Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βοτρύτης αμπελιού: καταπολέμηση με Bacillus amyloliquefaciens

 

φωτογραφία από sygenta.gr

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Σεπτέμβρη και η διαδικασία του τρύγου των αμπελιών βρίσκεται ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Ήδη λοιπόν, πολλές ποικιλίες που προορίζονται για κρασί(αλλά και επιτραπέζια) έχουν ήδη συγκομιστεί, παρόλα αυτά ακόμα ο τρύγος κάποιων ποικιλιών θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική για αυτές τις περιπτώσεις. Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν είτε από εχθρούς, είτε από ασθένειες είναι μεγάλοι και μπορούν να μειώσουν και να υποβαθμίσουν την παραγωγή μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι γεωργικές προειδοποιήσεις για την ύπαρξη της τρίτης γενιάς της ευδεμίδας, είτε ακόμα τις προειδοποιήσεις για ωίδιο και περονόσπορο. 

Στο παρόν όμως άρθρο θα θέλαμε να ασχοληθούμε με μια βασική μυκητολογική ασθένεια, που δεν είναι άλλη από τον βοτρύτη(Botrytis cinerea) και να αναφερθούμε στην καταπολέμηση του με την χρήση του Bacillus amyloliquefaciens καθώς οι προσβολές από αυτόν τον μύκητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην περίοδο λίγο πριν τη συγκομιδή.

Η ασθένεια λοιπόν αυτή προκύπτει από τον μύκητα Botrytis cinerea και αν και προσβάλει τα αμπέλια σε όλα τα βλαστικά καθώς και πολλά τμήματα του φυτού(φύλλα, άνθη, κλαδιά και σταφύλια) μπορεί  να προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές την περίοδο της ωρίμανσης. Διαχειμάζει πάνω στην καλλιέργεια ή σε ζιζάνια με την μορφή των σκληρωτίων ενώ η προσβολή γίνεται με κονίδια τα οποία αφού  βλαστήσουν προκαλούν τις προσβολές. Οι ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας είναι η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με την ήπιες θερμοκρασίες. 

Έτσι λοιπόν οι συνθήκες με την πτώση της θερμοκρασίας και τις σχετικές βροχές αυτής της περιόδου, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την προσβολή των τελευταίων σταφυλιών που μένουν ακόμα στο χωράφι.

Λόγω όμως της περιόδου(πολύ κοντά στον τρύγο), η ευελιξία μας όσον αφορά την χημική καταπολέμηση είναι σχετικά μικρή καθώς θα πρέπει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα το phi. Έτσι για παράδειγμα η δραστική fenhexamid θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα(για επιτραπέζια) πριν τον τρύγο. 

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την αντιμετώπιση του βοτρύτη με βιολογικά μυκητοκτόνα τα οποία δεν έχουν αυτήν τον περιορισμό. Μια τέτοια περίπτωση, είναι και αυτή του Bacillus amyloliauefaciens. Ο συγκεκριμένος βάκιλος αποτρέπει την προσκόλληση του βοτρύτη στο φυτό. Επιπλέον ο ανταγωνισμός που αναπτύσσει με τον μύκητα για την συγκεκριμένη οικόθεση μειώνει ακόμα πιο πολύ τις προσβολές. Τέλος ο συγκεκριμένος βάκιλος παράγοντας λιποπεπτιδια τα οποία διατρυπούν τις δομές του μύκητα, οδηγούν στην θανάτωση του. 

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως  η χρήση του βάκιλου αυτού είναι μια αρκετά ικανοποιητική λύση "βιολογικής καταπολέμησης του βοτρύτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις κρίσιμες περιόδους για την ανάπτυξη της ασθένειας(ήδη από την άνθηση μέχρι την συγκομιδή). Το πλεονέκτημα όμως πως δεν έχει το περιορισμό της τελευταίας εφαρμογής πριν την συγκομιδή, τον κάνει την ιδανική λύση για τα τελευταία "μέτρα του μαραθωνίου".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...