Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετασυλλεκτικές λιπάνσεις πυρηνόκαρπων: Γιατί είναι αναγκαίες


φωτογραφία από mistikakipou.gr

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα προς τέλος Σεπτεμβρίου και ήδη οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων έχουν συγκομίσει την παραγωγή τους. Μια πραγματικά αρκετά δύσκολή χρονιά ειδικά για την κύρια περιοχή καλλιέργειας αυτών των δέντρων.  Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς θα πρέπει να "επενδύσουμε" στο φυτικό μας κεφάλαιο έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη χρονιά. Αλλά τι ακριβώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτήν την περίοδο για να βοηθήσουμε τα φυτά μας; Η απάντηση είναι η εξής: Μετασυλλεκτικές λιπάνσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά αντιληπτό από τους παραγωγούς μας η σημασία την μετασυλλεκτικής λίπανσης των πυρηνόκαρπων καθώς ΄τέτοιες εφαρμογές βοηθούν τα δέντρα μας τόσο να αποθησαυρίσουν θρεπτικά που θα χρησιμοποιήσουν στην αρχή της βλαστικής ανάπτυξης(τέλη χειμώνα-αρχές άνοιξης) όσο και θα βοηθήσουν σε αναγκαίες φυσιολογικές λειτουργείες του φυτού καθώς επίσης και στην αντίδραση τους στις αντίξοες συνθήκες(παγετοί-ξηρασίες κτλ). Το μεγάλο πλεονέκτημα της μετασυλλεκτικής λίπανσης είναι πως παρατηρούμε μια πρώιμη ανάπτυξη στις αρχές της επόμενης χρονιάς καθώς η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει πιο νωρίς, όταν ακόμα οι συνθήκες δεν ευνοούν τόσο την πρόσληψη θρεπτικών(οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στις ρίζες να τα προσλάβουν) όσο και στην βλαστική ανάπτυξη και στην παραγωγή υδατανθρακών(μικρή φυλλική επιφάνεια και άρα μικρή φωτοσύνθεση). Επίσης η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων θρεπτικών όπως το βόριο, ο ψευδάργυρος και το κάλιο κάνουν τα φυτά μας ανθεκτικά στους παγετούς.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν μετά την συγκομιδή, αρκετές ποσότητες θρεπτικών απομακρύνονται από την καλλιέργεια και καλό θα είναι να αναπληρωθούν σε αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε το ότι τα δέντρα μας θα έχουν μια καλή παραγωγική χρονιά. 

Έτσι λοιπόν τα θρεπτικά τα οποία θα πρέπει να δοθούν αυτήν την περίοδο είναι: το άζωτο, το βόριο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αλλά ας πούμε ποιος είναι ο ρόλος του κάθε θρεπτικού.

Άζωτο: Προωθεί την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, αποτελεί τμήμα των πρωτινών της χλωροφύλλης, οδηγεί στην παραγωγή υδατανθρακών και βοηθάει στην πρόσληψη και των άλλων θρεπτικών

Βόριο: Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση των οφθαλμών, προάγει την καρπόδεση και την ανθοφορία, προάγει την αντοχή σε παγετούς

Ψευδάργυρος: Προάγει και αυτό την αντοχή σε παγετούς, βοηθάει στην καλή ανθοφορία και στην καρπόδεση, προωθεί την φωτοσύνθεση, ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών και βοηθάει στην μεταφορά υδατανθρακών.

Κάλιο: Ρυθμίζει την μεταφορά του νερού, προωθεί την αντοχή σε υδατικά στρες, ρυθμίζει το άνοιγμα των στομάτων, βοηθάει στην μεταφορά θρεπτικών.

Μαγνήσιο: Προωθεί την φωτοσύνθεση, προάγει την παραγωγή ενζύμων.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εν τέλει καθορίζει και την ίδια την αποτελεσματικότητα της μετασυλλεκτικής λίπανσης είναι ο χρόνος εφαρμογής της. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην λίπανση αυτή όσο ακόμα τα δέντρα μας έχουν ακόμα ζωηρά φύλλα ώστε να γίνει εύκολα η πρόσληψη μέσα από τον διαφυλλικό ψεκασμό. Η λίπανση σε σχετικά αργοπορημένο στάδιο, όταν δηλαδή τα φυτά μας χάνουν την ζωηρότητα τους μειώνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα εφαρμογής. Έτσι λοιπόν οι μετασυλλεκτικές λιπάνσεις θα πρέπει να γίνονται από τα μέσα καλοκαιριού(πρώιμα ροδάκινα-κεράσι) μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο. Προφανώς ο χρόνος εφαρμογής καθορίζεται και από τις ιδιαίτερες συνθήκες(καλλιέργεια, πόσο όψιμο ή πρώιμο είναι).

Κλείνοντας να κάνουμε και μια τελευταία πολύ σημαντική επισήμανση. Οι λιπαντικές ανάγκες δεν είναι σταθερές(ούτε σε ποσότητα ούτε και σε συνδυασμό θρεπτικών). Αυτό συμβαίνει καθώς οι ανάγκες σε θρεπτικά καθορίζονται από παράγοντες όπως το ύψος της παραγωγής της χρονιάς(μια μεγάλη παραγωγή αφαιρεί μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών) οι προηγούμενες εφαρμογές(για παράδειγμα σε χωράφια που παρατηρείται έλλειψη καλίου θα πρέπει να εφαρμόσουμε μετασυλλεκτικά και αυτό το θρεπτικό) οι ιδιαιτερότητες που κάθε χωραφιού και άλλες. Για να αποφεύγουμε λοιπόν τις υπολιπάνσεις ή τις υπερλιπάνσεις καλό θα είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν συχνές φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις μετά την συγκομιδή. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι αναγκες των δέντρων μας.

Σχόλια

  1. Αν χορηγήσουμε στα δένδρα άζωτο αρχές Οκτωβρίου αυτό δεν παρατείνει την περίοδο βλάστησης, καθυστερούν τα δένδρα να μπουν σε λήθαργο και έτσι αυξάνεται η ευαισθησία σε παγετό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Αυτό ισχύει. Δεν θα πρέπει ναχορηγήσουμε αζωτο μετά από μια περίοδο καθώς έτσι όχι μόνο παρατείνουμε την βλάστηση και καθυστερούμε τον λήθαργο αλλά μπορεί και να οδηγήσουμε σε δέντρα που να είναι ευάλωτα σε παγετούς.
      Η χορήγηση αζώτου θα πρέπει αν γίνεται να γίνεται νωρίς.Μια πρόταση θα ήταν η χορήγηση αμινοξέων μετά την συγκομιδή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ