι διαλυτά τόσο σε αλκαλικές όσο και σε όξινες συνθήκες. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς ο συνδυασμός τους έχει τα καλύτερα αποτελέσματα
Αλλά τι ακριβώς κάνουν; Η επίδραση της χρήσης αυτών των βιοδιεργετών μπορεί να χωριστεί σε 2 επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:
ΘΡΕΨΗ
Τα οξέα αυτά λόγω των φορτίων που έχουν, καταφέρνουν να συγκρατούν χαλαρά τα θρεπτικά στοιχεία, αποσπώντας τα από την άργιλο του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο τα κάνουν πιο εύκολα προσλήψιμα από τα φυτά. Τα χουμικά οξέα, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους αποσπούν και συγκρατούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών, τα οποία είναι στην ριζόσφαιρα και εύκολα προσλήψιμα από τις ρίζες.
Τα φουλβικά όξέα όπως αναφέραμε είναι μικρότερα σε σχέση με τα χουμικά και έχουν μια ιδιαίτερη ιδιότητα που τα κάνει πολύ περισσότερο βιολογικά ενεργά και χρήσιμα. Αυτή η ιδιότητα είναι πως σε αντίθεση με τα χουμικά, τα φουλβικά οξέα έχουν την ικανότητα όχι μόνο να συγκρατούν τα θρεπτικά, αλλά και να τα κάνουν διαπερατά από την κυτταρική μεμβράνη, Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορούν να χορηγηθούν(σε αντίθεση με τα χουμικά) με ψεκασμό. Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες κάνουν αυτά τα οργανικά αυτά μόρια πολύ χρήσιμα για την βελτίωση της θρέψης των φυτών.
ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΉΣΕΙΣ
Οι συγκεκριμένοι βιοδιεγέρτες, πέρα από την βελτίωση της θρέψης των φυτών, έχουν θετικές επιδράσεις και στην κατάσταση των φυτών μας σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης, όσο και βοηθούν στην ανταπόκριση των φυτών σε βιοτικές καταπονήσεις λόγω προσβολών. Πιο συγκεκριμένα τα φουλβικά οξέα, έχει βρεθεί πως έχουν την δυνατότητα να μειώνουν το στρες των φυτών σε συνθήκες έλλειψης νερού(αλλά και αλατότητας) καθώς ρυθμίζουν και μειώνουν την διαπνοή. Επιπλέον έχει βρεθεί πως η χορήγηση χουμικών οξέων προωθεί την την άμυνα των φυτών απέναντι σε παθογόνα καθώς η χορήγηση τους συνδέεται με τον σχηματισμό του πολύ ισχυρού παράγοντα φυτοπροστασίας SOD.
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η χρήση των συγκεκριμένων βιοδιεγερτών, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για μια παραγωγική και πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου