Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετασυλλεκτικές λιπάνσεις πυρηνόκαρπων: Γιατί είναι αναγκαίες


φωτογραφία από mistikakipou.gr

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα προς τέλος Σεπτεμβρίου και ήδη οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων έχουν συγκομίσει την παραγωγή τους. Μια πραγματικά αρκετά δύσκολή χρονιά ειδικά για την κύρια περιοχή καλλιέργειας αυτών των δέντρων.  Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς θα πρέπει να "επενδύσουμε" στο φυτικό μας κεφάλαιο έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη χρονιά. Αλλά τι ακριβώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτήν την περίοδο για να βοηθήσουμε τα φυτά μας; Η απάντηση είναι η εξής: Μετασυλλεκτικές λιπάνσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά αντιληπτό από τους παραγωγούς μας η σημασία την μετασυλλεκτικής λίπανσης των πυρηνόκαρπων καθώς ΄τέτοιες εφαρμογές βοηθούν τα δέντρα μας τόσο να αποθησαυρίσουν θρεπτικά που θα χρησιμοποιήσουν στην αρχή της βλαστικής ανάπτυξης(τέλη χειμώνα-αρχές άνοιξης) όσο και θα βοηθήσουν σε αναγκαίες φυσιολογικές λειτουργείες του φυτού καθώς επίσης και στην αντίδραση τους στις αντίξοες συνθήκες(παγετοί-ξηρασίες κτλ). Το μεγάλο πλεονέκτημα της μετασυλλεκτικής λίπανσης είναι πως παρατηρούμε μια πρώιμη ανάπτυξη στις αρχές της επόμενης χρονιάς καθώς η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει πιο νωρίς, όταν ακόμα οι συνθήκες δεν ευνοούν τόσο την πρόσληψη θρεπτικών(οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στις ρίζες να τα προσλάβουν) όσο και στην βλαστική ανάπτυξη και στην παραγωγή υδατανθρακών(μικρή φυλλική επιφάνεια και άρα μικρή φωτοσύνθεση). Επίσης η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων θρεπτικών όπως το βόριο, ο ψευδάργυρος και το κάλιο κάνουν τα φυτά μας ανθεκτικά στους παγετούς.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν μετά την συγκομιδή, αρκετές ποσότητες θρεπτικών απομακρύνονται από την καλλιέργεια και καλό θα είναι να αναπληρωθούν σε αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε το ότι τα δέντρα μας θα έχουν μια καλή παραγωγική χρονιά. 

Έτσι λοιπόν τα θρεπτικά τα οποία θα πρέπει να δοθούν αυτήν την περίοδο είναι: το άζωτο, το βόριο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αλλά ας πούμε ποιος είναι ο ρόλος του κάθε θρεπτικού.

Άζωτο: Προωθεί την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, αποτελεί τμήμα των πρωτινών της χλωροφύλλης, οδηγεί στην παραγωγή υδατανθρακών και βοηθάει στην πρόσληψη και των άλλων θρεπτικών

Βόριο: Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση των οφθαλμών, προάγει την καρπόδεση και την ανθοφορία, προάγει την αντοχή σε παγετούς

Ψευδάργυρος: Προάγει και αυτό την αντοχή σε παγετούς, βοηθάει στην καλή ανθοφορία και στην καρπόδεση, προωθεί την φωτοσύνθεση, ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών και βοηθάει στην μεταφορά υδατανθρακών.

Κάλιο: Ρυθμίζει την μεταφορά του νερού, προωθεί την αντοχή σε υδατικά στρες, ρυθμίζει το άνοιγμα των στομάτων, βοηθάει στην μεταφορά θρεπτικών.

Μαγνήσιο: Προωθεί την φωτοσύνθεση, προάγει την παραγωγή ενζύμων.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εν τέλει καθορίζει και την ίδια την αποτελεσματικότητα της μετασυλλεκτικής λίπανσης είναι ο χρόνος εφαρμογής της. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην λίπανση αυτή όσο ακόμα τα δέντρα μας έχουν ακόμα ζωηρά φύλλα ώστε να γίνει εύκολα η πρόσληψη μέσα από τον διαφυλλικό ψεκασμό. Η λίπανση σε σχετικά αργοπορημένο στάδιο, όταν δηλαδή τα φυτά μας χάνουν την ζωηρότητα τους μειώνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα εφαρμογής. Έτσι λοιπόν οι μετασυλλεκτικές λιπάνσεις θα πρέπει να γίνονται από τα μέσα καλοκαιριού(πρώιμα ροδάκινα-κεράσι) μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο. Προφανώς ο χρόνος εφαρμογής καθορίζεται και από τις ιδιαίτερες συνθήκες(καλλιέργεια, πόσο όψιμο ή πρώιμο είναι).

Κλείνοντας να κάνουμε και μια τελευταία πολύ σημαντική επισήμανση. Οι λιπαντικές ανάγκες δεν είναι σταθερές(ούτε σε ποσότητα ούτε και σε συνδυασμό θρεπτικών). Αυτό συμβαίνει καθώς οι ανάγκες σε θρεπτικά καθορίζονται από παράγοντες όπως το ύψος της παραγωγής της χρονιάς(μια μεγάλη παραγωγή αφαιρεί μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών) οι προηγούμενες εφαρμογές(για παράδειγμα σε χωράφια που παρατηρείται έλλειψη καλίου θα πρέπει να εφαρμόσουμε μετασυλλεκτικά και αυτό το θρεπτικό) οι ιδιαιτερότητες που κάθε χωραφιού και άλλες. Για να αποφεύγουμε λοιπόν τις υπολιπάνσεις ή τις υπερλιπάνσεις καλό θα είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν συχνές φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις μετά την συγκομιδή. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι αναγκες των δέντρων μας.

Σχόλια

  1. Αν χορηγήσουμε στα δένδρα άζωτο αρχές Οκτωβρίου αυτό δεν παρατείνει την περίοδο βλάστησης, καθυστερούν τα δένδρα να μπουν σε λήθαργο και έτσι αυξάνεται η ευαισθησία σε παγετό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Αυτό ισχύει. Δεν θα πρέπει ναχορηγήσουμε αζωτο μετά από μια περίοδο καθώς έτσι όχι μόνο παρατείνουμε την βλάστηση και καθυστερούμε τον λήθαργο αλλά μπορεί και να οδηγήσουμε σε δέντρα που να είναι ευάλωτα σε παγετούς.
      Η χορήγηση αζώτου θα πρέπει αν γίνεται να γίνεται νωρίς.Μια πρόταση θα ήταν η χορήγηση αμινοξέων μετά την συγκομιδή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...