Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βοτρύτης αμπελιού: καταπολέμηση με Bacillus amyloliquefaciens

 

φωτογραφία από sygenta.gr

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Σεπτέμβρη και η διαδικασία του τρύγου των αμπελιών βρίσκεται ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Ήδη λοιπόν, πολλές ποικιλίες που προορίζονται για κρασί(αλλά και επιτραπέζια) έχουν ήδη συγκομιστεί, παρόλα αυτά ακόμα ο τρύγος κάποιων ποικιλιών θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική για αυτές τις περιπτώσεις. Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν είτε από εχθρούς, είτε από ασθένειες είναι μεγάλοι και μπορούν να μειώσουν και να υποβαθμίσουν την παραγωγή μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι γεωργικές προειδοποιήσεις για την ύπαρξη της τρίτης γενιάς της ευδεμίδας, είτε ακόμα τις προειδοποιήσεις για ωίδιο και περονόσπορο. 

Στο παρόν όμως άρθρο θα θέλαμε να ασχοληθούμε με μια βασική μυκητολογική ασθένεια, που δεν είναι άλλη από τον βοτρύτη(Botrytis cinerea) και να αναφερθούμε στην καταπολέμηση του με την χρήση του Bacillus amyloliquefaciens καθώς οι προσβολές από αυτόν τον μύκητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην περίοδο λίγο πριν τη συγκομιδή.

Η ασθένεια λοιπόν αυτή προκύπτει από τον μύκητα Botrytis cinerea και αν και προσβάλει τα αμπέλια σε όλα τα βλαστικά καθώς και πολλά τμήματα του φυτού(φύλλα, άνθη, κλαδιά και σταφύλια) μπορεί  να προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές την περίοδο της ωρίμανσης. Διαχειμάζει πάνω στην καλλιέργεια ή σε ζιζάνια με την μορφή των σκληρωτίων ενώ η προσβολή γίνεται με κονίδια τα οποία αφού  βλαστήσουν προκαλούν τις προσβολές. Οι ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας είναι η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με την ήπιες θερμοκρασίες. 

Έτσι λοιπόν οι συνθήκες με την πτώση της θερμοκρασίας και τις σχετικές βροχές αυτής της περιόδου, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την προσβολή των τελευταίων σταφυλιών που μένουν ακόμα στο χωράφι.

Λόγω όμως της περιόδου(πολύ κοντά στον τρύγο), η ευελιξία μας όσον αφορά την χημική καταπολέμηση είναι σχετικά μικρή καθώς θα πρέπει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα το phi. Έτσι για παράδειγμα η δραστική fenhexamid θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα(για επιτραπέζια) πριν τον τρύγο. 

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την αντιμετώπιση του βοτρύτη με βιολογικά μυκητοκτόνα τα οποία δεν έχουν αυτήν τον περιορισμό. Μια τέτοια περίπτωση, είναι και αυτή του Bacillus amyloliauefaciens. Ο συγκεκριμένος βάκιλος αποτρέπει την προσκόλληση του βοτρύτη στο φυτό. Επιπλέον ο ανταγωνισμός που αναπτύσσει με τον μύκητα για την συγκεκριμένη οικόθεση μειώνει ακόμα πιο πολύ τις προσβολές. Τέλος ο συγκεκριμένος βάκιλος παράγοντας λιποπεπτιδια τα οποία διατρυπούν τις δομές του μύκητα, οδηγούν στην θανάτωση του. 

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως  η χρήση του βάκιλου αυτού είναι μια αρκετά ικανοποιητική λύση "βιολογικής καταπολέμησης του βοτρύτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις κρίσιμες περιόδους για την ανάπτυξη της ασθένειας(ήδη από την άνθηση μέχρι την συγκομιδή). Το πλεονέκτημα όμως πως δεν έχει το περιορισμό της τελευταίας εφαρμογής πριν την συγκομιδή, τον κάνει την ιδανική λύση για τα τελευταία "μέτρα του μαραθωνίου".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ