Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άζωτο και ο ρόλος της αζωτοδέσμευσης από τα ριζόβια

Φυμάτια φωτογραφία από kee.gr

 Όπως είναι γνωστό, το άζωτο αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο που χρειάζονται τα φυτά μας. Το άζωτο είναι ένα στοιχείο το οποίο προωθεί την βλαστική ανάπτυξη των φυτών μας προωθεί την φωτοσύνθεση και γενικότερα βοηθάει στην καλή κατάσταση των φυτών μας.

Για αυτόν τον λόγο, η λίπανση με αυτό το θρεπτικό κρίνεται αναγκαία στον βαθμό που θέλουμε υψηλές αποδόσεις. Αλλά υπάρχει ένα "παράδοξο" με αυτό το στοιχείο!!!  Ποιο είναι αυτό όμως;

Το άζωτο αποτελεί το βασικότερο συστατικό (σε αέρια μορφή) της ατμόσφαιρας με περίπου 75% αυτής. Πως είναι δυνατόν ένα τόσο παρόν στοιχείο να είναι σε έλλειψη στα φυτά μας και να κρίνεται αναγκαία η λίπανση με αυτό;

Η απάντηση είναι στην μορφή του αζώτου στην ατμόσφαιρα. Το άζωτο στην ατμόσφαιρα είναι σε μορφή μοριακή, την όποιά τα φυτά μας δεν μπορούν να δεσμεύσουν άμεσα.

Τα φυτά έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν το άζωτο όταν αυτό βρίσκεται σε ιοντική μορφή, και πιο συγκεκριμένα σε νιτρική ή αμμωνιακή μορφή.

Η μετατροπή του μοριακού αζώτου σε ιοντικές μορφές γίνεται με αργές διαδικασίες οι οποίες εντάσσονται στον ονομαζόμενο κύκλο του αζώτου.

Αλλά υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτούμε αυτές τις διαδικασίες που γίνονται στη φύση για να βελτιώσουμε την θρέψη με άζωτο των φυτών μας; Η απάντηση είναι ναι!!!

Αναπόσπαστο " βιολογικό συστατικό" του κύκλου του αζώτου αποτελούν τα ριζόβια. Αλλά τι είναι αυτά,τι κάνουν,πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Ας πούμε λίγα λόγια!!!

Τα ριζόβια είναι μικροοργανισμοί του εδάφους που  ζουν ελεύθεροι στο έδαφος αλλά μπορούν να συμβιώσουν με τις ρίζες των φυτών σε μία αμοιβαία επωφελή συμβίωση( τόσο για τα ίδια,όσο και για τα φυτά). Η βάση της συμβίωσης προκύπτει από το γεγονός ότι τα φυτά παρέχουν ενέργεια στους μικροοργανισμούς( με μορφή υδατανθρακών), ενώ τα φυτά παίρνουν προσλήψιμες μορφές αζώτου.

Η παροχή αζώτου προς τα φυτά προκύπτει από την πολύ σημαντική ιδιότητα των ριζοβίων να μετατρέπουν το μοριακό άζωτο σε ιόντα( μορφή προσλήψιμη από τα φυτά).

Η συμβίωση λοιπόν των φυτών με τα ριζόβια οδηγεί στο αποικισμό της ρίζας με αυτά και στον σχηματισμό των δομών συμβίωσης, που δεν είναι άλλα από τα γνωστά μας φυμάτια.

Αλλά πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την win-win σχέση; Η γνώση των παραγόντων που την επηρεάζουν θα δώσουν τις απαντήσεις.

Η ύπαρξη ή όχι των ριζοβίων στο έδαφος καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά: το είδος των φυτών( κάποια φυτά σχηματίζουν πιο εύκολα συμβιωτικές σχέσεις όπως τα ψυχανθή), από την υγρασία το ph του εδάφους, την ύπαρξη ή όχι του αζώτου στο έδαφος και άλλοι.

Καταλήγοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως η χρήση των ριζοβίων είναι πολύ σημαντική καθώς μετατρέποντας το άζωτο σε προσλήψιμη μορφή πέρα από το γεγονός ότι βελτιώνει την θρέψη με αυτό, μπορεί να αποτελέσει μια μέθοδο εμπλουτισμού του εδάφους με αυτό!!! 

Αυτό συμβαίνει καθώς μεγάλο τμήμα του αζώτου μένει στο έδαφος καθώς είτε δεν απομακρύνεται όλο και μένει σε ρίζες και φύλλα, είτε γιατί χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες καλλιέργειες αποκλειστικά για "χλωρά λίπανση" ενσωματώνοντας τις στο έδαφος.

Κλείνοντας να πούμε πως επειδή η παρουσία των ριζοβίων καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, πολλές φορές τα παρέχουμε στο έδαφος με εμβολιασμού του με αυτά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...