Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χουμικά και φουλβικά οξέα: λίγα λόγια για του χρήσιμους αυτούς βιοδιεγέρτες για τα φυτά μας





φωτογραφία από https://blog.farmacon.gr/
Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση αλλά και η χρήση προϊόντων τα οποία μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας. Έτσι λοιπόν τα κοινώς ονομαζόμενα βιολογικά προϊόντα, αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Σε αυτήν ακριβώς την λογική, έχει αναπτυχθεί η χρήση των επονομαζόμενων βιοδιεγερτών οι οποίοι έχουν μια πολυεπίπεδη θετική επίδραση στα φυτά μας. 

Με τον όρο βιοδιεγέρτες αναφερόμαστε σε μόρια που λόγω της δομής και της σύστασης τους έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των φυτών, στην απόδοση, στην ανταπόκριση σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις και αλλού.

Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε στα χουμικά και στα φουλβικά οξέα, και την χρήση τους στη γεωργία.

Τα χουμικά και φουλβικά οξέα είναι οργανικά μόρια τα οποία αποτελούνται από άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο και προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Αν και έχουν αρκετές ομοιότητες, διαφέρουν τόσο στο μέγεθος όσο και στην δράση-χρήση τους στην γεωργία. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν τα χουμικά οξέα είναι μεγαλύτερα από τα φουλβικά και λιγότερο βιολογικά ενεργά, δεν είναι διαλυτά σε όξινες συνθήκες σε αντίθεση με τα φουλβικά που είναι διαλυτά τόσο σε αλκαλικές όσο και σε όξινες συνθήκες. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς ο συνδυασμός τους έχει τα καλύτερα αποτελέσματα

Αλλά τι ακριβώς κάνουν;  Η επίδραση της χρήσης αυτών των βιοδιεργετών μπορεί να χωριστεί σε 2 επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:

ΘΡΕΨΗ

Τα οξέα αυτά λόγω των φορτίων που έχουν, καταφέρνουν να συγκρατούν χαλαρά τα θρεπτικά στοιχεία, αποσπώντας τα από την άργιλο του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο τα κάνουν πιο εύκολα προσλήψιμα από τα φυτά.  Τα χουμικά οξέα, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους αποσπούν και συγκρατούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών, τα οποία είναι στην ριζόσφαιρα και εύκολα προσλήψιμα από τις ρίζες.

 Τα φουλβικά όξέα όπως αναφέραμε είναι μικρότερα σε σχέση με τα χουμικά και έχουν μια ιδιαίτερη ιδιότητα που τα κάνει πολύ περισσότερο βιολογικά ενεργά και χρήσιμα. Αυτή η ιδιότητα είναι πως σε αντίθεση με τα χουμικά, τα φουλβικά οξέα έχουν την ικανότητα όχι μόνο να συγκρατούν τα θρεπτικά, αλλά και να τα κάνουν διαπερατά από την κυτταρική μεμβράνη, Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορούν να χορηγηθούν(σε αντίθεση με τα χουμικά) με ψεκασμό.  Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες κάνουν αυτά τα οργανικά αυτά μόρια πολύ χρήσιμα για την βελτίωση της θρέψης των φυτών.

ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΉΣΕΙΣ

Οι συγκεκριμένοι βιοδιεγέρτες, πέρα από την βελτίωση της θρέψης των φυτών, έχουν θετικές επιδράσεις και στην κατάσταση των φυτών μας σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης, όσο και βοηθούν στην ανταπόκριση των φυτών σε βιοτικές καταπονήσεις λόγω προσβολών. Πιο συγκεκριμένα τα φουλβικά οξέα, έχει βρεθεί πως έχουν την δυνατότητα να μειώνουν το στρες των φυτών σε συνθήκες έλλειψης νερού(αλλά και αλατότητας) καθώς ρυθμίζουν και μειώνουν την διαπνοή. Επιπλέον έχει βρεθεί πως  η χορήγηση χουμικών οξέων  προωθεί την την άμυνα των φυτών απέναντι σε παθογόνα καθώς η χορήγηση τους συνδέεται με τον σχηματισμό του πολύ ισχυρού παράγοντα φυτοπροστασίας SOD.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η χρήση των συγκεκριμένων βιοδιεγερτών, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για μια παραγωγική και πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...